Janina Fry

Ajatuksia omasta terveydestä

Teksti:
Janina Fry

Olin tällä viikolla tiistaina vieraana Viiden jälkeen -ohjelmassa maikkarilla. Keskustelimme mm. siitä miksi on niin tärkeää jakaa kokemuksiaan ja erityisesti terveyteen liittyviä sellaisia. Me pystymme puhumalla ja kokemuksiamme jakamalla herättelemään toisiamme olemaan kuulolla oman kokonaisvaltaisen hyvinvointimme suhteen.

Kerroin tässä haastattelussa omin sanoin tästä erikoisesta terveyteen liittyvästä matkasta joka alkoi 2017 marraskuussa. -Rutiinitarkastuksessa löytyi kalkkikertymä toisesta rinnasta josta lääkäri oli sitä mieltä, että se kannattaa poistaa. Tämän leikkauksen yhteydessä tehtiin myös rintojen pienennys koska ajattelin, että kun kerran leikkauspöydälle joudun se kannattaa tehdä samalla. Vasta pari viikkoa tämän leikkauksen jälkeen selvisi, että kalkkikertymä ei ollut vain esiaste vaan siinä oli alkanut muodostumaan myös syöpäsoluja. Tämän selvittyä, minulle tehtiin geenitesti tunnetuista rintasyöpägeenimutaatioista siksi, että minä olin neljäs naisista kahden sukupolven sisällä äitini puolelta jolta löytyi rintasyöpä.

 

BRCA2

Kuinka ollakaan geenitesti paljasti BRCA2 mutaation. Tämä tarkoittaa siis, että minulla on 40-70% todennäköisyys sairastua rintasyöpään ja 10-20% riski sairastua munasarjasyöpään. 2017 oli uskomaton muutosten vuosi.

Kun lääkärini kertoi tästä minulle hän sanoi näin. –Sinulla on ollut suojelusenkeli matkassa kun tämä rintasyöpä sattumalta löytyi näin varhaisessa vaiheessa. En voinut uskoa sitä, että en tarvinnut saada mitään solumyrkkyjä. Seuraavaksi hän sanoi, -Kokemuksella vastaavista tapauksista uuden rintasyövän synty on hyvin todennäköistä ja olen sitä mieltä, että kannattaa tehdä ennaltaehkäisevä rintojen poisto. Tässä tilanteessa pystyy samalla rakentamaan eri tekniikoilla uuden rintavarustuksen. Silloin riski sairastua rintasyöpään tippuu alle viiden prosentin.

Ennaltaehkäisevät leikkaukset

Pohdin sitä noin viikon verran, vaikka intuitioni sanoi heti, että tämä on tehtävä. Silti tässä oli paljon sulateltavaa. Sain pari kuukautta aikaa toipua pienennysleikkauksesta ja kävimme läpi eri tekniikoita miten tämä poisto/korjaus operaatio etenisi. Päädyin LD-tekniikkaan. Siinä käännetään selästä latissimus dorsi lihakset eteen. Tammikuussa 2018 toinen puoli poistettiin ja korjattiin. Vietin viisi päivää sairaalassa leikkauksen jälkeen ja fyysinen toipumisprosessi kesti kuusi viikkoa. Vaikein paikka oli selän puoleinen leikkausalue joka piti muutaman kerran tyhjentää haavanesteestä. Sain hengähtää kesän yli ja toisen puolen leikkaus sovittiin lokakuulle samana vuonna. Silloin jännitti ehkä vielä enemmän kun tiesi mitä tuleman pitää. Voin sanoa, että jos rintojen pienennysleikkauksen jälkeen tuntuu kuin olisi jäänyt rekan alle niin tämän LD-leikkauksen jälkeen oli sellainen junan alle jäänyt olo kun oli leikattu sekä edestä, että takaa.Toipuminen toisesta leikkauksesta meni aikalailla yhtä hyvin kuin ensimmäisestä. Tässä kohtaa olin onnellinen siitä, että olin 2014 lähtien treenannut säännöllisesti ja keholla oli voimavaroja näin massiiviisiin operaatioihin. Mieli sen sijaan on tullut vähän perässä mutta siitä lisää toinen kerta. Kirjoitan tästä vielä nyt näin omin sanoin, koska monet kysyvät usein miten tämä prosessi loppujen lopuksi eteni.

Yksi kysymys joka aika usein tulee eteen on tämä. –Miksi käydä läpi noin iso prosessi ennaltaehkäisevästi? Siksi, että syöpälääkäri on kokemuksesta nähnyt lukuisia vastaavia tilanteita ja tullut siihen tulokseen, että toimimalla näin pystyy pelastamaan ihmishenkiä. Ei näitä turhaan tehdä. Siksi puhun ja kirjoitan tästä jotta vastaavien haasteiden kanssa kamppailevat voisivat saada vertaistukea ja ehkä vähän rohkaisua vaikeiden päätösten edessä.

Ja näin kun Yhdysvalloissa tänään vietetään Thanksgiving-päivää mietin, että jokaisen päivän kuuluu olla kiitospäivä. Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja tekee hyvää terveydelle. Kuvitin tänään tarinani loppukesän lomakuvilla. Sopii jotenkin nyt vastapainoksi harmaudelle.

Valoa tähän marraskuiseen harmauteen,

Janina <3

X