Havaintoja parisuhteesta

Vietkö kipeän lapsen päiväkotiin?

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Olemme tulleet syksyssä siihen ajankohtaan, jolloin monet sairaudet jylläävät ympärillämme. Siksi kysymys jokaiselle vanhemmalle on paikallaan, viettekö kipeän lapsen päiväkotiin?

Kysymys ei ole aiheeton, vaikka vastauksen pitäisi olla selvä. Monella meillä vanhemmista nimittäin häilyy se raja, että mitä tarkoittaa sairas lapsi. Jollekin vanhemmalle riittää yskä ja nuha pitämään lapsen kotona sairastamassa ja jotkut meistä ajattelevat, että eihän se yksi pieni oksennus aamulla hoitopäivää estä.

Luin erään vanhemman mielipidekirjoituksen siitä, että hänen mielestään on vastuutonta viedä kipeä lapsi päiväkotiin. Hänellä on kotona monisairas lapsi, jolle mikä tahansa tauti on rankka sairastaa ja kun toinen lapsi viettää päivän päiväkodissa tartuttavien lasten kanssa, niin kierre on pysyvä. Itse ajattelen, että johan se on itsekästä päiväkodin työntekijöitä ajatellen, että heidät altistetaan taudeille kipeiden lasten muodossa.

Kyselytutkimusten mukaan sairaan lapsen kanssa kotiin jäävä on pääsääntöisesti aina nainen. Mies ei työstä ole pois, koska vanhemmuudessa mies ei ajattele olevansa korvaamaton, mutta työpaikallaan hän ajattelee olevansa sitä. Siksi kipeän lapsen hoitaminen jää useimmiten äidin kontolle. Yksi sana miehet, hävetkää.

Minulla tosin saattaa olla tähän kaikkeen ratkaisu. Olen aikeissa perustaa töihin pakotetuille lasten vanhemmille uuden päiväkotiketjun. Päiväkoti Norola päivystää kaupunkien laitamilla kipeitä lapsia hoiviinsa. Näin kenenkään vanhemman ykkösprioriteetti eli luterilainen työmoraali ei saa kolhuja lasten sairastuttuakaan. Oksentava Santeri hoitoon vain ja itse töihin. Olen toki ajatellut, että henkilökunnan rekrytointi Norolaan saattaa olla haastavaa, mutta jos kehittelisi työntekijöille jonkin sairaan työn lisän.

Yhtä kaikki, hyvää työpäivää kaikille. Toivotaan, että Santerin aamuoksennus oli vain pilaantuneesta ruuasta johtuvaa.

X