Havaintoja parisuhteesta

Missä ovat he ”jatkuvan ihastumisen kiimassa” elävät ihmiset?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Toiset taas elävät jatkuvasti ihastumisen huumassa, ja kun se häviää, ollaan onnettomia ja lähdetään hakemaan uutta ihastusta.”

Jälleen kerran keskusteluketjuun saapui vuosikymmenten pituisessa suhteessa elävä ihminen, jonka mielestä eroaminen kertoo siitä ihmisryhmästä, jotka elävät jatkuvan ihastuksen huumaa. Kysyttyäni, että missä kyseisiä ihmisiä elelee, en saanut kysymykseen vastausta.

Niinhän se usein onkin, että ihminen omassa päässään luokittelee ihmiset tiettyyn koloon. Minäkin teen sitä nyt väittäessäni, että sieltä omasta vuosikymmeniä kestäneen avioliittonsa kehdosta on helppo tuomita ihmiset jotka tuohon eivät kykene, eivätkä välttämättä edes halua jatkuvasti ihastumisen huumassa eläviksi.

Omassa piirissäni on paljon eronneita ihmisiä. Kukin omasta syystään ja en edes syitä tiedä, koska asia ei minulle millään tavalla kuulu. Silti uskallan väittää, että joukossa ei liene yhtään jatkuvan ihastumisen huumassa elävää. Osa eronneista elää ilman parisuhdetta ja osa erinäköisissä suhdeviritelmissä. Vaan puuttuu joukosta se jatkuvan ihastuksen kiima silmissään kulkeva rakastaja, joita joidenkin kommentoijien elämässä tuntuu pyörivän tuon tuosta.

Sitä minä ihmettelenkin, että miten kyseisiä jatkuvan ihastumisen kiimassa eläviä löytyy todella paljon juurikin pitkässä parisuhteissa elävien lähipiiristä. Koska väittäessään jotain moista, niin väitteille pitää olla katetta ja siksi oletan, että juurikin heidän lähipiirinsä koostuu kyseisistä mystisistä ihmisistä.

Toki voi olla tietysti niin, että heidän silmissään jatkuvan ihastuksen kiima ihminen on ihminen, joka ei siedäkään aivan kaikkea parisuhteessaan tai ei halua elää kuolleessa ja rakkaudettomassa suhteessa loputtomiin. Koska useimmalle jatkuvan ihastuksen kiima -kortin heiluttajalle parisuhteen tärkein koossapitävä voima on lupaus olla yhdessä. Ja kun lupaus voittaa jopa tunteen niin kyllä siitä viitekehyksestä katsottuna moni muu näyttäytyy jatkuvasti ihastumisen kiimassa eläväksi. Varsinkin ihmiset, jotka kehtaavat irtaantua suhteesta jota ei enää koe omakseen.

Voihan se olla tietenkin niin, että kaikki itselle vieras on turvallista kategorisoida johonkin lokeroon. Tässä tapauksessa jatkuvasti ihastujien lokeroon on helppo ohjata ihmiset, jotka eivät halua elää vuosikymmeniä suhteessa, joka perustuu lupaukseen ja päätökseen.

Itse menen varmasti kirkkaasti heidän luomaan ikuisen ihastumisen huumassa elävien lokeroon, koska pisin suhteeni on kestänyt vain noin kymmenen vuotta. Olen jopa julkisesta keskustelupalstalta lukenut, että olen ihastunut ihastumisen tunteeseen ja täten kykenemätön elämänmittaiseen parisuhteeseen. Ikään kuin elämänmittainen parisuhde olisi se parisuhteen onnistumisen mittari millään tavalla. Usein se voi olla merkki jopa täydellisestä epäonnistumisesta. No mutta, jos mammapalstan kommenttikentällä minusta näin sanotaan, niin tottahan sen pitää olla.

Jos joillakin on kokemusta ihmisistä, jotka elävät jatkuvan ihastumisen huumassa, niin laittakaa tarinoita tulemaan. Muuten tämäkin ihmisryhmä jää niin sanotuksi urbaanilegendaksi, jolle ei ole katetta kuin omassa mielikuvituksessa.

Lue myös

X