Kauneus

Oletko kokeillut kasvojen kuivakuppausta? Trendikkään imukuppimenetelmän luvataan poistavan turvotusta ja kirkastavan ihoa

Kasvojen kuivakuppaus onnistuu helposti myös kotona. Ihonhoitomenetelmän teho perustuu sen pintaverenkiertoa vilkastuttavaan ja nestettä poistavaan vaikutukseen.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Kasvojen kuivakuppaus on imukuppihierontaa pienten kumisten tai silikonisten kuppien avulla.

Kasvojen kuivakuppaus onnistuu helposti myös kotona. Ihonhoitomenetelmän teho perustuu sen pintaverenkiertoa vilkastuttavaan ja nestettä poistavaan vaikutukseen.

Kuivakuppaus on ikivanha hoitomuoto, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä. Viime vuosina Hollywood-tähdet Gwyneth Paltrow’sta lähtien ovat hehkuttaneet kasvojen kuivakuppausta, jonka sanotaan aktivoivan ihon pintaverenkiertoa ja edistävän imunestekiertoa. Suomessa ihonhoitorutiinin vannoutuneisiin noudattajiin kuuluu näyttelijä-toimittaja Hanna Kinnunen.

Lue myös: ”Teen säännöllisesti kuivakuppausta kasvokupeilla”, paljastaa Hanna Kinnunen – muistatko Hannan monet muodonmuutokset?

– Kasvojen kuivakuppaus on imukuppihierontaa pienten kumisten tai silikonisten kuppien avulla. Imukupit asetellaan öljytyille kasvoille, minkä jälkeen niitä liikutellaan rauhallisesti tiettyihin suuntiin. Toisin kuin perinteisessä kuppauksessa, kuivakuppauksessa iholta ei valuteta verta, kertoo kauneuskouluttaja Maria Kahilampi.

Mitä hyötyä kasvojen kuivakuppauksesta on ihonhoidossa?

– Kuivakuppaus voi auttaa vähentämään kasvojen turvotusta ja kirkastamaan ihoa. Menetelmä myös edesauttaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä ja tekee ihosta joustavamman tuntuisen. Kuivakuppauksen hierova vaikutus vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lisää verenkiertoa käsiteltävällä alueella. Imukuppien alle muodostuva alipaine edistää kasvojen imunestekiertoa.

Lue myös: Kuivakuppauksella eroon selluliitista? Testasimme ja yllätyimme näkyvistä tuloksista!

Kasvojen kuivakuppaus: imunestekierron huomioiminen on menetelmässä tärkeää

Kotiin ostettavat kasvojen kuivakuppaussetit maksavat tyypillisesti parikymmentä euroa ja sisältävät eri kokoisia imukuppeja. Pienimmillä imukupeilla käsitellään herkkä silmän- ja suunympärysiho, suuremmilla otsa, leuka, posket ja kaulan alue. Niiden koot vaihtelevat muutamasta millistä muutamaan senttiin.

– Ennen käsittelyä puhtaille kasvoille levitetään ihonhoitoon tarkoitettua öljyä, joka toimii liukasteena ja helpottaa imukuppien liikuttelua. Kasvot voi kuivakupata myös ihonpuhdistuksen yhteydessä, kunhan käyttää puhdistukseen öljypohjaista tuotetta. Muuten imukuppien liikuttelu on vaikeaa, Kahilampi sanoo.

Kahilammen mukaan menetelmän teho perustuu alipaineeseen, joka saadaan aikaan puristamalla imukupista ilma pois samalla, kun se asetetaan iholle.

– Imukupista puristetaan ilmat pois ennen kuin sitä aletaan liu’uttaa iholla. Näin sen alle muodostuu alipaine, joka aktivoi pehmytkudosta. Imukupit ovat sen verran pieniä, että menetelmä on alipaineesta huolimatta melko hellävarainen.

kasvojen kuivakuppaus
Kuivakuppaussetit sisältävät yleensä eri kokoisia imukuppeja.

Kuivakuppauksella pyritään myös aktivoimaan imunestekiertoa, jonka häiriöt näkyvät iholla helposti turvotuksena. Kahilampi korostaa, että imukuppien liikuttelu kannattaa tehdä kasvojen imunestekierron suunnat huomioiden.

– Karkeasti voidaan sanoa, että kasvojen keskiosasta lähtevät liikkeet ohjataan kohti saman puolen ohimoita, korvia ja leukaluuta. Oikea tekniikka on tärkeää, sillä jos imunestekierron suuntia ei huomioida, voi käsittely jopa lisätä kasvojen turvotusta. Imukuppeja liikutetaan kasvoilla rauhalliseen tahtiin, ikään kuin ihoa sivellen.

Kasvojen kuivakuppaus muistuttaa osittain kosmeettista gua sha -hoitoa, jossa kasvojen iho käsitellään gua sha -lastan, -rullan tai -lusikan avulla. Sekä gua shassa että kuivakuppauksessa kasvojen pehmytkudosta käsitellään, jotta sen verenkierto aktivoituisi ja imunestekierto vilkastuisi. Miten menetelmät eroavat toisistaan?

– Siinä missä gua shassa ihon pehmytkudokseen kohdistetaan painetta, kuivakuppauksessa kudosta nostetaan alipaineen avulla ylöspäin, eli tekniikka on erilainen. Molemmat ovat oikein tehtyinä hyviä ja tehokkaita menetelmiä, Kahilampi sanoo.

Kasvojen kuivakuppaus kannattaa aloittaa maltillisesti

Kuinka usein kasvot olisi hyvä kuivakupata, jos toivoo näkyviä tuloksia?

– Kun tekniikka on oikea, voi kuivakupata vaikka päivittäin. Harvalla on tähän kuitenkaan aikaa, mutta parikin kertaa viikossa tehty käsittely voi tuoda jo hurjasti hyötyä. Hoidon ei tarvitse olla pitkä, noin kymmenen minuutin kuivakuppauskäsittely riittää, Kahilampi sanoo.

Tulehtuneen ihon kuivakuppausta Kahilampi suosittelee välttämään kokonaan. Myöskään psoriasiksesta, atooppisesta ihottumasta, ruusufinnistä tai aktiivisesta huuliherpeksestä kärsivien ei kannata kuivakupata ihoaan.

Kahilampi sanoo, ettei oikein tehdyn kuivakuppauksen pitäisi jättää jälkiä. Kokematon kuppaaja voi kuitenkin aiheuttaa itselleen esimerkiksi mustelmia, jos imukupit jätetään paikoilleen.

– Juuri ennen tärkeää tilaisuutta ei kannata kokeilla kuivakuppausta ainakaan ensimmäistä kertaa, sillä etukäteen ei voi varmasti tietää, miten oma iho siihen reagoi. Oikein tehtynä kuivakuppauksen ei kuitenkaan pitäisi jättää iholle näkyviä jälkiä.

Myös osa kauneushoitoloista tarjoaa kasvojen kuivakuppausta.

– Etenkin pidemmät hoidot sisältävät usein kasvojen puhdistuksen ja imukuppihieronnan lisäksi esimerkiksi naamion. Ammattilaisen tekemä hoito voi auttaa oppimaan menetelmän ja toki myös rentouttaa kokonaisvaltaisesti, Kahilampi sanoo.

X