Elina Tanskanen
Elina Tanskasen mielestä kaikkien pitäisi saada toteuttaa hoivaavaa puolta itsessään.
Ihmissuhteet

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen: Uusi rakkaus saattaa nostaa esiin vanhoja kipuja

Etsiikö nainen isänsä kaltaista miestä? Analysoivatko naiset enemmän tunteitaan kuin miehet? Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen vastaa väittämiimme naiseudesta ja parisuhteesta.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: MTV

Logoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on yksi Ensitreffit alttarilla –ohjelman viidennen kauden asiantuntijoista. Tanskanen on ohjelmassa mukana jo kolmatta kertaa.

Elina Tanskasen mukaan Ensitreffit alttarilla -työ on antoisaa siksi, että parisuhteen ongelmiin voidaan tarttua jo varhaisessa vaiheessa. Ote on silloin valmentava, toisin kuin hänen päivätyössään pariterapeuttina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö myös Ensitreffit alttarilla -parit tarvitsisi toisinaan terapeuttista lähestymistapaa suhteensa tueksi.

– Moni saattaa tunnistaa omasta elämästään sen, että kun tapaa maailman ihanimman tyypin, yhtäkkiä itsestä alkaa nousta outoja juttuja. Rakkaus saattaa tehdä sen, että nousee esiin vanhoja kipuja.

Pyysimme Ensitreffit alttarilla -pariskuntia opastavaa Elinaa vastaamaan Totta vai tarua -juttusarjamme parisuhdetta käsitteleviin väittämiin.

Naiset tarvitsevat enemmän ihailua kuin miehet.

Jos ihailulla tarkoitetaan sitä, että saa positiivista palautetta itsestä, niin valtaosa meistä tarvitsee sitä sukupuoleen katsomatta. Se, että pikkiriikkisen ihailee kumppania, tekee tosi hyvää kenelle tahansa.

Jos puhutaan epäterveestä ihailun tarpeesta, että tarvitsee ihailua pönkittääkseen itsetuntoaan, tulisi hälytyskellojen soida.

Se on aika kipeä ja ajankohtainen teema, joka liittyy myös sosiaaliseen mediaan. Ajan hengessä on sellaista, että monta tykkäystä saan, olenko jotain, jos en saa ihailua ja huomiota, ja jos joku ei katso ylöspäin.

Naiset analysoivat tunteita koko ajan.

En kyllä allekirjoita. Teen paljon heteroparien kanssa töitä ja näen, että miehelle tunnepuolen asiat voivat olla äärimmäisen tärkeitä, ja nainen taas voi suhtautua hyvin analyyttisen järkevästi tai käytännöllisesti.

Tämähän on sellainen argumentti, jolla on käytetty naisiin valtaa kautta historian. Että naiset ovat sellaisia tunnehöppänöitä, ettei niille voi antaa äänioikeutta, naisia pitää hyysätä, naiset ovat hysteerisiä ja niin edelleen.

En vähättele tunteita, ne ovat äärimmäisen tärkeitä ja on hyvä, että tunteista ylipäätään puhutaan enemmän. Mielestäni tätä kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään myös yhteiskunnalliselta kannalta.

Parisuhteessa naiselle on varattu hoivaajan rooli.

Se on sellainen rooli, jota ainakin ulkoapäin valitettavasti tyrkytetään ja tarjotaan, sekä ihmissuhteissa että yhteiskunnassa. Tietenkin, jos hoivaaminen tuntuu hyvältä, sitä pitää toteuttaa, mutta sitä ei missään nimessä saa purematta niellä tai pitää itsestäänselvyytenä.

Onneksi esimerkiksi vanhemmuuskeskustelussa pidetään pinnalla isiä ja miehiä hoivaajina. Mielestäni on signaaleja siitä, että miehet saavat enemmän tilaa sille, että jos ja kun tunnistaa itsessään hoivaavan puolen, sitä saa toteuttaa.

Jos minä voisin vaikuttaa maailmaan, niin kaikki saisivat vähän hoivata. Maailma olisi silloin tosi paljon parempi paikka!

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.

Perheitä on erilaisia ja olisi aika karua sanoa, että jos vaikka isä ei ole ollut läsnä elämässä, se vaikuttaisi automaattisesti ja kielteisesti parisuhteen muodostamiseen. En pidä sellaisesta mystifioinnista tai kohtalonomaisuudesta.

Kyllä perheen vanhempi-lapsisuhteet vaikuttavat meihin. Siitä on tutkittua näyttöä esimerkiksi kiintymyssuhdetyylien kautta. Jos ajatellaan stereotyyppistä hetero- ja ydinperhettä, niin se, miten isäsi on osoittanut kiintymystä äidillesi ja sinulle, vaikuttaa, mutta ei se ole mikään kohtalo.

Omaa isäsuhdetta on hyvä pohtia ja olla siitä tietoinen. Paljon on mukana tiedostamatonta, ja se on täysin ok. Voi olla, että jälkikäteen miettii, mihin puolisossa rakastuikaan ja huomaa yhtäläisyyksiä omaan vanhempaan. Jotkut taas etsivät tietoisesti hyvin erilaista ihmistä.

Naiset osaavat miehiä paremmin tehdä montaa asiaa yhtä aikaa.

Käsittääkseni tästä on jonkin verran tutkittua näyttöä, että esimerkiksi joissain kognitiivisissa toiminnoissa on väestötasolla eroavaisuutta. Varovaisesti siis arvioin, että totuuden tynkää voi olla.

Katso videolta, mitä Elina Tanskanen vastaa viimeiseen kysymykseen.

Ensitreffit alttarilla 5. kausi AVAlla tiistaisin klo 21.

X