Havaintoja parisuhteesta

Get a room

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Rumat ne vaatteilla koreilee.

Muistattehan tuon vanhan suomalaisen sananlaskun, joka ihannoi piilossa pysymisen taitoa. Eikä se ainoa elämää halveksiva sananlasku ole lajissaan. Onhan niitä onnesta ja sen onnen kätkemisestä kertovia lausahduksia pilvin pimein. Ei se ole itsestään selvää, että pussaamalla rakastaan julkisesti keräisi ympäriltään hymyileviä katseita. Kyllä se paheksuntaa enemmän aiheuttaa. Menisivät kotiin tai hotelliin siitä pussailemasta. Kyseinen ele otetaan suorastaan vittuiluna kanssaihmisiä kohtaan. Ei näillä lakeuksilla ennenkään olla julkisesti pussailtu. Niin kuin rakkaus olisi se kaiken perkeleellisyyden alku yhteiskunnassamme.

Se on se piilossa pysymisen agenda. Viisikymmentäluku on opettanut meidät pysymään piilossa. Kyllä minä sen tiedän. Minut on kasvattanut viisikymmentäluku. Siihen kasvatusmetodiin kuuluu, että ei pidetä liikaa itsestä melua. Samalla se on tarkoittanut sitä, että ongelmatkin pidetään sujuvasti poissa näkyvistä. Kyllä ne siellä maton alla ovat ennenkin hyvin pysyneet. Alkoholisimikin lakkaa olemasta, kun siitä ei puhu. Usein myös avioliitto lakkaa olemasta samalla metodilla.

Tämä syvään juurtunut tapa vaikuttaa moneen asiaan. Se on melkein anteeksipyynnön paikka jos ei halua pysyä piilossa. Haluaa pukeutua tyylikkäästi, pitää itsestään huolta, ei pelkää puhua julkisesti vaikeistakaan asioista ja rakastaa näkyvästi. Kun eihän se sovi.

Jos hetkeksikin alkaa leijumaan ja hehkuttamaan onneaan, niin nopeasti ammutaan alas. Voiton hetkelläkin pitäisi juhlia hillitysti. Muistaa olla nöyrä ja muistaa sanoa, että silkkaa tuuriahan tämä vain on. Auta armias jos erehtyy sanomaan, että tuntuu helvetin hyvältä, olen onnellinen ja ansainnut tämän kaiken, niin jo siellä alkaa kuorolaulanta, että kyllä se onni vielä kääntyy. Ei kestä tuon rakkaus vuottakaan. Tuurilla voitti tänä vuonna, kun kaikki huiput olivat poissa. Heti on kusi noussut päähän, kun vähän tulee menestystä.

Ja sitten jos se epäonnistuminen myöhemmin tulee, niin tanssitaan ja ilakoidaan haudalla. Minähän sanoin. Oma epäonnistuminen ja ontto elämä tuntuu hetkellisesti siedettävämmältä.

Lue myös

X