Terveys

Couperosa-ihon punoitus voi pahentua, jos ihoa hoitaa liikaa – vain laserhoito lopettaa lehahtelun

Jos iho lehahtaa punaiseksi lämpötilojen vaihtelusta, viinistä tai mausteisesta ruoasta, kyse voi olla couperosasta. Jos ihoa ei hoida, couperosa voi kehittyä ruusufinniksi.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Couperosa-ihon punoitus johtuu ihon pintaverisuonten laajentumisesta tai katkeilusta.

Jos iho lehahtaa punaiseksi lämpötilojen vaihtelusta, viinistä tai mausteisesta ruoasta, kyse voi olla couperosasta. Jos ihoa ei hoida, couperosa voi kehittyä ruusufinniksi.

Millaiset oireet ovat merkki couperosa-ihosta?

Couperosa-ihon tunnistaa punoituksesta kasvojen alueella tavallisimmin poskipäissä, nenässä ja nenänpielissä. Iho voi myös olla kuiva ja kireä sekä tuntua polttelevalta ja pistelevältä. Oireet johtuvat siitä, että ihon pintaverisuonet ovat laajenneet tai katkeilleet. Punoituksen voimakkuus vaihtelee verisuonten reagoidessa ympäristötekijöihin, kuten stressiin, pelästymiseen tai lämpötilaan.

Couperosa on hyvin yleinen pohjolassa, suomalaisille tyypillisen herkän ja ohuen ihotyypin vuoksi. Lisäksi ilmaston ja vuodenaikojen vaihtelu pahentaa oireilua.

 – Couperosa alkaa oireilla yleensä 30. ikävuoden jälkeen, mutta sen puhkeamisen mahdollisuus voidaan nähdä jo nuorempana, esimerkiksi herkkyytenä punoitukselle lämpötilojen muuttuessa, Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo.

Mistä couperosa johtuu? Onko siitä jotain haittaa?

Perimä vaikuttaa couperosan esiintymiseen. On myös mahdollista, että couperosan puhkeaminen liittyy runsaaseen auringossa oleskeluun. Naisilla couperosa on yleisempää kuin miehillä.

– Jos ihoa ei hoida, voi couperosa kehittyä ruusufinniksi, jossa punoitukseen liittyy märkänäppylöitä, Huttunen huomauttaa.

Lue myös: Ruusufinni – miten päästä eroon näppylöistä ja punaiseksi lehahtamisesta?

Millaista couperosa-ihon hoito on?

Yleinen virhe couperosan hoidossa on se, että ihoa hoidetaan liikaa, monilla erilaisilla tuotteilla. Huolelliseksi tarkoitettu ihonhoito saattaa vain ärsyttää ihoa ja pahentaa oireita. Samalla rahat menevät hukkaan.

– Couperosa-ihon hoidossa vähemmän on enemmän. Puhdistus ja kosteutus aamuin illoin riittävät. Tärkeää on löytää omalle iholle sopivat tuotteet, Huttunen sanoo.

Kokeilla voi esimerkiksi herkälle iholle suunnattuja alkoholittomia ja tuoksuttomia tuotteita. Myös puhdistusvoiteet ja maitomaiset emulsiot sopivat couperosa-iholle yleensä hyvin. On myös tärkeää suojata iho auringossa huolellisesti ja käyttää korkeasuojakertoimista aurinkovoidetta.

– Auringon pitkäaikaisvaikutukset laajentavat ihon pintasuonia entisestään ja altistavat solumuutoksille.

Ihon punoitus häiritsee, voiko couperosa-ihoa meikata?

Ihoa voi meikata, kunhan muistaa päivän päätteeksi puhdistaa kasvot meikeistä ja kosteuttaa ihon huolellisesti. Jos punakkuus häiritsee, tarjolla on erilaisia vihertäviä, punaisuutta peittäviä meikkivoiteita.

Couperosa iho kannattaa suojata lämpötilanvaihteluilta. Henkilö on peittänyt kasvonsa huivilla talvipäivänä.
Voimakkaat lämpötilanvaihtelut saavat couperosa-ihon punoittamaan. Pakkasella on hyvä idea suojata kasvot huivilla. © iStock

Mitä couperosan hoidossa kannattaa välttää?

Tuoteviidakosta löytyy monia tuotteita, joita couperosan hoidossa on syytä välttää. Erityisesti raemaiset, kuorivat tuotteet on syytä jättää kaupan hyllylle, sillä ne ohentavat jo valmiiksi ohutta ihoa ja näin pahentavat punakkuutta.

Lisäksi anti-age-tuotteita ja kasvoseerumeita on syytä välttää, sillä ne saattavat ärsyttää herkkää couperosa-ihoa.

– Kortisonivoidetta on vältettävä, sillä se tyypillisesti pahentaa couperosaa ja ruusufinniä, Huttunen toteaa.

Mikä muu voi pahentaa iho-oireita?

Mausteinen ruoka, kuumat juomat ja alkoholi laajentavat verisuonia ja voivat näin lisätä punoitusta. Myös voimakkaita lämpötilavaihteluita kannattaa välttää. Saunassa ihon voi suojata pyyhkeellä tai perusvoiteella. Pakkasella kannattaa suosia huivia kasvojen suojana.

– Pakkasvoiteita ei kannata käyttää, sillä ne ovat tehottomia, Huttunen kertoo.

Auttaako mikroneulaus couperosaan?

Mikroneulauksessa ihoon tehdään mikroskooppisen pieniä reikiä. Mikroneulauksen sanotaan muun muassa kiihdyttävän kollageenin tuotantoa, lisäävän ihon elastisuutta, häivyttävän arpia ja saavan hoitotuotteet imeytymään paremmin. Mikroneulausta suositellaan myös couperosa-iholle, sillä sen luvataan vahvistavan ihoa, tasoittavan ihon väriä ja jopa saavan ihon muodostamaan uusia, toimivia pintaverisuonia.

Ihotautilääkäri Maria Huttusen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Mikroneulaus ei kuulosta järkevältä hoitokeinolta couperosa-ihoon, sillä se on liian raju hoitomuoto. Oireilu voi jopa pahentua liiallisesta käsittelystä.

Hillitseekö sinkkivoide couperosa-ihon punoitusta?

Sinkkivoidetta saatetaan joskus suositella couperosan hoitoon, sillä sinkkivoiteen sanotaan hillitsevän ihon punoitusta. Huttusen mukaan, sinkkivoide sopii kuitenkin ennemmin suojaamaan herkkää intiimialueen ihoa esimerkiksi hiertymiltä.

– Sinkkipastalla voi myös tehokkaasti suojata kasvojen ihoa palamiselta ääriolosuhteissa vaikkapa vuoristossa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Miksi kasvojen iho punoittaa? Lääkäri kertoo 4 yleisintä syytä punoitukselle

Onko ihon punoitukselle siis tehtävissä mitään?

Couperosaan on olemassa myös erilaisia voidehoitoja, esimerkiksi reseptivapaata metronidatsolivoidetta, atselaiinihappogeeliä ja ivermektiinivoidetta. Näiden vaikutus on kuitenkin Huttusen mukaan hidasta ja epävarmaa.

– Lääketieteellisestä näkökulmasta ainoa hoitomuoto couperosa-iholle on laserhoito, jossa pintaverisuonet hävitetään laserin avulla. Samalla myös punoitus häviää.

Parhaiten couperosaan toimii väripulssilaser. Yksi hoitokerta kestää keskimäärin 15–60 minuuttia. Hoidon aikana tuntuu tavallisesti pistelyä ja kuumotusta, mutta tuntemukset helpottavat pian hoidon jälkeen. Hoidon jälkeen iho voi olla turvonnut ja siinä voi olla pieniä mustelmia. Nämä häviävät yleensä viikon kuluessa.

Tavallisimmin väripulssilaserhoito tehdään yhdestä kolmeen kertaa kolmen neljän viikon välein. Hoitojen määrä riippuu oireiden voimakkuudesta ja arvioidaan yksilöllisesti. Hoidon hinta määräytyy hoitokertojen ja hoidettavan alueen koon mukaan.

– Laserhoitoja on saatavilla useilla eri lääkäriasemilla. Parhaimman avun couperosa-ihoon saat menemällä ihotautilääkärin vastaanotolle hoitoarvioon, Maria Huttunen sanoo.

X