Havaintoja parisuhteesta

”Me olemme toisillemme pelkkä yhteinen tapa”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Herää aamulla samaan päivään, johon on edellisenä iltana nukahtanut. Mikään ei tunnu muuttuneen. Vieressä nukkuu vielä ihminen, jonka viereltä on herännyt jo useamman vuoden ajan. Hän makaa siinä fyysisesti lähellä, mutta henkisesti hyvin kaukana. Ei tee edes mieli mennä hänen vierelleen ja käpertyä hetkeksi, niin kuin silloin ennen.

Aamuun herää kaksi toisensa menettänyttä. Yhteisessä kodissaan he suorittavat arkeaan ja näyttävät näennäisesti parilta. Heillä on sama sukunimi, yhteiset lapset ja säästötili, jolta maksavat kerran viikossa suoritettavat kauppaostokset. Aamulla jutellaan pääasiassa kouluun lähteville lapsille ja sen jälkeen lähdetään tahoilleen töihin.

Työpäivän aikana ei enää lähetetä rakkaudentäytteisiä viestejä, niin kuin silloin ennen. Iltapäivällä kotiin palaa kaksi töistään väsynyttä. Sanotaan muutama merkityksetön sana liittyen arjen pyörittämiseen. Toinen lähtee kävelyttämään koiran ja toinen kuskaamaan lasta harrastukseen. Ilta päättyy suoratoistosarjaan tai sosiaalisen median älypuhelinsormeiluun. Yöllä nukahdetaan selkä selkää vasten. Rakkautta ei tunnusteta, eikä anneta hyvän yön suudelmaa, niin kuin silloin ennen.

Arki sujuu ihan kivasti. Kahden ihmisen tulot mahdollistavat keskiluokkaisen elintason. Ympärillä on kaikki, minkä sanottiin takaavan onnellisen perhe-elämän. On mahdollisuus harrastaa ja kesälomalla pääsee lentämällä lämpöön. Lapset voivat suunnilleen hyvin ja kauppaketjun bonustilille tulee kivasti bonuksia. Kahvipöydässä kädessä on uusi kiiltäväpintainen trendilehti.

Silti mikään ei tunnu oikein miltään.

Ulkopuolelle kaikki näyttäytyy hyvältä. Jos he eroaisivat, niin jokainen ulkopuolella tulisi miettineeksi, että miten juuri he ovat päätyneet sellaiseen ratkaisuun. Heillähän on ollut kaikki hyvin. Ei olisi kyllä koskaan heistä uskonut. Niin hyvinvoivan ja onnellisen näköinen pari.

Eivät he eroa. Koska ei ole mitään oikeaa hyvää syytä, miksi pitäisi erota. Tyytymättömyys ei ole oikea eron syy. Oikeita eron syitä ovat jatkuva pettäminen, väkivalta tai vaikea päihdeongelma. Niistä kun kertoo jonkun eron syyksi, niin erosta tulee hyväksyttävä ulkopuolisten silmissä. Tyytymättömyys ja rakkauden puute ei sitä tee.

On sanottu, että parisuhteeseen  kuuluu se, että rakkaus laimenee lopulta niin laimeaksi, että siitä on jäljellä enää vain pelkät kauniit muistot. Eihän se niin kuulu mennä eikä useinkaan mene, mutta sen ajatuksen lohdussa, että tunteettomuus on aivan normaalia, sitä toimimatonta parisuhdetta tulee jatkettua.

Myöhemmin riittää, että arki jaetaan ja ollaan vastuullisia vanhempia ja aviopuolisoita. Seksin voi korvata suklaalla ja suoratoistosarjalla. Kaikki on siis ihan normaalisti, jos aamulla ei edes tee mieli mennä toista ihmistä lähelle. Sitä samaa ihmistä, jonka sylistä ei vuosia sitten olisi halunnut hetkeksikään irrota. Sitä kutsutaan kuulemma parisuhteen kaareksi.

Silti iltaisin tulee joskus outo olo. Siinä katsoessaan romanttista sarjaa sohvalla. Kohtausta, jossa kaksi ihmistä sulkee toisensa syleilyyn. Kaksi ihmistä lähellä toisiaan. Hetkeksi tulee jotenkin kylmä ja yksinäinen oli. Tuntuu kuin kyynel lähtisi vierimään poskea pitkin. Tulee olo, että kylmyyden saisi loppumaan toisen ihmisen lämmöllä. Huomaa, että toinen ihminen on taas toisessa huoneessa. Vetää sohvalla olevan viltin päällensä, jotta tulisi lämmin.

Ottaa palan suklaata.

X