Havaintoja parisuhteesta

”Kuuden vuoden terapian jälkeen olen selviytynyt”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Olin vasta 16-vuotias, kun itseäni paljon vanhempi mies pakotti minut seksiin kanssaan useasti noin 9 kuukauden ajan. Joskus mukana oli fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa minua tai läheisiäni kohtaan, toisinaan käytössä oli vakava henkinen tai psyykkinen painostuskeino.

Kävin lopulta läpi pitkän ja todella raskaan oikeusprosessin, jonka päättyessä olin 21-vuotias. Mies sai 1,5 vuoden ehdottoman vankeustuomion. Kävin kuusi vuotta erilaisissa terapioissa.

Kaikki se kokemani kauhu oli järkyttävää, nöyryyttävää ja pelottavaa. Tiedän, ettei tie selviytymiseen ole seksuaalista väkivaltaa kokeneelle helppo. En halua, että yhdenkään raiskauksen kokeneen ihmisen kokemusta tai tunteita vähätellään. Raiskaus on vakava rikos.

Mutta minun loppuelämäni ei ole pilalla, vaikka minut on raiskattu. Olen kaiken tuon kauhean jälkeen rakastunut, saanut kaksi lasta, valmistunut yliopistosta ja saavuttanut urallani unelmia. Elän onnellista elämää, vaikka välillä tuo musta ajanjakso palaa mieleeni kaikkine kauheuksineen. Se ei kuitenkaan määrittele minuuttani tänään. Olen selviytynyt.

Sen sijaan, että lehtien kommenttipalstoilla ruodittaisiin liian lyhyitä tuomioita tai raiskattujen elämän pilalle menemistä, toivoisin katsetta kohti toivoa. Miten meidän yhteiskuntamme voisi auttaa ja tukea raiskauksen kokeneita paremmin? Miten voisimme poistaa häpeää sen ympäriltä? Miten saisimme keskustelun kääntymään uhriudesta selviytymiseen? Miten raiskauksia voi ennaltaehkäistä?

Tämänkin raskaan aiheen ympärillä on valtavasti toivoa, jos vain maltamme nähdä sen.”

Lue myös

X