Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteessa olemisen sietämätön vaikeus

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tuntemani nainen kertoi olevansa kyllästynyt parisuhteisiin. Hänen tarinansa on tyypillinen. Nuoruudessa haluaa kokeilla kaikkea. Nainen halusi kokeilla parisuhdetta, koska kaikki puhuivat siitä ja tuntui, että kaikki muut olivat jo kokeilleetkin sitä. Nainen antautui miehelle. Nainen päätti lujasti, että kokeilu jäisi kertaluonteiseksi, mutta aine vei mennessään.

Ensin vain pussailtiin, jonka jälkeen siirryttiin vahvempiin tekoihin ja kohta parisuhde oli jo päivittäisessä käytössä. Tuloksena avoliitto, avioliitto, kaksi lasta, kaksi autoa, asuntolaina, päivätyö, sukulaisten vierailut, päiväkodin joulujuhlat, perhealbumit…

Nainen oli koukussa.

Avioliitto tuli vaiheeseen, johon avioliitot usein tulevat. Kaikkea oli kaksi. Miehellä ja naisella oli omat autot, joita he ajoivat ilman toista. Liian isossa kodissa oli kaksi televisiota, joita katsottiin yksin eri huoneissa. Sänkyjä hankittiin kaksi tekosyystä, että saa helpommin nukuttua toisen kuorsaukselta.

Avioliitossa oltiin kuin luterilaisessa kirkossa, tavan vuoksi. Ehkä yksinäisyyden pelosta tai koska niin kuului vain olla. Nuoruuden kokeilu oli muuttunut aikuisuuden helvetiksi. Irti pääseminen oli tuskaa.

Nainen on ollut nyt kuivilla muutaman vuoden. Pieni muutaman kuukauden hairahdus tapahtui vuosi sitten, mutta sen jälkeen nainen on pysynyt vahvana. Hän on varmistunut ajatuksesta, että kumppania ei tarvitse yhtään mihinkään. Talous on kunnossa ilman toistakin. Omat sormet ja kaalimato.com hoitaa fyysisen rakkauden tarpeet. Nainen on onnellinen, että kukaan ei ole määrittelemässä hänen elämäänsä.

Kirjoitin kuulemani kokemuksen tarkoituksellisen sarkastisesti ja provosoivasti. Siksi koska tuntemani naisen kertoma tarina vihastuttaa monia. Nainen on liian rehellinen meille monelle. Hän kertoo ääneen sen, mitä monet muut eivät uskalla kertoa. Hän kertoo, että parisuhteen tai avioliiton ei kuuluisi olla itseisarvo ja olettama, eikä sen varsinkaan kuuluisi olla itsestäänselvyys tai selviytymistarina.

Lehti kertoo korealaisen miehen menneen naimisiin tyynynsä kanssa. Artikkelissa mies kertoo ensin vieneensä tyynyn vuoristorataan, jonka jälkeen matka jatkui kohti illallista. Ravintolasta kerrotaan, että pari oli tilannut pastaa. Maailmalta kuuluu myös uutisia, jossa miehet ja naiset ovat ottaneet kumppanikseen nuken.

Suomalainen Mika kertoo oman tarinansa lehdistölle. Hän hankki nukkekumppaninsa netistä. Kumppani postitettiin hänelle kotiosoitteeseen ja postikuluineen kumppani maksoi 1500 euroa. Mika on korkeakoulutettu ja hyvässä ammatissa toimiva suomalainen mies. Hän avautuu kumppanin valinnastaan sen verran, että ujous ja huonot kokemukset saivat hänet siirtymään kohti nukkeavioliittoja.

Nukkekumppaninsa kanssa Mika uskaltaa olla oma itsensä ja pelko hylkäämisestä ei täytä päiviä. Nukke ei myöskään ole päivittäin kertomassa, miten Mikan kuuluu elää ja miltä näyttää. Sen artikkeli ja Mika jättää kertomatta, minkälainen oli tunnelma Mikan vanhempien luona, kun hän vei uuden kumppanin heidän luoksensa ensimmäisen kerran näytille. Olisipa ollut kärpäsenä katossa.

Parisuhde merkitsee luopumista, kompromisseja, täydellistä antautumista, sitoutumista ja nöyryyttä. Pitäisi kysyä toisen mielipide. Pitäisi ottaa toinen huomioon. Pitäisi uskaltaa koskettaa ja antautua kosketeltavaksi. Pitäisi hyväksyä erilaisia maailmankuvia. Pitäisi päästää toinen ihminen lähelleen, sisälleen. Pitäisi astua mukavuusalueensa ulkopuolelle. Pitäisi osata luopua saadakseen. Pitäisi uskaltaa rakastaa. Pitäisi uskaltaa rakastaa enemmän. Pitäisi tulla vastaan, antaa periksi, kuunnella, ymmärtää, suvaita, vaatia. Pitäisi uskaltaa tuntea. Antaa luvan itselleen olla heikko. Näyttää se toiselle.

Pitäisi uskaltaa antaa ison osan elämästään ja itsestään toisen käsiteltäväksi ja luottaa siihen, että se toinen ei riko sitä palasiksi. Pitäisi uskaltaa. Uskaltaa elää. Ehkä elämälle ja rakkaudelle antautuminen toisi mukanaan tunnehuippuja ja laskuja.  Eikö helpompaa olisi, jos tunnekäyrä olisi koko ajan tasainen suora viiva?

Samanlainen kuin kuolleen sydänkäyrä. Elämä kuin kuolleen sydänkäyrä.

Ei kukaan niin halua elää. Ilman ylä- ja alamäkiä. Pitää antaa ihmisten tehdä omat ratkaisunsa, jotta elämä on mahdollisimman mielekästä. Tuntemani naisen sydänkäyrä oli hänen parisuhteessaan liian tasainen. Miksi hänen pistäisi sellaisessa olla, jos hän ei sitä itse halua. Me emme voi ulkopuolelta arvostella, emmekä varsinkaan tuomita hänen ratkaisuaan, jos hän kokee, että hänestä ei ole parisuhteessa eläväksi. Sehän on kaikkien kannalta hyvä ratkaisu.

Toiset valitsevat dildon, toiset näivettyneen tapasuhteen. Jokaiseen ratkaisuun ja valintaan on syynsä. Harmillisinta tässä kaikessa on se, että vain joitakin valintojaan joutuu selittämään. Kukaan ei koskaan kyseenalaista parisuhteessa elävää ihmistä, että miksi ihmeessä hän on parisuhteen valinnut? Vapaaehtoisesti parisuhteeton joutuu valintaansa selittämään. Puhumattakaan nuken kanssa elävät. Heille jaellaan ulkopuolelta jo diagnooseja.

Mitä itseeni tulee, niin minä olen parisuhderomantikko. Siitäkin huolimatta, että olen niitä ollut toisena osapuolena mukana sössimässä, niin olen silti. Ehkäpä syy on se, että minulla ei koskaan ole jäänyt sydänkäyrä kuolleen tasolle niissä eläessäni. Parisuhde on maailman paras alusta ihan kaikille mahdollisille tunteille, ja minä olen hyvä ystävä maailman ihan kaikkien mahdollisten tunteiden kanssa.

Sitä paitsi, mitä ihminen tekee kaikilla sormillaan, jos niillä ei voisi koskettaa toista ihmistä. Ehkä on kuitenkin niin, että toisen ihmisen sormet tuntuvat paremmalta kuin oma kosketus.

Lue myös

X