Havaintoja parisuhteesta

”Terapia on oikea osoite, ei jatkuva uhriutuminen ja katkeroituminen”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Miehen kommentti tekstiin, jossa pohditaan sitä, että miksi niin moni sortuu kerta toisensa jälkeen kelvottomiin puolisoihin:

”Anteeksi, mutta itse ajattelen toisin. Mun mielestä on kysymys kohtaamattomista ja käsittelemättömistä traumoista, tunnelukoista ja usein omasta lapsuudesta itseensä iskostuneista vääristyneistä suhdemalleista. Kun oman itsensä eheyttämisestä ja omista haavoista toipumisesta ei kanna itse vastuuta, niin nää myrkylliset käytös- ja tunnemallit ja -kaavat vain toistuu. Eli mennään vaan ”rentusta renttuun” taas ja valitetaan, kuinka miehet on paskoja ja kuinka tuntuu ”vetävän puoleensa vaan kusipäitä”. Vähän sama homma kun tää laulu, että kaikki eksät on aina pahoja narsisteja. Terapia on oikea osoite, ei jatkuva uhriutuminen ja katkeroituminen. Tässäkin ryhmässä on upeita naisia, jotka varmasti vetävät puoleensa ihan kaikkia miehiä. Jutun pointti onkin se, että ketä niistä itse valitsee, ja miksi valitsee semmoisia mitä valitsee. Aina ei voi syyttää ja vastuuttaa ainoastaan niitä, keitä kuitenkin itse valitsee.”

Tässä kommentissa on paljon hyvää. Yksi parhaista se, että kannustetaan ihmisiä terapiaan.

Uhriasema on tapa olla elämässä. Se on myös pakenemista omasta vastuusta. Uhripositiosta käsin on helppo syyttää koko maailmaa kuinka se kerta toisensa jälkeen potkii päähän. Tämä ei ole helppo aihe käsiteltäväksi, koska aihe aiheuttaa syyllistymistä, vaikka siitä ei kirjoittaisi syyllistävästi. Silti tästäkin aiheesta olisi syytä kirjoittaa.

Uhripositio aiheuttaa lopulta kroonistuneen katkeroitumisen, jossa näkee koko maailman uhkana. Paatuneen katkeroituneen lempilauseita on esimerkiksi: ”Kaikki miehet/naiset on sikoja”. Tämä lause on syntynyt lukuisien epäonnistuneiden suhteiden jälkeen, jolloin on helpompi laittaa oma syyttävä sormi maailmaa kohti kuin ottaa peili käteen ja katsoa pitkään, joskus jopa vuosia.

Vääristyneistä suhdemalleista on todella vaikea päästä eroon. Se on selvä ja se vaatii helvetistä voimavaroja että sille tielle lähtee. Helpompaa on olla lähtemättä. Silti kukaan, toistan ei kukaan koskaan ole sen matkan jälkeen katunut matkaansa joka on aiheuttanut välipisteillä suurtakin kipua. Varmasti tuntuu pahalta kuulla monen epäonnisen suhteen jälkeen, että katso peiliin, kun on saanut suhteissa kuonoonsa huolella ja tämä vertauskuvallisesti. Silti lukijan kommentissa on oleellinen pointti siinä, että miksi ollaan koko ajan suhteessa, jossa toinen osapuoli on paska, kusipäänarsisti. Joku heissä vetää puoleensa, kun kerta toisensa perään sellaiseen haksahtaa ja siinä vaiheessa olisi todella hienoa kääntää katse sisäänpäin ja lähteä matkalle kohti itsensä sisintä.

Tai sitten voi jatkaa uhripositiotaan ja katkeroutua ihmiseksi joka hokee sosiaalisen median kommenttipalstalla esimerkiksi että ”kaikki miehet/naiset ovat sikoja”. Eivät ole. Tässä maassakin on lukematon määrä ihania miehiä, naisia ja muunsukupuolisia.

Oma elämä, oma vastuu, oma valinta.

X