Koti ja sisustus

Diffuuserit yleistyvät ja samalla lisääntyvät niiden käyttöön liittyvät virheet – ethän sorru näihin 4 asiaan?

Huoneilmaa kostuttava ja eteeristen öljyjen tuoksua levittävä diffuuseri voi vaikuttaa harmittomalta, mutta sen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana.

Teksti:
Iida Tani
Kuvat:
iStock

Diffuuseri on varsinainen hittituote, se löytyy monen trenditietoisen kodista.

Huoneilmaa kostuttava ja eteeristen öljyjen tuoksua levittävä diffuuseri voi vaikuttaa harmittomalta, mutta sen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana.

Diffuuseri on yksinkertaisuudessaan laite, joka täytetään vedellä. Käynnissä ollessaan laite muuttaa veden vesihöyryksi, jonka tarkoitus on kostuttaa kuivaa huoneilmaa.

Diffuuseriin voi lisätä myös eteeristä öljyä, joka levittää tuoksua, kun laite on käynnissä.

Laitteet ovat suosittuja ja niitä on hyvin saatavilla. Diffuuserin käytön kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Kysyimme Allergia- Iho ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäkseltä, millaista vahinkoa laite voi aiheuttaa. Ijäs listasi yleiset virheet, joita jokaisen diffuuserin omistavan tai sellaisesta haaveilevan olisi syytä välttää.

Diffuuserin käyttö on Ijäksen mukaan pääosin turvallista, etenkin, jos laitteen käyttöohjeisiin ja eteeristen öljyjen erityispiirteisiin perehtyy huolella ennen niiden käyttöönottoa.

Lue myös: Viivin, 29, hajuaisti katosi flunssan seurauksena – lääkärin ehdottama hoitokeino palautti sen muutamassa kuukaudessa

1. Diffuuserin puhdistus jää tekemättä

Koska diffuuserin sisälle ei mene vettä ja öljyä kummempaa, voi moni ajatella, ettei laitetta tarvitse juurikaan puhdistaa.

Tämä ei pidä paikkaansa. Ijäksen mukaan moni laiminlyö diffuuserinsa puhtaanapidon.

– Jos laitteen huolto ja puhdistus jää hoitamatta, niin mahdolliset epäpuhtaudet tulevat suoraan hengitysilmaan ja siten myös keuhkoihin, Ijäs huomauttaa.

– Usein törmää siihen, ettei tiedetä, miten laitetta tulisi puhdistaa tai miten laite toimii. Ei siis olla tutustuttu käyttöohjeisiin riittävän huolellisesti.

2. Ei huomioida muita ihmisiä

Huoneilman kostuttamiseen kehitettyä diffuuseria voi käyttää ilman eteerisiä öljyjä. Ijäksen mukaan harva tekee näin.

– Jos haluaa käyttää tuoksuja, niin tuoksuetiketin mukaan olisi tärkeää pyrkiä ottamaan huomioon muut kanssaihmiset ja etenkin ne, jotka voivat saada lisätyistä tuoksuista terveyshaasteita.

Tuoksut saattavat aiheuttaa voimakkaita oireita astmaatikoille, migreeniä sairastaville ja tuoksuyliherkille.

Ijäs muistuttaa, että hyvä sisäilma on aina ensisijaisesti hajutonta, eikä siinä ole terveydelle haitallisia epäpuhtauksia.

3. Ei tutustuta eteerisiin öljyihin ennen diffuuserin käyttöä

Eteeriset öljyt ovat usein kasveista, kuten kukista ja yrteistä, tislaamalla valmistettuja nesteitä, jotka levittävät tilaan erilaisia aromeja. Ijäs muistuttaa, ettei eteeristen öljyjen käyttö ole ongelmatonta.

– On hyvin tärkeää tietää minkälaista tuoksua on käyttämässä ja millä annostuksella, Ijäs korostaa.

Osa öljyistä voi olla itsessään allergisoivia, tai ne eivät esimerkiksi sovi pienille lapsille. Ne voivat aiheuttaa myös hengenahdistusta.

Eteeriset öljyt voivat olla lemmikeille jopa myrkyllisiä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

4. Ilmaa kostutetaan liikaa

Erityisen haasteen diffuusereiden turvalliseen käyttöön aiheuttavat Ijäksen mukaan niin kutsutut monitoimilaitteet. Monitoimilaitteissa on sekä voimakkaan ilmankostuttimen että tuoksudiffuuserin ominaisuudet.

Tällaisilla laitteilla voi tulla huolimattomuuttaan kostuttaneeksi huoneilmaa liikaa.

– Jos huoneilmaan sumutetaan tai höyrystetään paljon kosteutta, on erityisen tärkeää seurata sisäilman suhteellista kosteusprosenttia. Tämä pätee erityisesti talvisin, sillä liian kostea ilma talviaikaan voi tiivistyä rakenteisiin ja ulkoseiniin, ja siten aiheuttaa kosteusvaurioita, Ijäs varoittaa.

X