Ihmissuhteet

Raija Lindberg joi vuosia, mutta yksi taikasana sai hänet lopettamaan: ”Olin ajatellut, että syynä juomiseeni on se, että olen niin paha ihminen”

Raija Lindberg salakuljetti työpaikalleen kaljapulloja ja uskotteli, että juominen on hallinnassa. Päihdekuntoutuksessa lausutut sanat saivat hänet oivaltamaan oman tilanteensa ja johdattivat hänet nykyiseen ammattiinsa.

Teksti:
Kaisa Pastila
Kuvat:
Riikka Hurri, Raija Lindbergin Kotialbumi

Ollessaan nuori äiti Raija joi salaa ja uskotteli juomisen olevan hallinnassa. 

Raija Lindberg salakuljetti työpaikalleen kaljapulloja ja uskotteli, että juominen on hallinnassa. Päihdekuntoutuksessa lausutut sanat saivat hänet oivaltamaan oman tilanteensa ja johdattivat hänet nykyiseen ammattiinsa.

Hoitokoti Tuhkimon toimitusjohtaja Raija Lindbergin, 61, työmeiliin kilahtaa uusi viesti: ”Halusin vain jakaa teille, että minulle tulee tänään täyteen 10 vuotta raittiutta.”

– Näitä viestejä on ihana saada, Raija huokaisee ja hymyilee.

Entiset asiakkaat kertovat, miten he ovat päässeet elämässään eteenpäin. He ovat luoneet uraa tai opiskelleet. He ovat saaneet ehkä lapset takaisin, huostaanottoja on purettu. Parisuhteet ovat menneet ehkä uusiksi. Naiset eivät suostu enää huonoihin ihmissuhteisiin, Raija luettelee.

Alkamassa on uusi työpäivä päihderiippuvuudesta toipuvien naisten kuntoutusyksikössä Tohmajärvellä, Pohjois-Karjalassa. Toimiston ovi on jätetty rakoselleen siltä varalta, että joku asiakkaista kaipaa keskusteluseuraa. Tuhkimossa on sääntö, että työntekijöitä saa aina tulla vetämään hihasta.

– Puhuminen on yksi tärkeistä asioista, joita täällä opetellaan, koska puhuminen auttaa. Puhuessa häviää se tunne, että on ainoa ihminen maailmassa, jolle on sattunut näin musertavia juttuja.

Tuhkimossa jutellaan paitsi ryhmissä myös kahdenkeskisissä keskusteluissa työntekijöiden kanssa. Raijan missio on, että jokainen asiakas tajuaa, että kaikesta voi puhua. Ihan kaikesta. Myös vaikeimmista tunteista ja rankimmista kokemuksista.

– Ajattelen niin, että riippuvuudesta voi toipua, kun opettelee puhumaan rehellisesti ajatuksistaan ja tunteistaan ja kun ottaa vastuun itsestään ja elämästään. Sanon aina, että salaisuuksia kannattaa välttää, koska niillä on tapana kasvaa isoiksi omassa päässä.

Raija tietää, mitä on elää salaisuuden kanssa.

Raija eristäytyi läheisistään

Ollessaan nuori äiti Raija joi vuosia ja salasi tilanteensa kaikilta.

– Minulla oli henkisesti paha olo, ja hain siihen helpotusta juomisesta, ja hyvinhän se juominen siihen vastasikin.

Raija meni naimisiin ja tuli äidiksi 17-vuotiaana. Avioliitto oli vaikea. Juominen alkoi pojan ollessa parivuotias. Mies teki reissutyötä Venäjällä, ja Raija oli yksin vastuussa lapsesta ja perheen taloudesta.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X