Havaintoja parisuhteesta

Kuusi syytä olla parisuhteessa -mikä on sinun syysi?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Olen kirjoittanut vajaan kahdeksan vuoden ajan parisuhteesta blogia. Sinä aikana olen saanut runsaasti viestejä lukijoiltani. Usea heistä on kirjoittanut avoimesti omasta parisuhteestaan. Tämän pohjalta halusin tiivistää ihmisten tapoja olla parisuhteessa muutaman keksimäni otsikon alle. Kyseessä on kärjistetty tapa ilmaista kukin parisuhde, mutta joskus pieni kärjistys tuo parhaiten totuuden esille. Henkilökohtaisesti toivon, että suurin osa tämän tekstin lukevista pystyy sijoittamaan itsensä ja parisuhteensa kirjoituksen viimeisen otsikon alle.

 

Mihinkäs sitä nyt tästä lähtisi -parisuhde.

Parisuhde, joka on kestänyt kauemmin kuin Paavo Väyrysen politiikkaura. Parisuhteessa on kaukana takana vuodet, jolloin se vielä tuntui joltain. Nyttemmin muuttunut enemmän tavaksi ja tottumukseksi. Seksi on muistikuvaa aiemmilta vuosikymmeniltä ja aviovuode on sahattu kahteen eri huoneeseen. Yhdessä parin pitää lähinnä yhteinen historia ja pohdinta, että mihin sitä muka siitä vanhasta ja helposta lähtisi. Mukavuudenhalu voittaa muutoksenkaipuun, vaikka rakkaudesta ei olisi jäljellä kuin haalistunut hääkuva olohuoneen kirjahyllyn päällä.

Kaiken se kestää -parisuhde.

Papin edessä on aiemmin luvattu olla niin vasta- kuin myötätuulet. Viimeisinä vuosina on ollut pelkkää vastaista. Lähteä ei voida, vaikka toinen olisi juonut yhteiset säästöt, lyönyt silmän mustaksi tai arki tuntuu muuten vain painostavalta kuin ukkosta edeltävä ilma. Rakkauden ja ilon sijaan ihmisen täyttää pelko ja häpeä. Tämä johtaa siihen, että kesken ei haluta jättää, vaikka syvällä sisimmässä pieni ja kahlittu ääni huutaa poispääsyä ja pelastusta.

Punainen tupa ja perunamaa -parisuhde.

Yhteinen unelma. Unelman sisällä kumisee tyhjät huoneet. Kahden ihmisen välissä sohvalla loputon välimatka. Sukujuhlissa väkinäistä hymyä. Naapurille todisteena uusi terassi, uusi vaihdettu auto ja kahden viikon yhteinen Thaimaan matka. Sosiaalisessa mediassa seikkailee onnellinen ja rakastunut ihminen. Sen ulkopuolella nukkumaan menee yksinäinen ja onneton sielu. Rakkaudelle on rakennettu suuret raamit ja näyttämö. Dialogia ei ole. Raamien sisällä tyhjää. Perunamaahan laitetut siemenet eivät tuota satoa. On vain pelkkä perunamaa.

Yhdessä vain lasten vuoksi -parisuhde.

Yksi sana ylitse muiden, sinnittely. Päivä kerrallaan, vuosi kerrallaan. Yhteinen valhe, johon yhdessä uskotaan. Päätetään olla ainakin niin pitkään, kun lapset muuttavat omilleen. Kroonista kosketuksen puutetta, pettämistä, riitoja ja arjen suorittamista. Tärkeintä on saada lapselle ehjä koti ja ehjä lapsuus. Vuosien sinnittelyn jälkeinen katkeruus. Marttyyripalkinto jää saamatta. Tiskipöydän alla olevassa kaapissa pino taiteltuja hanaviinipakkauksia ja toteuttamatta jääneitä unelmia. Lapset soittavat viikonloppuna ja myöhemmin joka toisena.

Minä omistan sinut -parisuhde.

Ihminen kuin kotinsa vankina. Ei omia harrastuksia, ei omia ystäviä eikä omaa elämää. Jokainen saamasi viesti on yhteinen. Sinulla ei saa olla mitään omaa. Sinun pitää kertoa kaikista menoistasi ja ihmisten nimet, joille olet päivän aikana puhunut. Et saa pukeutua liian paljastavasti, etkä halata vieraita ihmisiä. Sinä olet yhden ihmisen omaisuutta. Korvamerkitty parisuhteeseen, jossa sinusta vedetään pois oikeus vapauteen ja omaan identiteettiin. Enemmän kuin olet sinä ja sinua varten, olet jonkun toinen ja toisen tarpeita varten.

Minä rakastan sinua -parisuhde.

Me olemme kaksi ihmistä yhteisessä rakkaudessa. Me emme ole toisiamme varten, me olemme toisillemme. Minun edessäni on ovi, jonka voit halutessasi avata ja tulla luokseni. Sama ovi, josta voit poistua halutessasi olla jossain toisaalla.

Sinä olet sinä ja olet omia tarpeitasi varten. Sinun ei tarvitse pyytää minulta lupaa, koska rakastan sinua. Rakkaus on vapautta, vapauden riistäminen on jotain ihan muuta. Sinun ei tarvitse olla enemmän, sillä sinä riität. Niin kuin mekin riitämme toisillemme. Jos emme, niin rakkautta on antaa toisen mennä.

Meillä on yhteinen tie ja päämäärä, mutta sen seassa omia polkuja. Jokaiseen suuntaan meidän ei tarvitse mennä yhdessä, kunhan lopulta kuitenkin kohtaamme. Minä en ole sinun vanhempasi, esimiehesi, valmentajasi, kouluttajasi, kesyttäjäsi ja vangitsijasi. Minä olen sinun rakastajasi ja puolisosi. En halua kesyttää sinua, sillä haluan sinun olevan ihminen, joka olit minua ennenkin.

Me emme ole yhteinen jokainen hetki, me olemme yhteinen tulevaisuus. Me olemme vapaa tahto ja vapaa rakkaus.

Lennämme yhdessä.

Lue myös

X