Havaintoja parisuhteesta

Terapia teki minusta enemmän ihmisen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Minun piti kävellä korostetun hitaasti huoneessa. Niin hitaasti, että tunsin kuinka lattia painautui jalkojani vasten. Samalla ojentelin käsiä ja tunnistin niiden olemassaolon. Minua kaivettiin esille piilosta, jossa olin koko elämäni viettänyt. Puun takana turvassa katseilta. Roolissa jonka olin itse itseeni kasvattanut. Hajuton, mauton, väritön, omatahdoton.

Rakastuin terapiaan. Samaan aikaan aloitin kirjoittaa blogia.

Parisuhteen eteen pitää tehdä hartiavoimin töitä. Tuo jo naurettavuuteen asti kuultu fraasi. Siinä vaan kun ei parisuhteen eteen tehty työ auta yhtään mitään jos ei ole valmis tekemään itsensä eteen töitä. Se on se tärkein työ.

Olen kirjoittanut yhdeksän vuotta blogia ja saanut satoja tarinoita luettavakseni. Hyvin monessa tarinassa näen suurta terapian tarvetta. Tarinoissa esiintyy huippuunsa viritettyä omanarvontunnottomuutta, syvää läheisriippuvuutta ja täydellistä kyvyttömyyttä katsoa missään olosuhteissa peiliin.

Peiliin katsominen ei ole helppo harrastus. Sieltä kun ei aina näe pelkästään kivoja asioita itsestään. Vielä kivuliaampaa sen on silloin, kun peilinä toimiikin koulutettu terapeutti. Hänellä on ammattitaito viedä sinut sellaisten kysymysten äärelle, joita olet paennut koko elämäsi ajan. Itselleni tuli terapiahuoneessa jopa fyysisiä reaktioita. Jalka alkoi vispata huomaamattani. Kehoni reaktiot kertoivat sanojani enemmän, enkä sanojanikaan säästellyt. Välillä lähdin puolentoistatunnin session jälkeen huoneesta kuin ilmassa kävellen, koska oloni oli niin kevyt. Välillä syvästi uupuneena, koska olin antanut kaikkeni minulle elämäni vaikeimpien asioiden äärellä.

Kaikki lähti siitä kun terapeutti pyysi minun piirtävän itsestäni omakuvan. Piirsin pelkän pään. Terapeutti kysyi, että missä loppu minusta on? En osannut vastata. Sen jälkeen loppuosaa minusta lähdettiin kaivamaan esille. Hiljalleen minusta alkoi tulla esiin muutakin kuin pelkkä puhuva pää. Jopa niin paljon, että aloin uskaltaa kirjoittaa blogiin entistä henkilökohtaisempia tekstejä peittelemättä keskeneräisyyttäni. Ennen kaikkea uskalsin tulla enemmän esille ihmisten edessä. Kertoa heille, että minullakin on oma tahto.

Kuinka hienoa tuo kaikki onkaan ollut, mutta sen rinnalla on kulkenut se kaikki muu. Se kaikki muu on johtanut rajuihin ratkaisuihin ja joissakin tapauksissa kyseenalaisin toimin. Olen silti ajatellut, että elämä on suora lähetys ja kun elämää ei voi kelata taaksepäin, niin elämä pitää ottaa vastaan armollisuudella omille vajaavaisuuksilleen. Julkisesti se on tietenkin tarkoittanut sitä, että korppikotkat lentävät viikoittain pääni yllä ja nokkivat aina kun se on mahdollista. Viimeksi eilen illalla olen saanut blogiini kommentin, jossa nainen halusi kertoa minulle kuinka huono ihminen minä olen. Minä sitä vastoin suosittelisin hänelle ja hänenkaltaisilleen, että kommenttikenttien sijaan kannattaa mennä terapiaan, niin sen jälkeen iltojaan ei tarvitse käyttää vittuilemalla tuntemattomille somessa.

Itse olen elämäni aikana käynyt yksilöterapiassa, yhteisessä pariterapiassa ja yhteisessä eroterapiassa. Jokainen terapia on tullut tarpeeseen. Minua ei enää kiinnosta millään tavalla se, että mitä muut ajattelevat tai millä sanoilla he päälleni hyökkäävät. Minua kiinnostaa se, että miten minä itse tunnen itseni ja tulen itseni kanssa toimeen. Ja vaikka se onkin klisee niin olemalla itsensä kanssa sujut, niin on helpompi olla koko muun maailman kanssa tekemisissä ja tehdä maailman kanssa niitä asioita joita itse haluaa tehdä.

Menkää ihmiset terapiaan!

P.S. Tämä oli henkilökohtainen teksti ja tiedän satavarmasti kokemuksesta sen, että saan sen johdosta korppikotkat blogini kommenttikentälle viinitonkkapäissään vittuilemaan näin perjantai-iltana. Siksi en käy kommenttien puolella ennen sunnuntaita. Facebookin kommenttikenttä on vapaa. Sinne kun korppikotkat eivät tule, koska se pitäisi tehdä omalla nimellään ja siihen ei korppikotkilla kantti riitä. Tämä ei ole ennakkoon uhriutumista, vaan kokemukseen perustuvaa realismia.

Lue myös

X