Havaintoja parisuhteesta

Tasa-arvo ei ole mielipidekysymys

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Eikö tuota saa millään jäämään kotiin toteuttamaan elämäntyötään eli hoitamaan lastaan sekä tukemaan miestään.”

Kommentti on löydetty sosiaalisen median syövereistä ja on kohdistettu Suomen pääministeri Sanna Marinille, hänen esitettyään voimakasta kritiikkiä diktaattorille ja ihmisoikeuksien polkijalle Vladimir Putinille.

Maailma muuttuu tällä viikolla kauniimmaksi paikaksi, kun toinen diktaattori ja ihmisoikeuksien polkija Donald Trump joutuu vihdoin päästämään irti vallastaan vieden mukanaan aikakauden, jolloin hän omalla esimerkillään on muun muassa rumentanut sosiaalisen median retoriikkaa merkittävästi.

Miten tämä kaikki liittyy tekstini aloittaneeseen sitaattiin?

Toisinaan sitä huomaa tamperelaisena parisuhdebloggarina elävänsä kuplassa. Kuplassa, jossa itselle täysin itsestään selvät asiat eivät olekaan ihan kaikille itsestään selviä. Tasa-arvo on yksi itselleni itsestään selvä asia, joka liittyy muun muassa siihen, että itse en näe sukupuolia merkittävänä ominaisuutena liittyen oikeastaan yhtään mihinkään.

Sitten eteeni lävähtää kommentteja, joissa parisuhteessa olevat ihmiset jopa kieltävät puolisoiltaan vastakkaisen sukupuolen ystävät. Puhumattakaan saamistani viesteistä, joissa naiset kirjoittavat siitä, että heidän miehensä on suuttunut ja uhannut jopa erolla naisen ilmoitettua halustaan lähteä töihin tai opiskelemaan. Tekstini aloittanut kommentti edustaa näiden miesten ajatusmaailmaa. Entäpä sitten lukemastani uutisesta, jossa miehistä koostuva ryhmä ihan tuosta noin vain häpeämättä ovat polkaisseet alulle kansalaisaloitteen, jossa nainen menettäisi oikeuden omaan vartaloonsa täysaborttikiellon johdosta.

Ei tämä tasa-arvon rikkominen vain meidän miesten synti ole. Tänne omaan kuplaan on ollut järkyttävä lukea niiden miesten viestejä, joissa nainen tekee kaikkensa sen eteen, että mies ei eron jälkeen näkisi enää lapsiaan. Tai kun mies kirjoitti vaimonsa toiveesta olla kertomatta ammatistaan julkisesti, koska vaimoa hävetti miehen sairaanhoitajuus. Entäpä sitten tarina, jossa mies sairastui keskivaikeaan masennukseen ja nainen oli sen vuoksi häpeissään, koska hänen mielestään mies ei koskaan saisi edes väsyä tai näyttää heikkouttaan, koska miehen pitää jaksaa kantaa leveillä harteillaan koko maailman paino.

Tämä kaikki on täällä tasa-arvokuplassa hyvin vaikea ymmärtää.

Siksi tasa-arvoa on hyvä pitää esillä säännöllisesti, sillä työtä näyttää olevan. Olen toisen sivustoni myötä ollut Twitterissä pian kaksi vuotta ja siellä on tullut selville, että esimerkiksi naisviha on jopa surullisen yleistä. Itse en kestäisi sitä solvauksen ja huudon määrää, mitä esimerkiksi hallituksemme naisministerit saavat osakseen.

Tasa-arvo on niin tärkeä teema yhteiskunnan sisällä, että jokainen voima, joka uhkaa tasa-arvoamme, on syytä tuoda näkyvälle, jotta se ei pääse hiljaisuudessa leviämään. Me voimme tuudittautua siihen, että elämme yhdessä maailman tasa-arvoisemmassa maassa, mutta meidän ei pitäisi tuudittautua siihen, sillä yhteiskuntamme sisällä liikkuu voima, joka olisi muun muassa tuomassa Suomeen täydellisen aborttikiellon ja voima, jonka polttoaine on tekstini aloitussitaatin kaltaisessa ajattelussa.

Venäjällä esimerkiksi naiseen kohdistuva lähisuhdeväkivalta ei ole rikos eikä myöskään avioliiton sisällä tapahtuva raiskaus. Voisi ajatella, että yksikään ihminen ei Suomessa olisi tuota mieltä, mutta onpa meiltä löytynyt kuntavaaliehdokas, jonka mielestä raiskaus avioliitossa ei ole rikos, sillä hänen mukaansa avioliitossa naisen on velvollisuus antaa miehelleen seksiä. Tässä ajatusmaalmassa tökkii jo sekin, että hän mieltää avioliiton vain heteronormatiivisesti ja se, että seksissä nainen on yhä ja aina antajan roolissa.

Twitter on ollut liian pitkään alusta, jossa vihaa on voinut lietsoa jopa valtion päämiesten voimalla. Pahimmillaan se on johtanut Yhdysvalloissa nähtyyn väkivaltaiseen mellakkaan, jossa Trumpin lietsomat ääriliikkeen edustajat valtasivat kongressin. Näin tapahtuu, jos vihanlietsontaan ei ajoissa puututa. Tuskin kukaan ajatteli, että demokratian kehdoksi mielletyssä valtiossa voisi tapahtua mitään niin epädemokraattista.

Itse menetän joka kerta seuraajia sen jälkeen, kun olen kirjoittanut kantaaottavan tekstin. Sille ei voi mitään, sillä minä en voisi edes ajatella, että lähes sadantuhannen seuraajan rakkaus edellä kulkeva blogi olisi hiljaa vihan edessä. Ei ole ollut ja ei tule olemaan.

Jos ihmiset eivät sitä kestä, niin sitten he eivät sitä kestä.

Lue myös

X