Havaintoja parisuhteesta

”Vastakkaisen sukupuolen edustajaa et kyllä kahdestaan tapaa!”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta
Yksi perinteisen parisuhdeajattelun myrkyllisimmistä piirteistä on kahlitsevuus. Sitä piirrettä saa lukea liian monista minulle lähetetyistä tarinoista ja surullisimmillaan siitä saa lukea otsikoista jotka kertovat parisuhdeväkivallan vaatineen uhreja.
Omasta ajatusmaailmasta käsin on mahdotonta ymmärtää, että miten voidaan vaatia rakkausihmiseltä, että hän ei saa esimerkiksi tavata heteronormatiivisessa suhteesta puhuttaessa vastakkaisen sukupuolen ystäviä. ”Siinä menee raja, että yritetään kahdestaan nähdä!” Näin kommentoi eräs myrkyllisen parisuhdeajattelun omaksunut henkilö lukiessaan tekstistäni naimisissa olevasta naisesta jolla on myös miespuolisia ystäviä, joiden kanssa hän muun muassa käy leffassa ja lasillisella. Miksi ihmeessä ei saisi ystäväänsä nähdä niin, että sitä tapaamista ei olla sivusta vahtimassa?  Saattaa olla pelko ja itsetuntokysymys, mutta sitä ei ratkaista sillä, että aletaan rajoittamaan muita, vaan sillä, että haetaan itselle apua, jotta peloista ja itsetunto-ongelmista pääsisi eroon.
Tässä eräs viisas lukijan kommentti:
”Parisuhteita, avo- ja avioliittoja määritellään aika pitkälle vanhojen uskomusten ja uskontojen antamien sääntöjen mukaan. Niiden mukaan esim. vaimo on ikään kuin miehen omaisuutta ja mies on perheen pää. Kun noita tuommoisia juttuja on paukutettu mieliimme satoja, jopa tuhansia vuosia, niin onko ihme, jos nykypäivänä ollaan uudempien ja vapaampien ajatusmallien kanssa solmussa?
Ystävyydellä ne raamit on paljon väljemmät. Ei ystävälle sanota esimerkiksi, että et saa tapailla ketään muuta kuin minua. Ei sen ystävän menemisiä myöskään kytätä kello kourassa, kuten puolison kohdalla joissakin suhteissa tehdään. Jne.
Siis kyllä, ehdottomasti tuo vertailukohta ystävyyteen on hyvä ajatus. Sen sisäistäminen ja siirtäminen käytännön tasolle parisuhteissa vie vaan oman aikansa, mutta ei liene mahdottomuus.”
Onneksi omasta kuplastani käsin katsottuna nykyään on harvinaisempaa se että kytätään kuin että annetaan ihmisen elää omaakin elämä. Eihän parisuhteen tarkoitus ole tuntua tilanpuutteena, vaan rakkautena ja rakkauden suurin ilmentymä on edelleen vapaus ja tässä tapauksessa vapaus tarkoittaa sitä, että kenenkään ei tarvitse pyytää lupaa ystävilleen. Jos pitää pyytää lupa, niin valinta on ystävät.
X