Havaintoja parisuhteesta

Rakkautta, perkele!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Nuoremmille alkuun pieni oppitunti meidän aikuisten vanhasta maailmasta. Menneillä vuosikymmenillä yksi menestyksekkäimmistä suomalaisista hiihtäjistä oli Marjo Matikainen. Erässä arvokisassa hänen suksensa lipsuivat pahemman laatuisesti, ja hän huusi kameroiden ollessa paikalla kovaan ääneen huoltojoukoille, että ”havuja, perkele!” Havut hänen suksiensa alla toivat kyseisessä mäessä pitoa hänen suksiinsa. Termi itsessään jäi elämään ja me Kekkosen ajan lapset muistamme tuon sloganin, halusimme tai emme.

Miten tämä liittyy parisuhteisiin?

Parisuhde, tuo kahden ihmisen välinen yhteinen hiihtomatka. Toisilla vapaalla tavalla hiihdettävä sprinttihiihto ja toisilla viidenkymmenen kilometrin matka perinteisellä tyylillä. Keskitytään tuohon jälkimmäiseen, sillä sprinttimatka parisuhteessa on niin nopea rykäisy, että siinä ei ehdi vauhti pysähtyä kesken matkan, mutta pitkällä perinteisellä tavalla hiihdetty parisuhde kaipaa vähän jämäkämpiä huutoja.

Niin minulle ihmiset kirjoittavat viikko toisensa perään. Tunnelma suhteessa on kuin yön jäljiltä oleva sammunut nuotionraato. Ei syty enää puhaltamallakaan liekkeihin. Mitä meidän pitäisi tehdä ennen tuota nuotion sammumista? Nimenomaan. Huutaa kovaan ääneen niin kuin Marjo Matikainen huusi huoltojoukoilleen.

”Rakkautta, perkele!”

Niin omalle puolisolle kuuluu huutaa, jos matka ei muuten tunnu sujuvan. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että tee jotain ihminen, äläkä vain seiso siinä. Sitä varten sinulla on puoliso, että hän rakastaa sinua ja jos hän ei muista rakastaa, niin häntä on muistutettava siitä, sillä mikä parisuhde se sellainen on, jossa toinen tai kumpikaan ei muista rakastaa toisiaan? Se on kuin hiihto, jossa seisoo vain suksien päällä paikoillaan.

”Rakkautta, perkele!”

Tuo kaikki pitää sanoa vielä tarpeeksi napakasti ja vaativasti, jopa niin, että kaksi sanaa pitää sisällään ehdon. Voit olla rakastamattakin, mutta sen jälkeen otan sukset pois jalasta ja lakkaan itsekin hiihtämästä. Hiihdä yksin tai jos oikein vihaisella tuulella sattuu olemaan, niin vahingossa voi tulla laukoneeksi sen rumemmankin tavan käskeä suksia sinne jonnekin.

Puolisolle saa asettaa rajat ja puolisolle saa esittää vaatimuksia. Muistatko, kun hän silloin hiihtomatkanne starttiviivalla sanoi sinulle, että lupaa hiihtää kanssasi yhteisen ihanan matkan. Jos hän ei lupaustaan pidä, niin ei hänen kanssaan tule maaliin saakka hiihdellä. Osaat sinä hiihtää itsekin tai halutessasi saat parempaakin hiihtoseuraa. Tyhjän saa pyytämättäkin.

”Rakkautta, perkele!”

Hiihtäjä Marjo Matikainen sai huoltojoukolta pyytämänsä ja hiihti maaliin saakka ja vieläpä menestyksekkäästi. Hän tunnisti matkan aikana tarpeensa, sanoi ne ääneen ja kun kukaan ei kuunnellut, sanoi ne voimakkaammin ääneen ja sitten alkoi tapahtua. Jos ei olisi alkanut, niin Marjo Matikainen olisi valinnut seuraavaan kisaan toiset huoltojoukot.

Niin se menee parisuhteessakin. Omat tarpeet pitää muistaa sanoa ääneen, sillä toinen ihminen ei kuule hiljaisuudella vaiettuja toiveita. Ei häntä syyttää siitä, että hän ei ota huomioon sinun tarpeitasi ja toiveistasi, jos sinä et niitä koskaan hänelle sanot. Jos kuvittelet, että pitäisihän hänen ne tietää, niin lopeta kuvittelemasta. Mikään ei ole itsestään selvää pyytämättä. Siksi on keksitty kommunikointi, että kommunikoidaan.

Sitten on toinen asia, jos sinä olet huutanut jo useampaan otteeseen itsellesi rakkautta, perkele, ja mitään ei silti tapahdu. Sen jälkeen voit todeta, että sinua ei kuunnella, sinua ei haluta kuunnella ja sinulle ei anneta sitä, mitä olet vaille. Senkin jälkeen sinä itse olet kaikesta vastuussa. Sinä voit jäädä huutamaan loppumatkan ajaksi itsellesi rakkautta, perkele, sitä koskaan saamatta, mutta muista, että se on sinun oma valintasi. Maailmaa et voi siitä syyttää, että jäät ilman, koska et tee mitään sen eteen, että voisit saadakin.

Sinä olet vastuussa siitä, että kenen kanssa haluat hiihtää maaliin. Sinulla on täysi oikeus ja vapaus jatkaa hiihtämistäsi yksin tai toisessa seurassa, jos sinun ”rakkautta, perkele” huutosi menevät kuuroille korville.

Sinun sukset, sinun matka, sinun rakkaus ja sinun elämä.

Lue myös

X