Kauneus

Tehokasta ihmeainetta suositellaan deodorantiksi – testasimme kehuttua glykolihappoa

Glykolihappo on noussut trendikkääksi ihonhoitotuotteeksi. Sen suosiota selittävät useat kauneuspulmat, joihin glykolihappo on kehuttu ratkaisu.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock, Christina Boman, Tiina Torikka

Glykolihappoa käytetään tavallisesti ihon kuorintaan.

Glykolihappo on noussut trendikkääksi ihonhoitotuotteeksi. Sen suosiota selittävät useat kauneuspulmat, joihin glykolihappo on kehuttu ratkaisu.

Ihonhoidossa glykolihappo tunnetaan kasvojen ihoa kuorivana, pehmentävänä ja kirkastavana tuotteena. Sanotaan, että se tepsii kuitenkin moneen muuhunkin kauneuspulmaan: usea kauneusvaikuttaja suosittelee sitä muun muassa deodorantiksi, täsmähoidoksi kuiviin kantapäihin sekä ihon epäpuhtauksien hoitoon.  

Mitä on tämä kehuttu ihonhoidon tuote, jolla näyttäisi olevan monta käyttötapaa?

– Glykolihappo kuuluu alfahydroksi- eli AHA-happoihin, ja sen voimakkuus riippuu tuotteen vahvuudesta. Glykolihappo on verraten tehokas käsikauppavalmisteena saatava kemiallinen kuorinta-aine, vastaa Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund Annalle.  

Voiko ihoa kuorivalla tuotteella olla todellisuudessa niin monta hyötyä? Päätimme laittaa tuotteen testiin.

Kokeilimme kohuhappoa deodoranttina sekä kantapäiden ja epäpuhtauksien hoitoon.

Onko glykolihappoa turvallista käyttää deodoranttina?

Niksi glykolihapon käyttämisestä deodoranttina on saanut tuulta alleen etenkin sosiaalisessa mediassa. Vinkki perustuu siihen, että glykolihappo kuorii kainaloiden ihoa, vaikuttaa näin ihon bakteerikantaan ja estää hien hajua deodorantin tavoin.

Mutta onko glykolihapon lisääminen kainaloihin turvallista? Kyrklundin mukaan siitä ei pitäisi olla mitään haittaa. Taiveihottumasta kärsiville lääkäri ei niksiä kuitenkaan suosittelisi.

– Kainalo on taivealue. Kuorivat tuotteet voivat kuivattaa ja ärsyttää kainaloiden ihoa, varsinkin jos kärsii atooppisesta ihottumasta. 

Glykolihappo deodoranttitestissä:

Laitetaanpa siis deodorantti hetkeksi sivuun ja korvataan se glykolihappoa sisältävällä kasvovedellä. Testauspäiväksi valikoitui oikea hellepäivä, joten tuote pääsi kunnolla testiin.

Aamusuihkun jälkeen levitän glykolihapolla varustettua kasvovettä vanulapulla kainaloihin. Yllätyn, ettei ihoa kuoriva tuote kirvele taikka ärsytä kainaloiden ihoa sen enempää.

Päivän edetessä glykolihappo osoittaa tehonsa ja toimittaa hyvin virkaansa deodoranttina. Hikoilua tuote ei ole estänyt, mutta hien haju on pysynyt poissa.

Siitä huolimatta epäilen, voiko glykolihapon käyttäminen olla pitkällä tähtäimellä hyväksi kainaloiden herkälle iholle.  Siksi en välttämättä uskaltaisi vaihtaa luottodödöä tähän tuotteeseen.

glykolihappo
Erityisesti The Ordinary -glykolihappo-kasvovesi niittää Tiktok-mainetta.
Bioearth Elementa -glykolihapposeerumi on markettihyllyjen käsikauppatavaraa.
Bioearth Elementa -glykolihapposeerumi on markettihyllyjen käsikauppatavaraa.

Voiko glykolihapolla kosteuttaa kuivia kantapäitä?

Glykolihappoa kehutaan lisäksi oivana ratkaisuna kuiviin kantapäihin. Myös ihotautilääkäri allekirjoittaa niksin.  

– Kuiviin kantapäihin voi käyttää glykolihappoa sisältäviä tuotteita, koska matalina pitoisuuksina glykolihappo sekä kuorii että kosteuttaa ihoa. Kuiviin kantapäihin tehoaa kuitenkin paremmin karbamidia sisältävät voiteet, jotka pehmentävät ja kosteuttavat ihoa paremmin, eivätkä ärsytä ihoa yhtä paljon kuin glykolihappo.

Glykolihappo testissä kuiville kantapäille:

Olen yrittänyt hoitaa kuivia kantapäitä lukuisilla eri keinoilla rasvoista kuorintoihin. Tuotetta, joka tekisi kantapäistäni silkkisen pehmeät, ei siitä huolimatta ole löytynyt. Voisikohan glykolihaposta olla avuksi?

Pyyhin puhtaat kantapäät vanulapulla, johon olen lisännyt glykolihappoa kasvoveden muodossa. Annan kantapäiden hieman kuivua ja odotan parisen tuntia, jotta aine pääsee kunnolla vaikuttamaan.

Kantapäiden iho tuntuu hitusen aikaisempaa pehmeämmältä, mutta ero ei ole huomattava. Jalat tuntuvat kevyesti kosteutetuilta, mutta en usko, että tuote tepsisi ainakaan yksin pahoihin kovettumiin.

Usein glykolihappoa suositellaan käytettäväksi jalkarasvan kanssa. Joten seuraavana iltana ennen nukkumaanmenoa pyyhin kantapäät taas glykolihapolla, mutta tällä kertaa lisään jalkoihin myös rasvaa. Yhdistelmä toimii, sillä aamulla jalkojen iho on jo huomattavasti pehmeämpi. Tästä pitäisi kyllä tehdä jokailtainen rutiini!

Tehoaako glykolihappo ihon epäpuhtauksiin?

Koska glykolihappo puhdistaa ihohuokosia, sitä suositellaan myös ihon näpyille ja epäpuhtauksille. Sosiaalisessa mediassa glykolihapon kehutaan muun muassa nitistävän nopeasti selän finnit.

”Glykolihappo on vesiliukoinen eikä se pääse talirauhasiin sisälle yhtä hyvin kuin salisyylihappo.”

Kyrklund kertoo, että glykolihapolla voidaan koittaa hoitaa ihon epäpuhtauksia, mutta vaikeampaan akneen se tuskin tehoaa.

– Glykolihappo auttaa todennäköisesti lähinnä erittäin lievissä tapauksissa. Esimerkiksi vartalon aknessa finnit voivat olla ihon sisällä ihon syvemmissä kerroksissa. Glykolihappo on vesiliukoinen eikä se pääse talirauhasiin sisälle yhtä hyvin kuin salisyylihappo, joka on puolestaan klassinen aineosa akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa.

Testissä epäpuhtauksien hoito glykolihapolla:

Tällä hetkellä minulla on pieniä epäpuhtauksia kasvoissa. Päätän kokeilla, nujertaako glykolihappo ihon näpyt, kuten sanotaan.

Lisään glykolihappo-kasvovettä puhtaille kasvoille joka ilta muutaman päivän ajan. Kasvovesi kirvelee iholla hieman, mutta se menee nopeasti ohi.

Epäpuhtaudet näyttävät haalistuvan parissa päivässä, mutta on vaikea sanoa, vauhdittiko glykolihappo ihon tokenemista. Parin päivän testauksessa paljastui, ettei se ole välttämättä mikään kovin nopea hoito finneihin.

Ihosta kasvovesi teki kuitenkin pehmeän tuntuisen jo ensimmäisellä kokeilukerralla.

X