Terveys

Gynekologi kertoo 3+1 yleisintä vaivaa, miksi hänelle varataan aika: ”Ongelma on pienempi nuoremmilla, jotka ovat rohkeampia”

Gynekologin puoleen käännytään, kun esimerkiksi vuodot tai vaihdevuosiongelmat vaivaavat. Gynekologi listaa, mitkä ovat yleisimmät vaivat, joita hän työssään näkee. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Gynekologi on huomannut, että nuori polvi suhtautuu sukuelimiinsä mutkattomammin.

Gynekologin puoleen käännytään, kun esimerkiksi vuodot tai vaihdevuosiongelmat vaivaavat. Gynekologi listaa, mitkä ovat yleisimmät vaivat, joita hän työssään näkee. 

Gynekologi eli naistentautien erikoislääkäri ottaa potilaansa vastaan hyvin usein raskauden ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Ne eivät kuitenkaan ole yleisin syy mennä gynekologille eivätkä läheskään aina pääsyy, jonka takia aika varataan: ehkäisyasiat hoidetaan usein muun käynnin yhteydessä.

Naistentautien erikoislääkäri Tuuli Soini lääkärikeskus Mehiläisestä listaa tyypilliset syyt, joiden vuoksi gynekologin vastaanotolle tullaan. Häpeä on turhaa – varsinkin, kun samoista asioista kärsivät kaikki muutkin.

1. Vaihdevuosioireet – gynekologi tekee hoitosuunnitelman

Vaihdevuosioireiden vuoksi gynekologin vastaanotolle tulevat saattavat kärsiä mielialaoireista, saamattomuudesta ja univaikeuksista.

— Mukana voi olla yöllä kesken unien heräilyä, yöhikoilua ja muita nukkumisongelmia. Lisäksi kuumat aallot, seksihalujen väheneminen ja limakalvojen kuivuus ovat yleisiä oireita, joita monilla vaihdevuosia lähestyvillä naisilla esiintyy, Soini luettelee. 

Ensimmäiseksi vastaanotolla käydään Soinin mukaan läpi oireita ja muita taustatietoja. Jos nainen on terve vaihdevuosi-ikäinen eli yli 45-vuotias, laboratoriokokeita ei yleensä tehdä vaan oireita lähdetään hoitamaan vaihdevuosioireina. Käytännössä se tarkoittaa hormonikorvaushoitosuunnitelman tekemistä.

Mikä ehkäisy sopii esivaihdevuosiin?
Vaihdevuosioireiluun liittyy limakalvo-ongelmiakin, mutta ne koskevat toisaalta kaikenikäisiä.

— Nuoremmilta saatetaan joskus ottaa kokeet, jotta varmistetaan onko kyseessä vielä vaihdevuosioireilu, huomauttaa.

Lisäksi vastaanotolla tehdään yleensä normaali gynekologinen tutkimus. Myös kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus on usein paikallaan. Ultraäänellä nähdään mahdolliset yllätykset tai poikkeamat kuten kohdun limakalvon normaalia suurempi paksuus, jotka voivat vaikuttaa hoitosuunnitelmaan. 

2. Limakalvo-oireet

Limakalvo-oireet ovat usein osa vaihdevuosioireilua, mutta niitä esiintyy runsaasti kaikenikäisillä. 

— Limakalvo-oireet voivat olla esimerkiksi limakalvojen kuivuutta, kirvelyä, hajuoireita, Soini luettelee. 

Limakalvo-oireiden syyn selvittämiseksi tehdään aina normaali gynekologinen tutkimus, jotta nähdään limakalvojen kunto ja väri sekä mahdolliset arkuudet ja poikkeavat vuodot. Tärkeää on myös käydä läpi elämäntapoja ja rutiineja, jotka voivat selittää limakalvovaivojen ilmaantumista.

— Keskusteluissa pyritään selvittämään, onko potilaalla esimerkiksi liiallista pikkuhousunsuojien käyttöä tai pesurutiineja, jotka voivat ärsyttää limakalvoja.

Varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä limakalvojen kuivuuden syynä voi olla estrogeenin puute. Tällöin hoidoksi voidaan miettiä paikallisestrogeenivalmisteen käytön aloittamista.

Kirvely ja muut limakalvo-oireet voivat myös viitata sukupuolitautiin, mikä vuoksi vastaanotolla pyritään myös selvittämään niiden mahdollisuutta.

”Sukupuolitaudit ovat valitettavasti viime vuosina hiukan lisääntyneet.”

Sukupuolitautitestit otetaan herkästi erilaisissa kirvelyvaivoissa ihan jo varmuuden vuoksi. Usein sukupuolitauti tulee potilaalle itselleen yllätyksenä.

— Sukupuolitaudit ovat valitettavasti viime vuosina hiukan lisääntyneet. Eniten on klamydiaa, mutta myös tippuri on jonkin verran yleistynyt. Etenkin kesäaikaan taudit lisääntyvät, kun kesä villitsee niin, että suojat unohtuvat. 

Seura: Ari-Pekka sai suuseksistä HPV-viruksen ja sairastui syöpään – ”Ihmettelin jatkuvaa kurkkukipuani”

3. Vuoto-ongelmat

Kuukautisvuotoihin liittyvät ongelmat on kolmas yleinen syy tulla gynekologin vastaanotolle. 

— Kuukautiset voivat olla kivuliaat, runsaat tai epäsäännölliset. Tai sitten potilas kärsii verisistä välivuodoista, tai vanhemmilla naisilla jo kerran loppuneet kuukautisvuodot ovat alkaneet uudelleen, Soini listaa. 

Ensimmäinen asia, joka gynekologia tällaisissa tapauksissa kiinnostaa tietää on se, ovatko kuukautiset muuttuneet aiemmasta ja ovatko ne aina olleet runsaat vai runsastuneet äkillisesti. 

Normaalin gynekologisen tutkimuksen lisäksi vuoto-ongelmissa on syytä tehdä myös ultraäänitutkimus.

— Ultraäänellä voidaan nähdä esimerkiksi mahdolliset myoomat tai kohdun polyypit, joista voi seurata välivuotoja ja muita vuotohäiriöitä. 

Jos potilas ei ole käynyt viiden vuoden sisällä papa-kokeessa, se otetaan vuoto-ongelmien tutkimuksissa. Mahdollisesti näyte otetaan myös kohdun sisäpuolen limakalvolta, etenkin vaihdevuosi-ikäisiltä ja sitä vanhemmilta.  

+ Näpyt, finnit, luomet – gynekologi antaa vinkin

Hieman epätyypillisempi ja gynekologin silmin yllättävän yleinen syy tulla vastaanotolle ovat erilaiset patit, näppylät ja luomet. Myös talirauhatukkeumat ovat tavallinen vaiva, jonka vuoksi käännytään lääkärin puoleen.

— Finnit, patit ja luomet ovat erittäin tavallisia häpyhuulissa ja muualla alapäässä. Osa luomista voi olla ulkonevia ja saattavat hangata pyöräillessä tai muussa urheiluharrastuksessa, Soini kertoo.

Yleensä ne ovat kaikki harmittomia ja vaarattomia, mutta esimerkiksi hankaavat luomet voidaan poistattaa paikallispuudutuksessa aivan kuten muutkin iholuomet. 

Soinin mukaan vastaanotolle tulee paljon naisia, jotka ovat säikähtäneet alapään pattejaan tai luomiaan, kun ovat tulleet ehkä ensimmäistä kertaa koko elämässään katsoneeksi peilillä alapäähänsä.

— Joskus saattaa saman päivän aikana tulla useitakin potilaita tällaisten vaivojen kanssa. On voitu havaita luomia tai muita pisteitä, joita halutaan näyttää lääkärille.

Gynekologi vinkkaa, että omaa alapäätään on hyvä välillä vilkaista peilillä, jotta sen mahdolliset luomet ja patit tulevat tutuiksi ja vastaavasti huomaa, jos jotakin uutta ja epäilyttävää ilmaantuu.

— Sanoisin että ongelma on pienempi nuoremmilla sukupolvilla, jotka ovat usein rohkeampia ja tottuneempia tarkastelemaan alapäätään peilillä. Iäkkäimmillä tähän voi olla korkeampi kynnys. 

X