Terveys

Vähennä selluliittia ja turvotusta – 5 vinkkiä, joilla saat tehoa lymfajärjestelmään

Tiesitkö, että tukossa oleva lymfajärjestelmä voi aiheuttaa muun muassa selluliittia ja turvotusta? Listasimme viisi keinoa, joilla oman lymfakiertonsa voi pitää kunnossa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Riittävä vedenjuonti on toimivan lymfakierron kannalta tärkeää.

Tiesitkö, että tukossa oleva lymfajärjestelmä voi aiheuttaa muun muassa selluliittia ja turvotusta? Listasimme viisi keinoa, joilla oman lymfakiertonsa voi pitää kunnossa.

Jokaisella ihmisellä on kehossaan erityinen jätteenpoistosysteemi: imuneste- eli lymfajärjestelmä.  Se kuljettaa erilaisia aineita kudoksista verenkiertoon ja poistaa kuona-aineita elimistöstä. Lymfakierrolla on tärkeä rooli myös kehon vastustuskyvyn kannalta.

Jos lymfajärjestelmä ei toimi niin kuin sen pitäisi, seurauksena voi olla muun muassa selluliittia, turvotusta, nivelkipuja, väsymystä ja pahoinvointia.

Omaa lymfakiertoaan voi onneksi aktivoida helposti.

Listasimme viisi keinoa, joilla voit pitää lymfajärjestelmäsi kunnossa.

1. Juo riittävästi vettä

Imunesteet eivät pääse virtaamaan kunnolla, jos ihminen ei juo riittävästi vettä.

Juo päivittäin 1–1,5 litraa vettä. Jutta Gustafsbergin mukaan vettä kannattaa juoda jopa tätäkin määrää enemmän.

2. Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Mitä vähemmän jätettä lymfajärjestelmään kertyy, sitä vähemmän se kuormittuu. Välttämällä prosessoitua ruokaa ja syömällä runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja voit tukea lymfajärjestemäsi toimintaa.

Erityisesti vihreillä lehtikasviksilla, sitrushedelmillä ja marjoilla nähdään olevan elimistöä puhdistavia ominaisuuksia.

3. Kuivaharjaa 

Lymfajärjestelmä sijaitsee lähellä ihon pintaa. Siksi kuivaharjaus on mainio tapa aktivoida lymfakiertoa.

4. Liiku ja venyttele

Toisin kuin verenkiertojärjestelmällä, lymfajärjestelmällä ei ole pumppua, joka pitäisi sen itsestään vilkkaassa liikkeessä.

Päivittäinen liikuskelu on kenties tehokkain tapa aktivoida lymfakiertoa. Jaloittele vähintään kerran tunnissa ja vältä istumasta pitkiä aikoja. Harrasta myös säännöllisesti liikuntaa, kuten kävelyä, uimista, joogaa tai mitä tahansa, mistä nautit ja mitä haluat tehdä usein.

5. Sauno

Saunominen voi tehdä lymfakierrolle hyvää. Hikoilu auttaa kehoa puhdistumaan, joten saunominen voi tukea lymfajärjestelmän toimintaa. Muista juoda saunan jälkeen vettä.

Lähteet: Mind Body Green, Natural Living Ideas, WikiHow, Women’s Health Network

X