Ihmiset ja suhteet

Nimimuisti − Taito, jota voi opetella

Teksti:
Ninni

Tervehdit uutta ihmistä, hymyilet, kättelet ja toteat hetken päästä, että unohdit hänen nimensä. Kuulostaako tutulta? Toiset meistä muistavat tapaamiensa uusien ihmisten nimet toisia helpommin. Nimien muistaminen on kuitenkin taito, jota voi opetella.

Uuden tuttavuuden nimen muistaminen tuntuu pieneltä asialta, mutta sillä on usein varsin suuri merkitys: se osoittaa, että pidät toista ihmistä ja tämän tapaamista tärkeänä.

Nimimuisti

Keskity

Tavatessasi uuden ihmisen, keskity tämän tervehtimiseen ja unohda hetkeksi kaikki muu. Katso reippaasti silmiin, hymyile ja odota, että hän sanoo nimensä. Toista nimi. Ellet kuullut nimeä tai nimi on sinulle uusi, pyydä uutta tuttavaasi tavaamaan nimensä. Jos tapaat ulkomaalaisen, jolla on sinulle ennestään tuntematon nimi, koeta linkittää nimi mielessäsi johonkin tuttuun sanaan.

Vinkki esittäytymiseen: Mieti, olisiko jokin omaa nimeäsi muistuttava universaali sana tai kuuluisa henkilö, jolla on sama nimi. Nimesi kanssa samankaltaisesti lausuttava, monissa maissa tuttu sana auttaa uusia tuttavuuksia muistamaan nimesi.

Käytä

Käytä tapaamiesi uusien ihmisten nimiä. Kun juttelet porukassa ja puhuttelet jotakuta, käytä hänen nimeään. Useimmat pitävät siitä, että heitä kutsutaan nimellä. Nimen muistaminen ja sillä puhutteleminen osoittaa kiinnostusta ja tuo uuden tuttavuuden lähemmäs.

Nimimuisti

Testaa

Istuessasi vaikkapa seminaarissa tai hiljaisempana hetkenä juhlissa testaa, kuinka monta nimeä muistat. Saatat yllättyä, miten monta nimeä pystyt itse asiassa palauttamaan mieleesi.

Kiinnostu

Aito kiinnostus miellyttää meistä useimpia. Kun tapaat ihmisiä, kiinnostu aidosti heistä ja heidän taustastaan. Kysy kysymyksiä ja kuuntele. Näin kasvot ja nimi saavat taakseen ihmisen ja yksilön.

Vaikka itsestä ja omasta elämästä kertominen on mukavaa, mieti asiaa tältä kannalta: olet kuullut oman tarinasi lukuisia kertoja, mutta jokaiselta uudelta ihmiseltä voit oppia jotain aivan uutta. Miksi toistaisit vain omaa tarinaasi, kun voit kuulla ja oppia uutta?

Nimimuisti

Kertaa

Jos olet paikassa, jossa jaetaan käyntikortteja, voit ottaa kortit tapaamisen jälkeen esiin. Kertaa kortti kerrallaan tapaamasi ihminen, ankkuroi hänet johonkin muistoon ja koeta palauttaa kasvot mieleesi. Näin muistat todennäköisemmin hänet myös seuraavalla kerralla sekä nimeltä että kasvoilta.

Tavatessasi ihmisen uudemman kerran tervehdi tätä nimellä. Näin osoitat heti, että muistat tapaamisenne ja arvostat uutta tuttavuutta.

Muistele aktiivisesti

Jos satut unohtamaan nimen, mutta sinun pitäisi sanoa se ääneen, pyydä hetki aikaa miettimiselle. Usein nimi tulee mieleen, kun annat itsellesi siihen mahdollisuuden.

Nimimuisti

Kysy rohkeasti

Jos olet unohtanut uuden ihmisen nimen, älä kainostele vaan kysy sitä heti tilaisuuden tullen. Harva tykkää kyttyrää, jos joudut kysymään nimen uudelleen ja osoitat siten kiinnostusta toista kohtaan.

On kurjempaa, jos joudut kysymään nimeä juteltuanne pitkään tai jopa useamman tapaamiskerran jälkeen. Kysymällä varhaisessa vaiheessa vältyt myöhemmiltä noloilta tilanteilta.

Toista

Harjoitus tekee myös nimien muistamisessa mestarin. Mitä enemmän harjoittelet aktiivisesti nimien muistamista, sitä helpommin se alkaa sujua.

Hakeudu mukaviin tilanteisiin, joissa voit treenata nimimuistiasi. Älä lannistu silloin, kun muistisi tekee tepposet. Ystävällisellä hymyllä ja kysymällä selviät siitäkin.

X