Havaintoja parisuhteesta

”Jos sinä jätät minut, niin et koskaan näe lapsiasi”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sitähän sanotaan, että suurinta rakkautta on päästää ihmisestä irti, vapaaksi, kun hän haluaa lähteä. Se on kaunis ajatus, jonka jokaisen olisi syytä muistaa, sillä pakotettu rakkaus on vain väkivaltaa.

Jos lähdet, niin tapan itseni.”

Nainen oli ollut onneton suhteessaan jo vuosia. Hän ei enää jaksanut, sillä hänen miehensä oli henkisesti hyvin epävakaa. Epävakauteen kuului liian pitkälle menevä mustasukkaisuus. Nainen tukehtui parisuhteeseensa, niin kuin mustasukkaisen puolison kanssa tukehdutaan. Helppo ratkaisu lähteminen ei ollut, sillä lähtemiseen liittyi sekä pelko että huoli puolison pärjäämisestä. Huoli maksimoitui puolison ilmoitettua sen jälkeen, kun nainen kertoi lähtemisestään miehelleen, että jos nainen jättää hänet, niin hän tappaa itsensä.

Itsemurhalla uhkaaminen on yksi pahinta henkistä väkivaltaa, mitä ihminen voi elämässään kokea, sillä siihen liittyy ajatus siitä, että on vastuussa siitä, jos ihminen toteuttaa uhkauksensa. Henkisen väkivallan käyttäjän viimeinen oljenkorsi. Kaikki keinot käyttöön.

Nainen lähti silti. Nainen ei perääntynyt uhkailujen edessä. Nainen teki ainoan oikean ratkaisun. Kertoi miehen läheisellä ystävälle miehen uhkauksesta ja jatkoi matkaansa tietäen, että moni olisi jäänyt ja antanut henkisen väkivallan käyttäjälle sen, minkä hän oli halunnutkin. Uhkailemalla ja pakottomalla. Niin kuin pelkurit tekevät.

Jos sinä lähdet, niin et koskaan näe lapsiasi.”

Mies ilmoitti naiselle, että haluaa erota. Mies ei enää rakastanut. Mies olisi halunnut rakastaa ja pysyä perheensä luona, mutta hän ei enää voinut. Tai olisi hän voinut, oman hyvinvointinsa kustannuksella. Nainen ei osoittanut suurinta rakkautta päästämällä irti, vaan sanomalla miehelle, että voithan sinä lähteä, mutta lapsiasi et sen jälkeen näe enää koskaan.

Suurta henkistä väkivaltaa. Sitähän se puhtaimmillaan. Iskeä heikompaan mahdollisimpaan kohtaan. Käyttää lapsia koston välikappaleena. Niin kuin pelkurit tekevät. Uhkaamalla ja pakottamalla. Mies pelästyi naisen kommenttia. Mietti, että mitä tapahtuu, jos nainen toteuttaa uhkailunsa. Mies tiesi, että hänellä on tasavertainen oikeus lapsiinsa, mutta pelkäsi omaavansa liian vähän voimia likaiseen oikeustaisteluun. Pelkäsi kuulemaansa tilannetta, että lapsi on haettu toiselta vanhemmaltaan poliisin kanssa.

Mies ei lähtenyt. Nainen sai haluamansa käyttämällä henkistä väkivaltaa. Missä tilanteessa on rakkaus? No sitä tuskin on ollut koskaan. Pelkkää riippuvuutta ja vallankäyttöä. Ihmisen omistamista omiin tarkoitusperiin. Ei sillä ole rakkauden kanssa mitään tekemistä.

Rakkaus, kuinka kaunis asia se onkaan tuhottavaksi omistamisen alttarilla. Sinä olet minun ja asiasta ei neuvotella. Jos sinä et ole minun, niin tapahtuu jotain kauheaa. Pelottavinta ja surullisinta tässä on se, että moni antautuu pelolle ja jää pakotettuna.

Vapaudenriisto. Eikö sellaisesta jaella tuomioita?

Lue myös

X