Havaintoja parisuhteesta

”Jonain öinä kaikki palaa ennalleen”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Suurin lohtuni tässä on se, että rakastin häntä täysillä loppuun saakka. Vaikka rakkautemme väliin tuli jotain loputonta, niin itse rakkaus säilyi elossa. Se haavoittui hetkeksi, mutta pienen paikkailun jälkeen se loisti taas kirkkaampana kuin mikään muu ikinä pystyy loistamaan. Ehkä vielä jonain kauniina päivänä uskallan kohdentaa rakkauden toiseen ihmiseen, jonka luomaan maisemaan haluan jäädä osaksi.

Jonain öinä kaikki palaa ennalleen. Kuulen lasten naurua ja näen edessäni miehen, jota alan vimmaisesti koskettaa. Tuntuu kuin minulla olisi kiire koskettaa mahdollisimman paljon. Aamuisin minua itkettää ja naurattaa. Olen saanut hetken, jota ei oikeasti ole enää olemassa. Kuolema on siinä mielessä armoton, että se jättää jäljelle vain unet ja muistot. Samasta syystä kuolema on myös armollinen, että edes ne jäävät. Herätessäni en tiedä, onko tulossa hyvä vai huono päivä. Haluan kuitenkin uskoa, että hiljalleen kaikki muuttuu paremmaksi ja surun reunoille muodostuu kauniit reunat.”

Ihminen hakee elämälleen pysyvyyttä. Sitä maisemaa, joka odottaa aamuisin verhojen takaa. Maisemaa, joka ei vaihdu. Pysyvyys on aina rajallinen käsite. Sitä ei ole olemassa. On vain aika, joka lakkaa olemasta. Sillä ajalla on aina pienempi merkitys kuin sen ajan sisällä tapahtuvalla toiminnalla. Mikään ei ole koskaan ikuista. Ei ole olemassa pysyvää maisemaa, jonka taakse voisi piiloutua. Pysyvyyden kesto on rajallinen.

Meillä on käytettävissä tämä hetki. Meillä on käsissämme tämä hetki. Mitään muuta meille ei koskaan tule olemaan. Siinä hetkessä meidän tulee muodostaa maisemamme ja olla siinä osana. Pysyvyys on voimakkainta tässä hetkessä. Huomenna tämä kaikki on jo eilistä. Me emme voi antaa tämän kaiken vain hiljalleen valua ohi. Meillä ei ole muuta kuin tämä hetkemme.

Pysyvyys on rajallinen käsite. Ainoa asia, joka kestää ikuisesti on rakkaus ja ehkä on hyvä palata tekstin alkuun ja ottaa lainauksesta heittomerkit pois ja tehdä siitä yleinen totuus, suurinta on rakastaa täysillä. Aika se rakkauden ympärillä on vain aikaa, joka ei ole loputonta.

(Sitaateilla tekstissä olevat lauseet läheisiään onnettomuudessa menettäneen kirjeestä.)

Lue myös

X