Havaintoja parisuhteesta

Sinä ansaitset paljon enemmän kuin mitä olet saanut

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Sinua on vaivannut jo pitkään krooninen koskettamisen kaipuu. Sinä heräät joka päivään jäämään ilman tarvitsemaasi. Kommunikaatio puolison kanssa on lähinnä naljailua ja murahtelua. Yhteisiä kauniita hetkiä kahdestaan ei enää ole. Aina löytyy tekosyy olla olematta yhdessä. Niin kuin kenelläkään olisi niin kiire, että ei ehtisi puolisoaan huomioida.

Sinä olet ollut jo pitkään kroonisesti seksin puutteessa. Sitä ei ole lainkaan ja jos on, niin sinä jäät siinäkin täysin huomioitta. Sinua ei ole vietelty moneen aikaan. Et ole tuntenut oloasi halutuksi ja himoituksi niin pitkään aikaan, että et edes muista milloin viimeksi.

Liian usein olet tuntenut, että jäät kaikelle muulle toiseksi. Aina löytyy tärkeämpää ja akuutimpaa tekemistä puolisosi toimesta, joka menee sinun ja parisuhteesi edelle. Et sinä kuuta olisi taivaalta vaatimassa, vaan kadoksissa olevaa tunnetta, että sinä olet tärkeä ja sinut valittaisiin edes joskus akuutimmaksi tekemiseksi.

Aivan kuin sinulle olisi annettu jo se kaikki, mitä olet parisuhteeltasi halunnut. Vakiintuminen ei tuonutkaan mukanaan rakkautta ja turvaa, vaan välinpitämättömyyden ja yksinäisyyden. Kaikki se huomio, jonka sait silloin joskus, on loistanut jo pitkään poissaolollaan. Sinut on kerran hurmattu ja se riittäköön. Sinä pysyt siinä, koska olet luvannut pysyä. Jos et pysy, niin sinua voi syyllistää siitä, että sinulle ei mikään riitä.

Muistan eräänkin tyypillisen tarinan. Oli nainen, joka koki valtavaa yksinäisyyttä parisuhteessaan. Oli hänen ihonsa, joka kaipasi toisen ihmisen sormenpäitä niin paljon, että niiden olemassa olemattomuus tuntui jopa fyysisenä kipuna. Yksinäisyyden ja koskemattomuuden tilassa nainen meni kampaajalleen. Kampaaja alkoi pestä hänen hiuksiaan ja upotti sormensa naisen hiuksiin. Naiselta petti suojamuuri ja häneltä alkoi valumaan kyyneleet.

Kosketus tuntui niin hyvältä, että hän olisi halunnut istua hiustenpesussa tunteja. Tuntea hiuksissaan kampaajan kosketus todistaakseen itselleen, että hän on vielä olemassa. Tuntea kosketus, josta hän oli ollut liian pitkään paitsi. Tuntea toinen ihminen kehollaan, vaikka tuo ihminen olikin aivan joku muu kuin hänen oma puolisonsa.

Sinulle on sanottu, että sinun pitää vain tyytyä. Sinä et saa vaatia liikaa. Onko se sitten liikaa vaadittu, että haluaisi puolisonsa huomion? Onko se liikaa vaadittu, että haluaisi viettää hänen kanssaan yhteistä aikaa? Onko se liikaa vaadittu, että tuntisi olevansa hänen rinnallaan rakastettu ja haluttu, eikä vain yhteisten lasten vanhempi ja yhteisen arjen mahdollistaja? Onko se liikaa vaadittu, että saisi edes joskus seksiä, joka tyydyttäisi?

Sinä vastasit tahtovasi, kun sinulta sitä ystäviesi ja sukulaistesi edessä kysyttiin. Sanoit tahtovasi, kunnes kuolema teidät erottaa.  Et sinä silti tätä tahtonut. Sinä halusit sen puolison, joka siinä tilanteessa vannoi sinun kanssasi yhteistä rakkautta. Puolison, joka ottaisi sinut huomioon, rakastaisi ja haluaisi sinua. Ilmaisisi rakkauden ja halun sinua kohtaan. Valitsisi sinut joka aamu uudestaan. Panostaisi itsensä, työnsä ja harrastustensa lisäksi myös sinuun.

Et sinä välinpitämättömyyttä sanonut tahtovasi. Et sinä yksinäisyyttä sanonut tahtovasi. Et varmasti olisi vastannut tahdon, jos sinulta olisi ystäviesi ja sukulaistesi edessä kysytty kysymys, että tahdotko sinä ottaa puolisoksesi välinpitämättömän, huomioimattoman ja poissaolevan ihmisen ja rakastaa häntä elämän loppuun saakka.

Sinä olisit vastannut, että et sinä tahdo.

Eikä sinun tarvitse tahtoa vieläkään. Sinun ei pidä tyytyä johonkin sellaiseen, jota sinä et itsellesi tilannut. Et sinä riko sinun lupaustasi, jonka puolisollesi annoit. Ei sinun tarvitse tyytyä tyhjään. Sinä ansaitset paljon enemmän kuin mitä sinä olet saanut. Sinä olet yrittänyt muuttaa parisuhteesi suuntaa. Sinä olet odottanut, että se kääntyisi. Jos mikään ei muutu, niin kaikki jatkuu loputtomasti samana. Jos mitään ei muuta, niin kaikki jatkuu loputtomasti samana. Sinulla on oikeus rakkauteen ja rakastamisen kohteena olemiseen.

Ja muistathan.

Parisuhteen arvo ei ole sen pituus vaan leveys.

X