Havaintoja parisuhteesta

Onkohan jopa niin, että perinteisessä parisuhteessa harrastetaan enemmän suhteen ulkopuolista seksiä kuin avoimissa suhteissa?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Minä ja mieheni olemme olleet nyt 11 vuotta vapaassa suhteessa. Tänä aikana mieheni on harrastanut seksiä toisen kanssa kaksi kertaa, ja itse en ole vielä kertaakaan, koska kohdalle ei ole vielä osunut ketään kiinnostavaa ihmistä. Meillekään vapaa suhde ei ole sitä, että paneskelemme ympäriinsä, vaan vapaus tehdä niin, jos sille tuntuu. Ja vapaus olla tekemättä niin, jos sille ei tunnu. Vapaa suhde vaatii suurta luottamusta ja rehellisyyttä puolisoiden välillä, siksi se ei useimmille sovikaan eikä suljetuissa suhteissa elävät ymmärrä mistä on kyse.”

Naisen kertoma tarina avoimesta parisuhteestaan sai monet ihmiset takajaloilleen ja monet avoimessa suhteessa elävät pahastumaan lukijoiden tietämättömistä ja loukkaavista kommenteista. Kommenteista paistoi monen avoimessa suhteessa elävän mielestä suuri tietämättömyys ja jopa uhka, että jostain pimeästä tulee paha avoin suhde ja vie heidänkin suljetut suhteensa kohti avoimen suhteen ammottavaa kitaa.

Pahimmat kommentit liittyivät siihen, että avoimessa suhteessa elävät ihmiset olisivat alvariinsa kaikkia panevia seksimaanikkoja. Se on mielenkiintoinen ilmiö, että puhuttaessa sekä avoimista suhteista tai homosuhteista, niin asiaan vihkiytymättömät ovat ensimmäisenä miettimässä sitä seksin kautta ja ylipäätään miettimässä toisten ihmisten seksielämää.

Tarinansa lähettänyt nainen kertoi jatkotarinassaan, että on avoimessa suhteessaan harrastanut kerran suhteensa ulkopuolista seksiä naisen kanssa. Hänen poikaystävänsä ei kertaakaan. Sitä vastoin ennen avoimeksi suhteeksi muuttumista poikaystävä oli harrastanut suhteen ulkopuolista seksiä kerran.

Samoin on eräs avoimessa suhteessa elävä tuntemani pari. He ovat avanneet suhteensa neljä vuotta sitten, ja kummallakaan ei ole yhtään suhteensa ulkopuolista seksikertaa. Tietämättömien mielessä seksiä olisi joka kulman takana ja alvariinsa. Niin moni avoimessa suhteessa elävä on painottanut sanaa mahdollisuus. On mahdollisuus suhteen ulkopuoliseen seksiin jos sellainen tilanne tulee esille. Ja hei, niitä tilanteita tulee esille suljetussakin suhteessa eläville ja tilastojen mukaan todella moni tarttuu tuohon tilaisuuteen ja huijaa sen jälkeen itseään ja puolisoaan elävänsä suljetussa suhteessa.

Tuntuukin, että tässä tapauksessa epärehellisyys on jopa hyväksyttävämpää kuin ääneen sanominen. Miten joku kehtaakin tunnustaa, että saattaa harrastaa seksiä suhteensa ulkopuolelle. Kivittäkää se! Hiljentäkää se! Meillä on pettämistilastot punaisella, mutta silti, kivittäkää ääneen puhuja! Paljon hienompaa on uskotella, että tuollaista ei tapahdu. Moni on itsekin sortunut suhteen ulkopuoliseen seksiin, mutta jos löytyy ihmisiä, jotka tekevät sitä luvalla, niin se on jo ihan liikaa.

Väitänkin, että avoimissa suhteissa ei edes harrasteta suhteen ulkopuolista seksiä juurikaan enempää kuin suljetuissa suhteissa harrastetaan. Googlatkaapa huviksenne pettämisestä tehtyjä kyselyjä ja tutkimuksia. Siellä tulee hienosti ilmi, miten uskollisuus suorastaan rehottaa kehutuissa suljetuissa suhteissa. Selvästi ainoa oikea tapa olla parisuhteessa ja muut tavat pitää vaientaa kuoliaaksi.

Ehkä tässäkin pätee se kielletyn hedelmän lumo. Se mikä on kiellettyä, kiehtoo vauvasta vaariin ja kun asiasta tehdään luvallista, niin lumo häviää. Siihen viitekehykseen laitettuna avoin suhde saattaa olla järkevin ja tervein parisuhteen muoto. Ei tule luvattomia pikkujoulu- ja seminaarimatkapanoja, kun siihen on annettu lupa. Samalla häviää jopa iljettävä ajatusharha siitä, että ihmisellä olisi yksioikeus toisen ihmisen vartaloon ja haluihin. Sehän ei ole rakkautta, vaan omistamista ja sieltä kumpuaa ihmisen elämiä tuhoava liiallinen mustasukkaisuus.

Ehkäpä se onkin juuri rehellisyys, joka ahdistaa suljetussa suhteissa olevia. Ei olla totuttu siihen, että parisuhteessa pitäisikin olla avoin ja rehellinen. Sillä jos pikkujouluissa tulee kännissä panneeksi työkaveriansa, niin sitähän ei ole tapahtunut, jos siitä ei jää kiinni ja jos jääkin niin sen voi pistää kännin piikkiin. Varmasti sinusta, joka tämän kappaleen nyt lukee ja joka olet tähän sortunut, tuntuu pahalta lukea, mutta mene silti itseesi, älä keskusteluketjuun huutamaan. Mieti samalla, että onko suljettu suhde sittenkään sinua varten, nimittäin väitän, että isolle osalle tälläkin hetkellä suljetussa suhteissa eläville, se ei sitä ole. Enkä minä sillä, itselle rehellinen oleminen on helvetin vaikeaa.

Mitä enemmän luen avoimista suhteista ja niissä olevien tarinoita ja peilaan sitä esimerkiksi minulle tuleviin suljetun parisuhteen tarinoihin, jossa parhaimmillaan on harrastettu useamman vuoden salasuhteessa olemista, niin avoin suhde olisi hyvin monelle oikeampi parisuhteen muoto. Jäisi pois puolisolle valehtelu. Jäisi pois itselle valehtelu. Jäisi pois härski pettäminen. Jäisi pois syyllisyydentunteet. Jäisi pois jäytävä mustasukkaisuus.

Jokainen tehköön, mitä parhaimmaksi näkee, mutta ennen kuin hyökkäätte voimallisesti esimerkiksi avoimessa suhteessa elävien päälle, niin miettikää tovi ennen hyökkäämistä. Tutustukaa avoimiin suhteisiin. Tutustukaa pettämistilastoihin. Tulette huomaamaan, että hyökkääminen on turhaa, sillä huomaatte saman, mitä minä väitän, avoimissa suhteissa ei välttämättä harrasteta suhteen ulkopuolista seksiä yhtään sen enempää kuin suljetuissa suhteissa.

Miettikää sitä, edes tovi ja sen jälkeen tulkaa kommenttikentille meuhkaamaan, jos ahdistaa liikaa.

Lue myös

X