Janina Fry

Koiran aggressiivinen käyttäytyminen

Teksti:
Janina Fry

Miten tunnistaa koiran aggressiivinen käyttäytyminen ajoissa?

Vastaus tähän kysymykseen luulisi olevan helppo kuten, seuraa koiran kehokieltä, nouseeko niskakarvat pystyyn? Jäykistyykö koiralla olemus vai näyttääkö peräti hampaita? Jouduin valitettavasti viime viikolla kokemaan toisen koiran aggressiivisen käyttäytymisen kantapään kautta. Olimme Porvoon saaristossa lounaalla eräässä kesäkahvilassa ja meillä oli maltankoiramme Dusty mukana. Huomasin terassilla toisen koiran ja mietin että parempi kävellyttää meidän koiraa kunnes tilauksemme saapuu koska hän käyttäytyy vielä pentumaisesti kun näkee toisia eläimiä ja ryhtyy haukkumaan ja riuhtomaan itsensä toisen luokse väkisin. Hän on todella rohkea ja yli-innokas tervehtimään kaikkia muita koiria vaikka hän on fyysiseltä kooltaan lähes aina pienempi kuin muut. Hän painaa vain 2,6 kg mutta hänen ego on suuri kuin jääkarhu. Tämän kanssa teemme töitä hänen kohdallaan. Itsesuojeluvaistoa hänellä ei siis ole.

Täysin odottamaton reaktio

Hetken päästä toinen koira lähti liikkeelle omistajan kanssa terassilta. Kun palasin Dustyn kanssa kierrokselta jouduimme kohtaamaan heitä. Vaistoni sanoi aiemmin, että toinen koira näytti jotenkin uhkaavalta mutta kun lähestyimme sitä niin se meni leikkisään pentuasentoon ja heilutti häntää. Katsoin omistajaa kysyen, että onko tämä kiltti? Ennen kun huomasinkaan tämä iloisena Dustyn luokseen houkutellut Jack Russellin terrieri oli napannut häntä niskasta ja pyöräyttänyt hänet kerran ympäri kuin märkää rättiä. Pelästyin ja huomasin, että myös toisen koiran omistaja pelästyi. Nappasin heti Dustyn syliini ja tarkistin hänen niskansa. En nähnyt mitään jälkeä joten syvästi huokaen ja sydän kovaa pamppaen adrenaliinipiikistä johtuen palasin takaisin muun perheen luokse terassille. Vasta seuraavana päivänä huomasin kuivunutta verta turkissa ja kun pesin hänet löysinkin reiän hänen ihossa josta tämä Jack Russell terrierin kulmahammas oli mennyt läpi. Siellä valkoisen turkin uumenissa oli tämä verta vuotava kraatteri. Kamalaa!

Dusty kysymysmerkkinä eläinlääkärin vastaanotolla.

Lääkekuuri

Soitin heti tutulle eläinlääkärille ja onnistuin saamaan ajan samalle päivälle. Haava oli syvä ja vaati viikon antibioottikuurin, kipulääkettä ja tietenkin paikallista haavanhoitoa. Abilar pihkavoide on loistava tähän. Eläinlääkäri kertoi, että hän on yrittänyt hoitaa näitä ilman antibiootteja mutta kokemuksesta joutunut lopulta kuitenkin määräämään kuurin joten uskoin häneen ja otin heti lääkkeen käyttöön.

Hän rakastaa haistella merituulta laiturilla.

Kesä on täynnä vaaroja pikkuiselle koiralle

On käärmeitä, sinilevää, kaiken mailman pistoeläimiä puhumattakaan punkeista. Olin juuri ennen tätä tapausta käynyt konsultoimassa punkkilääkkeestä pienelle koiralle ja onneksi löytyi tuote joka kuulosti järkevältä Dustyn kokoon nähden. Lääke on aivan uusi ja se valellaan hännästä päin kohti niskaa. Tämän Vectra 3D tuotteen hyvä puoli on, että se on öljypohjainen joten jos koira reagoi lääkkeelle sen pystyy pesemään Fairyllä pois. Emme ole vielä toisaalta saatu sitä laitettua, koska haavan täytyy ensin parantua.

Miten pienen koiran omistaja pitäisi toimia koiraa ulkoiluttaessa kun kohtaa muita koiria

Täällä missä asumme olen kohdannut pääasiassa vain vastuullisia koiranomistajia. Yleensä koiranomistaja sanoo suoraan että, ei kannata tulla lähelle jos on vähänkään kokemusta oman koiran aggressiivisuudesta muita koiria kohtaan. Urokset eivät esimerkiksi aina tule toimeen toisten urosten kanssa ja aikuinen koira taas saattaa hermostua nuoren koiran yli-innokkaasta lähestymisestä. Jotkut koirarodut taas vaativat erityisen paljon liikuntaa ja virikkeitä ja jos ne eivät sitä saa ne muuttuvat aggressiiviseksi. Tätä kannattaa siis miettiä tarkkaan jo kun valitsee rodun. Koirankouluttajat opettavat, että koirat eivät saisi haistella toisiaan kun ovat hihnassa kiinni vaan heidän pitäisi saada vapaasti kohdata. Tämä on mielestäni myös hasardia silloin kun toinen osapuoli on pienikokoinen. Eläimet ovat eläimiä ja vahinko sattuu silmänräpäyksessä. Tämän kokemuksen myötä ohjeistan lapsia niin, että ulkoiluttaessa koiraa ei kannata päästää vieraita koiria lähelle nuuskimaan ollenkaan. Onneksi on ystäväpiirissä samankokoisia koiria joiden kanssa Dusty saa sosialisoida vapaasti koska se on kuitenkin tärkeää kehityksen kannalta.

Onneksi Dustylla on näitä samankokoisia kavereita kuten tämä Rölli💕

Kun olet hankkimassa koiraa

Kannattaa miettiä tarkkaan minkä rotuisen koiran päättää hankkia perheeseen jotta siitä olisi mahdollisimman paljon iloa niin koiralle kuin myös omistajalle. Rotua ei voi valita vain fiiliksen tai ulkonäön perusteella. Luonne ratkaisee. Täältä löytyy testi   jonka avulla voit oppia mikä rotu sopisi just sinulle parhaiten. Onneksi selvisimme nyt kuitenkin säikähdyksellä, koska jos olisi ollut isompi aggressiivinen koira lopputulos olisi voinut olla traaginen.
Janina <3

X