Hyvinvointi

Kasvojooga voi auttaa eroon kulmien kurtistuksesta ja tuoda huulia esille – 4 liikevideota

Kasvojoogan avulla vähennät juonteita, mutta kohennat myös terveyttäsi. Näiden neljän liikkeen avulla pääset hyvin alkuun kasvojoogassa.

Teksti:
Anna
Koonnut:
Jenni Juntunen, Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Harva tulee ajatelleeksi kielensä lepoasentoa. Kasvojoogaohjaajan mukaan kielen asento vaikuttaa sekä ulkonäköön että terveyteen.

Kasvojoogan avulla vähennät juonteita, mutta kohennat myös terveyttäsi. Näiden neljän liikkeen avulla pääset hyvin alkuun kasvojoogassa.

Kasvojenkohotus ilman botoxia ja kauneuskirurgiaa? Eipä ihme, että kasvojooga on viime vuosina kasvattanut suosiotaan: sen luvataan häivyttävän juonteita ja muuttavan kasvojen perusilmeen positiivisemmaksi.

Kasvojoogaopettaja Päivi Salminen nostaa uudessa Päivittäinen kasvojooga -kirjassaan esiin paitsi kymmeniä ohjeliikkeitä myös kasvojoogan terveyshyötyjä: Säännöllinen harjoittelu voi tuoda avun yölliseen hampaiden narskutteluun tai hampaiden yhteen puremiseen, jopa kuorsaukseen. Otsan ylikäytön rauhoittaminen taas voi helpottaa jännityspäänsärkyä ja silmäharjoitteet rentouttaa ruutujen tuijottelusta väsyneitä silmiä.

Salmisen mukaan kasvojoogalla voi päästä eroon turhasta kasvojen kurtistelusta, jota moni tekee päivän mittaan huomaamattaan. Tärkeintä, mitä kasvojooga antaa, on hänen mielestään kuitenkin oikean kielen asennon oppiminen.

Kielen tulisi levätä tiiviisti kitalaessa, etuhampaita koskettamatta, aina kun emme puhu tai syö – ja myös yöllä. Oikea kielen asento mahdollistaa nenähengityksen, joka muun muassa estää nukkujaa kuorsaamasta. Lisäksi se rentouttaa leukanivelen ja ehkäisee siten hampaiden yhteen puremista. Ja on kielen asennolla esteettinen etunsakin: kitalakeen painettu kieli ehkäisee kaksoisleuan muodostumista ja kannattelee yläleukaluuta, mikä auttaa pitämään kasvojen luuston nuorekkaana.

Jos kieli lepäilee suun alaosassa, oikeaa asentoa voi harjoitella kirjassa esitellyllä harjoituksella nimeltä Luolat kielen alla. Siinä kieli liimataan kitalakeen ja suuta avataan siten, että kielijänteen molemmin puolin muodostuu syvät ”luolat”.

Suun tulisi aueta yhtä suureksi kuin kielen ollessa alhaalla. Aluksi vain kielen kärki saattaa osua kitalakeen, jolloin jänne ei erotu, mutta sitkeä harjoittelu palkitaan. Iltaisin toistettuna harjoituksen tulisi auttaa hengittämään ja nukkumaan yöllä paremmin.

Kasvojooga videolla: Luolat kielen alla

Alaluomien kohotus -liike aktivoi silmän kehälihaksen alaosaa ja silmänalusen verenkiertoa, mikä voi auttaa silmänalusiin liittyviin ulkonäkömurheisiin. Samalla liikkeellä voi opetella eroon kulmien kurtistelusta.

Toista 1–2 minuuttia päivittäin tai muutaman kerran viikossa.

Tuo sormenpäät kevyesti poskiluulle. Siristä silmiäsi kohottamalla alaluomia. Yritä pitää yläluomet paikoillaan. Tuijota kulmakarvojasi peilistä ja huolehdi, että ne eivät mene kurttuun.
Liikkeen ei tarvitse olla suuri.

Tee 20–30 puristusta siten, että pidät jännityksen pari sekuntia.

Kasvojooga videolla: Alaluomien kohotus

Pusukala sormien välissä -liikkeen avulla tuot huulesi paremmin esille. Tarkoitus on vahvistaa ylähuulen nostajalihasta.

Toista 1–2 minuuttia kerrallaan, 1–2 kertaa päivässä.

Muodosta kunnon pusuhuulet sormiesi väliin. Peukalot saavat olla rennosti alahuulen alla, mutta etusormet puristavat ylähuulta niin, että pisaran muotoinen kolo voimistuu selvästi. Lähde kohottamaan vain ylähuulta sormiesi välissä, kuin kala suuta aukoessaan. Kasvojen osista liikkuu pelkkä ylähuuli.

Tee 1–2 minuutin ajan tai kunnes ylähuulesi väsyy.

Kasvojooga videolla: Pusukala sormien välissä

Kirahvin pusu -liikkeellä kasvojooga vapauttaa kireyksiä kaulan sivuilta ja puremalihasten alueelta. Liikkeen tarkoitus on samalla kiinteyttää kaulaa ja leukalinjaa.

Toista 2–5 ulos- ja sisäänhengityksen ajan, kahdesti kummallekin puolelle.

Törötä huulet näyttävästi suukkoon. Työnnä pusuhuulet vain toiselle puolelle niin että tunnet venytyksen poskessasi. Käännä päätä sivulle ja ylös sille samalle puolelle, jolla huulesi ovat, ikään kuin antaisit pusua kattoon. Paina vastakkaista olkapäätä hieman kohti lattiaa tehostaaksesi venytystä. Pidä 2–5 ulos- ja sisäänhengityksen ajan ja vaihda puolta.

Tee kahdesti kummallekin puolelle.

Kirahvin pusu videolla:

Lähde: Päivi Salminen: Päivittäinen kasvojooga (Basam Books)

Lue myös: Nainen väitti nenänsä levenneen kolminkertaiseksi raskausaikana – Asiantuntija kertoo, onko ilmiö todellinen ja mistä se johtuu | Kaksplus.fi

X