Havaintoja parisuhteesta

Vain pala lihaa

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Pidetään työpaikan pikkujoulut laivalla. Siellä saa helpommin. Tarjoaa muutaman juoman, niin varmasti antavat.”

”Ei kannata niiltä kauneimmilta yrittää saada. Helpommin saa sellaisilta, joilla ei ole vara valita.”

”Muutaman kerran, jos pääsee kyntämään, se riittää. Sen jälkeen on hyvä vaihtaa kohdetta. Pantavaksi nainen on miehille luotu. Pitempiaikaisessa käytössä heistä on vain harmia.”

Hävettää.

Nämä kaikki osittain muokatut lauseet olen kuullut ääneen sanottuna vuosien varrelta. Kaikki ovat olleet kaltaisiani noin keski-ikäisiä miehiä tai vanhempia, jotka ovat puhuneet naisista halventavasti. Hävettää siksi, että ei ole ollut rohkeutta puuttua. Esittää vastalause äijäporukan naurun remahduksin saattelemalle naisvihalle.

Se on helppoa vähätellä vitsiksi. No, pojat nyt vain vähän vitsailevat. Sellaisia me pojat olemme. Ei sitä pidä niin vakavasti ottaa. Kyllä pitää ottaa. Valitettavan paljon on heitä, jotka halventavat ihmisiä seksuaalisesti. Eivätkä he edes ymmärrä, että heidän sanansa ja asenteensa ovat vastenmielisiä.

Miksi pitää ottaa vakavasti? Suomessa tapahtui viime vuonna poliisin tilastojen mukaan 1272 kappaletta raiskausrikoksia. Seksuaalinen halventaminen ei ole rikoslain alainen, mutta asenne, johon jopa työpaikan äijäporukoissa törmää, kertoo valitettavaa kieltä monen miehen suhtautumisesta naisiin.

Nainen on objekti.

Mikä pahinta, tämä asenne valuu monesti parisuhteisiin, sillä iso osa seksuaalisen rikoksen tehneistä on uhrin lähipiiriin kuuluvia. Monessa tapauksessa tekijä on naisen oma puoliso, joka harrastaa seksiä ilman naisen lupaa ja tahtoa.

Raiskaa naisen.

Sitten on se osa naiseen kohdentuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja jopa fyysisestä raiskauksesta, jotka jäävät ilmoittamatta. Onhan siinä rima korkealla ilmoittaa poliisille oman puolisonsa, sukulaisensa tai ystävänsä tekemästä raiskauksesta.

Siksi hävettää, että ei ole puuttunut. On vain poistunut paikalta. Vaikka se vaatiikin rohkeutta puuttua tuttaviensa harrastamaan ryhmähalventamiseen, niin se olisi uskallettava tehdä näkyväksi. Koska kaikki, jota ei tuoda näkyviin, jää piiloon. Mikään ei koskaan muutu.

Helvetisti on vielä muutettavaa.

Lue myös

X