Janina Fry

Halloween valmisteluja

Teksti:
Janina Fry

Meidän perhe on monikulttuurinen. Mieheni on puoleksi amerikkalainen ja puoleksi suomalainen. Olemme halunneet, että lapset oppivat englanninkielen pienestä pitäen, jotta kommunikointi Yhdysvalloissa asuvan isoisän kanssa olisi heille luontevaa. Tämän perinnön myötä amerikkalaiset pyhäpäivät ja juhlat ovat tietenkin saaneet meillä suuremman merkityksen. Näistä juhlista Halloween on ehdottomasti lasten suosikki ja sitä vietetään nykyään enenevissä määrin täälläkin. Se on hauska ja jännittävä koko perheen piristys pimeässä syksyssä ennen varsinaista pyhäinpäivää, joka puolestaan on harras ja rauhallinen. Silloin sytytämme kynttilät rakkaiden muistoksi ja vierailemme haudoilla.

 

Kurpitsan kaiverrus

Halloweenin valmisteluun kuuluvat olennaisena osana kurpitsat, jotka kaiverretaan lyhdyiksi. Tätä on hauska tehdä yhdessä lasten kanssa, koska isojen kurpitsojen kaivertamisessa on kyllä tekemistä. Sisällöstä saa herkullista kurpitsakeittoa ja kurpitsansiemenet paahdetaan uunissa. Olemme jo monta vuotta järjestäneet ystäväperheille Halloween-kutsut.

Koti koristellaan hämähäkinseiteillä ja asiaan kuuluvalla rekvisiitalla. Lapset ovat luovimmillaan keksiessään mahdollisimman pelottavia koristeita ja yllättävää tarjoilua. Sekä lapset että aikuiset pukeutuvat juhlaan. Asuja suunnitellaan pitkin vuotta ja mietitään mikä tänä vuonna olisi sopivan kamalaa ja pelottavaa. Spotifyihin tehdään jännittävän musiikin soittolista. Halloween iltaan kuuluu monenlaisia herkkuja. Aikuisille tarjotaan tulista Chili con carnea, lapsille hirviöhodareita ja pelottavan näköisiä leivonnaisia. Myös vieraat tuovat mukanaan herkkuja ja niissä todella luovuus kukkii.

© Pinterest

Vain mielikuvitus on rajana

Nykyajan leivontavälineillä saa aikaiseksi vaikka mitä ja netti on täynnä inspiroivia reseptejä ja koristeluideoita. Ilta on hauska ja lapsille vähän myös jännittävä. Nautimme illan aikana usein myös ex tempore esityksiä. Vähän villi tunnelma ja naamiaisasut vapauttavat esiintymään ja juhlissa onkin vieraillut jos jonkinmoista taikuria ja vankikarkuria. Niin ja norovirus… kun eräs ystävä oli lapsiperheen arjen innoittamana pukeutunut kekseliäästi valkoiseen, erinäisillä eritteillä (onneksi teko-sellaisilla) koristeltuun t-paitaan, meikannut naamansa valkoiseksi ja silmänympärykset mustiksi ja esitteli itsensä tosiaan Norona. Tärkeintä ei ole siis todellakaan kallis ja hieno puku, vaan mielikuvitus ja oivallus esittää jotain pelottavaa ja yllättävää.Nerokkaimmat jutut on usein helppo toteuttaa ihan kotikonstein ja sama pätee koristeluun. Ei muuta kuin luovuus kukkimaan ja yhdessä lasten kanssa… J Tuonnempana raporttia tämän vuoden juhlista.

X