Kauneus

Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään erilaisia sivelytekniikoita käyttäen – kokeile näin

Kosmeettisen gua sha -hoidon voi tehdä itse kotona. Tärkeintä on opetella oikea tekniikka ja muistaa olla riittävän hellä otteissaan.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Kosmeettinen gua sha -hoito sisältää erilaisia sivelytekniikoita.

Kosmeettisen gua sha -hoidon voi tehdä itse kotona. Tärkeintä on opetella oikea tekniikka ja muistaa olla riittävän hellä otteissaan.

Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään aina puhtaalle iholle. Katja Kokon lanseeraamassa, kosmeettiseen gua shahan perehtyvässä Yin Your Skin -verkkovalmennuksessa iholle neuvotaan levittämään kasvoöljyä, joka auttaa gua sha -lastaa tai -lusikkaa liukumaan ihon pinnalla.

Kosmeettinen gua sha -hoito aloitetaan aina alhaalta: dekolteelta, niskasta, kaulasta ja leuan alta. Sieltä edetään hoidettava alue kerrallaan ylös kohti otsaa.

Lasta asetetaan iholle 40 asteen kulmassa ja ihoa sivellään ylös- ja ulospäin suuntautuvin liikkein napakoin, mutta hellin liikkein. Liikkeillä pyritään avaamaan jännityksiä ja tukoksia sidekudoksessa sekä kiinteyttämään ja kohottamaan ihoa. Kutakin hoidettavaa kohtaa sivellään 3–10 vedon verran.

Vapaa käsi toimii tukikätenä. Tukiotteen tarkoituksena on luoda iholle jännite ihoa sivelevän lastan ja tukiotteen välille. Ihoa pingotetaan tukikädellä vetäen kevyesti vastakkaiseen suuntaan kuin mihin lastaa liikutetaan.

Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään sivelemällä kasvot ylös- ja ulospäin suuntautuvin liikkein.
Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään sivelemällä kasvot ylös- ja ulospäin suuntautuvin liikkein.

Kosmeettinen gua sha -hoito tehdään erilaisia sivelytekniikoita käyttäen

Tärkeintä on muistaa, että gua sha -hoidossa ei käytetä voimaa. Lastaa ei paineta ihon sisään vaan sitä liu’utetaan ihon pintaa pitkin.

– Liiallinen voimankäyttö ei lisää hoidon tehoa vaan pumppaa kasvoille turvotusta, holistisen ihonhoidon metodeihin erikoistunut kosmetologi, joogaopettaja Katja Kokko muistuttaa.

Kasvojen keskiosasta ulospäin suuntautuvan pitkän sivelyn lisäksi kosmeettisessa gua sha -hoidossa käytetään myös muita vaihtoehtoisia sivelytekniikkoja, joilla on omat tarkoituksensa.

Lyhyet sivelyt, sik-sak-sivelyt ja aaltomaiset sivelyt pyrkivät avaamaan tukoksia ja jännityksiä sidekudoksissa, jolloin sidekudokseen saadaan lisää tilaa ja ihon liikkuvuus sekä aineenvaihdunta paranevat.

Kaapiva liike puolestaan sopii paikallisten lihasjännitysten ja trigger- ja akupisteiden käsittelyyn.

Ryppyjä voi hoitaa pingottamalla rypyn ensin ”auki” ja rapsuttamalla sen jälkeen rypyn pohjaa nopeilla vedoilla edestakaisin. Liikkeen tarkoituksena on vilkastuttaa verenkiertoa ja rentouttaa ryppyjä aiheuttavia lihaksia. Lopuksi rypyt ”silitetään” liu’uttamalla lastaa tasaisesti ihoa vasten.

Pitkät sivelyt toimivat kohottavina liikkeinä. Ensin ihoa ”koukataan” lastan reunalla, ja sen jälkeen lasta käännetään litteäksi ihoa vasten pitkällä ylöspäin suuntautuvalla sivelyllä. Kohottavissa liikkeissä ei käytetä tukiotetta.

Kosmeettinen gua sha -hoito päätetään huuhteleviin liikkeisiin

Hoidon lopuksi hoidettavat alueet käsitellään huuhtovilla, alas- ja ulospäin suuntautuvilla liikkeillä, jotka kuljettavat lymfanesteitä kohti lymfapisteitä.

Lymfapisteitä aktivoidaan pumppaavin liikkein. Pumppaustekniikassa ei ole tarkoitus pumpata työntämällä lastaa ihon sisään vaan lasta pidetään ihossa kiinni ja sillä ikään kuin vedetään ihoa alaspäin kevyen aaltomaisesti pumppaamalla. Muista, että hellä ote on tärkeä. Jos liike on liian voimakas, se ei toimi lymfaattisena liikkeenä vaan päinvastoin aiheuttaa turvotusta.

Kokon mukaan ihoa kannattaa hoitaa gua shan avulla noin kolme kertaa viikossa. Halutessaan voi aloittaa tehostartilla, jolloin ihoa sivellään päivittäin kolmen viikon ajan.

Tulokset riippuvat hoidon säännöllisyydestä ja siitä, opetteleeko oikeanlaisen tekniikan huolellisesti.

– Kun tekemisessä harjaantuu, tulokset myös paranevat huomattavasti. Jos tekniikkaa ei opettele kunnolla ja tekee hoidon vain satunnaisesti, ei tietenkään tule niin näkyviä tuloksiakaan, Kokko sanoo.

Lue myös: Vähennä selluliittia ja turvotusta – 5 vinkkiä, joilla saat tehoa lymfajärjestelmään

X