Julkkikset

Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen nyt – edes kohu uudesta työstä ei harmita: ”Minusta oli hienoa, että asiasta nousi keskustelua”

Hiihtouransa keväällä päättänyt Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen uudesta elämäntilanteestaan. – Väsyin matkalaukkuelämään, jossa kotona käydään vain kääntymässä ja taas mennään, Aino-Kaisa kertoo.
17.8.2018 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Pekka Mustonen

Menestyksekkään hiihtouransa keväällä päättänyt Aino-Kaisa Saarinen, 39, on aloittanut työnsä Salpausselän kisojen uutena pääsihteerinä. Samaan aikaan hän toimii tapahtumayhtiö Lahti Eventsin vastaavana tuottajana ympärivuotisesti.

Aino-Kaisa iloitsee uudesta työstään ja muuttuneesta arjestaan, jossa hänellä on vihdoin aikaa olla kotona jatkuvan reissaamisen sijaan. Aino-Kaisa odottaa myös innolla Tanssii tähtien kanssa -ohjelman alkamista. Hän on yksi ohjelman 11. kauden tähtioppilaista.

Aino-Kaisan palkkaaminen aiheutti kohun

Aino-Kaisan palkkaaminen aiheutti pienimuotoisen kohun, kun monet some-keskustelijat kyseenalaistivat Aino-Kaisan pätevyyden tehtävään. Kysymykseksi keskusteluissa nousi erityisesti se, onko kilpaurheilu-ura asia, joka tekee Aino-Kaisasta pätevän kyseiseen tehtävään.

– Minusta oli hienoa, että asiasta nousi keskustelua, Aino-Kaisa toteaa.

Ennen kuin Aino-Kaisa palkattiin nykyiseen pestiinsä, hän haki Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan paikkaa. Jo silloin yksi hänen tavoitteistaan oli nostaa huippu-urheilijoiden arvostusta. Aino-Kaisa näkee, että hänen palkkaamistaan seuraava keskustelu avasi ovet keskustelulle huippu-urheilijoiden arvostuksesta.

– Urheilija osaa ehkä jotain muutakin kuin vain sitä vapaata ja perinteistä. Aiheesta keskusteltiin ja toivon tietenkin, että aiheesta keskusteleminen jatkuu, Aino Kaisa sanoo.

Taustasta on jo ollut apua töissä, vaikka väsymystä se ei estä

Kohu ei aiheuttanut Aino-Kaisalle ylimääräisiä paineita uuteen työhön. Hän on ollut iloinen huomatessaan, että huippu-urheilutaustasta todella on hyötyä hänen nykyisessä työssään.

– Kisat tulevat tietenkin nopealla aikataululla ja minun pitää omaksua uusia asioita, mutta jo tässä vaiheessa on ollut kiva huomata, että huippu-urheilutaustastani on aika paljon hyötyä. Esimerkiksi viime viikolla neuvottelimme jo tulospalveluasioita ja mietimme väliaikapisteiden paikkoja ja muuta. Huomasin, että näissä tietämyksestäni on apua. En tietenkään tarkoita, että olisin ylivertainen muihin verrattuna. Jotkut asiat sitten taas toiset osaavat minua paremmin. Mutta on ollut ilo huomata, että hei, minä osaan. Tietenkin myös opin koko ajan uutta, Aino-Kaisa kertoo.

Koen, että olen todella onnekas.

Entinen huippu-urheilija on myös huomannut, että vaikka toimistotyö ei vaadi fyysisiä ponnisteluja, työ voi siitä huolimatta viedä voimat.

– Viime perjantaina, kun tulin töistä kotiin, olin kyllä todella väsynyt. Ja lauantainakin piti nukkua ihan päiväunet. Mutta olen todella innoissani ja tosi onnellinen, että elämässäni tapahtuu näin hienoja juttuja. En olisi viime keväänä voinut kuvitellakaan, että minä näin nopeasti pääsen töihin kiinni. Koen, että olen todella onnekas, Aino-Kaisa sanoo.

Vielä keväällä työasiat huolestuttivat Aino-Kaisaa

Aino-Kaisa myöntää, että kilpauran päättymisen jälkeen hän mietti paljon sitä, mitä tulevan pitää.

– Olin keväällä huolissani. Ajattelin, että ennen syksyä minun pitää löytää uusi identiteetti ja se, mitä tulen tekemään. Olin huolissani siitä, mihin päädyn. Ja sitten huomasinkin, että en ole vain päätymässä jonnekin. Pääsin työhaastattelujen kautta hyvään rytmiin. Koen, että nyt hallitsen tilanteen, Aino-Kaisa pohtii.

Ennen elokuu merkitsi kilpaa hiihtävälle Aino-Kaisalle leiriaikataulun kiihtymistä. Hiihtoleireillä oltiin kerralla pitkiä pätkiä. Nyt Aino-Kaisa on kiitollinen siitä, että hän saa leirille lähtemisen sijaan jäädä kotiin.

– Väsyin matkalaukkuelämään, jossa kotona käydään vain kääntymässä ja taas mennään. Nyt saan elää normaalia arkea, Aino-Kaisa kertoo.

TTK tyydyttää luultavasti Aino-Kaisan kilpailuvietin

Aino-Kaisa uskoo, ettei veri enää vedä kilpaladuille.

– Olen kyllä miettinyt, alanko syksyllä haikailla takaisin hiihtämään. Mutta nyt veikkaan, että en haikaile. On niin paljon muuta tällaista aivan tosi positiivista ja ihanaa tiedossa. On vaikea kuvitella, että tulisi sellainen olo, että haluan takaisin hiihtämään. Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa saan varmasti kilpailuviettini tyydytettyä, Aino-Kaisa pohtii.

Totta kai olemme lähdössä voittamaan, tolppapaikkaa haetaan.

Onko Aino-Kaisan ja hänen tanssiopettajansa Jurijs Trosenkon tähtäimessä koko kisan voitto?

– Totta kai olemme lähdössä voittamaan, tolppapaikkaa haetaan, Aino-Kaisa toteaa epäröimättä.

Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla 16.9. alkaen.

Lue myös

Suosittelemme