Havaintoja parisuhteesta

Salasuhde musertaa jokaisen osapuolen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Monissa saamissani viesteissä olen kuullut saman tarinan. On parisuhde, jossa ei ole enää jäljellä kuin raamit. On pelko eroamisesta ja sitä ei monesta eri syystä tehdä. Jollakin syy on lapset, toisella talous tai häpeä ja pelko. Silti sisällä kaipaus toisen ihmisen kosketuksesta, huomiosta, hyväksymisestä ja seksistä.

Toiset alistuvat osaansa ja selittävät jopa itselleen, että sellaista sen parisuhteen kuuluukin olla. Arjen jakamista. Kosketukset ja seksi kuuluvat alkuhuumaan. Tärkeintä on vain tahtoa ja pitää perhe kasassa. Sitten on he, joiden halu tulla huomatuksi voittaa moraalisen pohdinnan tekojensa seurauksista ja tulevat aloittaneeksi salasuhteen oman suhteensa ulkopuolella.

Saamissani tarinoissa on usein sama kaikupohja ja kokemus. Nainen, jonka aviomies on täysin välinpitämätön ja muutamassa tarinassa jopa väkivaltainen ja senkin pelossa ero tuntuu pelottavalta. Nainen hakee läheisyyden muualta. Jaksaakseen omaa arkeaan kotonaan. Salasuhde on kuin henkireikä tai lohtu arjen pimeydessä. Sellaisia tarinoita olen saanut paljon.

Tai sitten nainen on kolmas osapuoli, niin sanottu toinen nainen. Hän saa salasuhteesta sen mitä on vaille, mutta ilman niin sanottua pettämistä. Mies saa suhteesta sen, mitä on tullut hakemaan. Sitä en tiedä, että mikä se eniten on, sillä en saa miehiltä kertomuksia.

Usein toinen nainen rakastuu. Mies lupaa jättää vaimonsa. Mies lupaa jättää uudelleen vaimonsa. Kuluu kuukausi, vuosi ja joskus jopa toinenkin. Mies ei ole jättänyt vaimoaan, vaan ilmoittaa lopulta, että ei pystykään lähtemään perheensä luota. On vain muutaman vuoden ajan ottanut sekä kerman kakun päältä ja toisaalla kakun ilman kermaa. Mikäpä sellaisessa kuplassa on elellä, kun itse saa kaiken, mutta muut lähinnä antavat.

Sitten on niitä tarinoita, joissa toinen nainen antaa miehelle aikarajan. Jos vielä kahden kuukauden päästä et ole uskaltanut erota vaimostasi, niin tämä on tässä ja pitävät siitä kiinni. Näin asetetaan rajat toiselle ihmiselle, jotta hän ei voi loputtomiin leikkiä sekä kivaa kotivanhempaa ja toisaalla rakastajaa. Elämän pitää koostua valinnoista.

Toki on myös salasuhteita, joihin liittyy pelkkä seksi ja se riittää molemmille. Ihmistä ei haikailla parisuhteeseen.

Mihin nämä salasuhteet päättyvät? Eivät ne useinkaan kauniisti pääty. Varsinkaan siinä tapauksessa, jos salasuhdetta pitkittää ja ei tee valintaa. Rakastunut kolmas osapuoli elää jatkuvassa epävarmuudessa suhteensa jatkon suhteen. Naimisissa oleva salasuhteessa elävän energia menee salaamiseen ja valheiden keksimiseen. Naimisissa olevan puolison elää siinä sivussa suuressa valheessa. Kukaan ei voita mitään, vaan lopulta aivan kaikki häviävät.

Sillä enemmän on niitä kolmiodraamoja, jossa rakastaja ei koskaan jätäkään perhettään. Hänellä ei ole ollut aikomustakaan sitä tehdä. Tai en minä tiedä, sillä edelleenkään en saa viestejä miehiltä. Hämmentävää kyllä, jos roolit menevät niin päin, että salasuhteessa oleva sinkku on mies ja salasuhteen naimisissa oleva nainen, niin parisuhdetta ei edes harkita heidän välilleen, vaan kyse on nimenomaan pelkästä sivusuhteesta. Näin ainakin sen materiaalin perusteella, mitä itse olen saanut.

Yhtä kaikki, helposti voi todeta, että salasuhde syö kaikkien kuviossa olevien ihmisten elämää sisältäpäin. Koska lopulta lähes aina on niin, että jokainen salaisuus tulee näkyville ennemmin tai myöhemmin ja aina olisi reilua tuoda se itse näkyviin, jos sitä ei osaa päättää. Hetkellisiä yhden yön pettämisiä nyt tapahtuu tämän tästä, mutta ne eivät kuulu termin salasuhde alle laisinkaan.

Kyseessä ei ole mikään marginaali ilmiö. Tämän aiheisiin teksteihin tulee aina kommentteja, että ensiksi pitäisi osata erota ennen kuin lähtee virittelemään uutta matoa koukkuun. Niin pitäisi, mutta kun ihmisille on pakkosyötetty päähän ajatus, että erota ei pienistä syistä saa ja monelle välinpitämättömyys ja vuosien seksittömyys on aivan liian pieni syy. Siksi minäkin kirjoitan paljon eromyönteisiä tekstejä, jotta pettämistilastot vähän pienenivät.

Olen kirjoittanut pian kahdeksan vuotta parisuhdeblogia. Siinäkin ajassa yhteiskunta ja maailma ovat muuttuneet paljon. Lukiessani ihmisten lähettämiä parisuhdetarinoitaan, olen alkanut yhä enemmän pohtia sitä, että onko niin sanottu perinteinen parisuhde aivan liian vanhanaikainen malli nykyiseen maailmaan? Murroksessa parisuhdemalli on ja hyvä niin, sillä mikään, mikä ei ole kykeneväinen muutokseen, lakkaa lopulta olemasta.

Siksi ihmisten olisi syytä miettiä, että minkälaisessa parisuhdemallissa haluaa elää ja mennä rohkeasti uutta kohti. Jos kokee, että ei pysty sitoutumaan yhteen ihmiseen, niin miksi hakata päätä kerta toisensa jälkeen seinään. Parisuhteessakin on uudisraivaajansa, jotka näyttävät esimerkkinään uusia tapoja ajatella ja elää parisuhteessa. Salasuhteet loppuvat kuin seinään, jos ihminen päättääkin alkaa elämään avoimessa suhteessa. Esimerkkinä sanottuna tämä.

Kaikkea ei voi koskaan saada, ei edes parisuhteessa. Reiluinta läheisiään ja ennen kaikkea itseään kohtaan on olla rehellinen. Aivan helvetin vaikea taito, mutta onneksi meillä kaikilla on loppuelämä aikaa harjoitella.

Lue myös

X