Koti ja sisustus

Kummin päin sälekaihtimet kuuluu sulkea? Voi riippua siitä, haluatko pimeää vai viileää

Miten sälekaihtimet kannattaa sulkea, jos haluaa torjua lämpöä? Entä miten toimia silloin, jos toiveena on huoneen pimentäminen? Asia ei ole niin yksiselitteinen kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
iStock

Sälekaihtimet ovat suomalaisten suosiossa.

Miten sälekaihtimet kannattaa sulkea, jos haluaa torjua lämpöä? Entä miten toimia silloin, jos toiveena on huoneen pimentäminen? Asia ei ole niin yksiselitteinen kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

Solar Kaihtimen myyntijohtaja Christophe Montulet on työssään huomannut, että 50-luvulla kehitetyt sälekaihtimet ovat suomalaisten mieleen. Sellaiset ovat varsin yleiset suomalaisissa kodeissa.

– Tuote on suomalaisille yhtä tuttu kuin mämmi, hän toteaa.

Montulet kertoo, että tuote on pysynyt merkittävän samanlaisena kaikki nämä vuosikymmenet.

– Suurin muutoksista lienee se, että tämän päivän kaihtimien eri osat kestävät paremmin UV-säteilyä. Laatueroja on kuitenkin runsaasti, Montulet huomauttaa.

Käytännössä UV-säteily vaikuttaa vanhoihin kaihtimiin löystyttäen, haperruttaen tai värimuutoksina.

Laatueroista Montulet mainitsee, että esimerkiksi isoissa massatuotannoissa kaihtimien taivutus saattaa jäädä puolitiehen. Silloin kaihtimen pinta ole toiselta puolelta kunnolla kupera ja toiselta kovera.

Jos sälekaihdin on kovin suora, valo karkaa kaihtimien välistä helposti huoneeseen, vaikka kaihtimet olisi suljettu. Asia saattaa vaikuttaa myös siihen, miten kaihtimet torjuvat sisään puskevaa lämpöä.

Jos haluat torjua lämpöä, käännä kaihtimien pullea puoli ulospäin

Professori Ilari Maasilta Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta vahvisti Yle Keski-Suomelle jo vuonna 2014, että lämpöä torjuakseen kannattaa kääntää kaihtimien pullea eli kupera puoli ulospäin.

– Se perustuu siihen, että kun auringonvalo osuu kaihtimeen, niin jos kupera puoli on ulospäin, kaihdin heijastaa valon paremmin pois, Maasilta selitti Yle Keski-Suomen haastattelussa.

Hän jatkaa selittämällä, että jos sen sijaan kaihtimen kovera puoli on suunnattuna ulospäin, valonsäde todennäköisemmin heijastuu ulospäin suunnatusta pinnasta useamman kerran – ja tällöin valohiukkanen todennäköisemmin imeytyy kaihtimeen ja muuttuu näin lämmöksi.

Sälekaihtimet
Sälekaihtimet on taivutettu niin, että kussakin kaihtimessa kupera ja kovera puoli.

Montulet arvioi, että koska kaihtimet eivät ole dramaattisesti muuttuneet vuoden 2014 jälkeen, tämä neuvo on yhä toimiva.

Huoneen pimentämisessä yksi kysymys ratkaisee

Huoneen pimentämisessä ei Montuletin mukaan ole yhtä tapaa, jonka mukaan kannattaisi aina toimia. Yksi kysymys on kuitenkin hänen mukaansa ratkaiseva: haluatko, että valonsäteet kohdistuvat alhaalta ylöspäin vai ylhäältä alaspäin?

Jos sälekaihtimien pullean eli kuperan puolen kääntää ulospäin, kaihtimien välistä karkaavan valon suuntaa alhaalta ylöspäin. Jos taas kaihtimien kuopalla olevan eli koveran puolen suuntaa ulospäin, kaihtimista pilkistävä valo suuntautuu ylhäältä alaspäin.

On huomionarvoista, että kesällä aurinko paistaa korkeammalta kuin talvella. Siksi kesällä voi olla järkevää kääntää kaihtimista pullea puoli ulospäin ja talvella toisinpäin.

Myös se, millä korkeudella ikkuna on, vaikuttaa. Pienestä, korkealla olevasta ikkunasta valonsäteet kannattaa suunnata todennäköisesti vuodenajasta riippumatta kattoa kohti, niin ne eivät häikäise huoneessa aikaa viettäviä.

Tehokas pimentäminen onnistuu muilla kuin sälekaihtimilla

On fakta, että sälekaihtimet eivät ole pimennysteholtaan kummoiset.

– Perinteinen sälekaihdin hämärtää, mutta ei voida puhua pimennyksestä, Montulet toteaa.

Sälekaihtimien sijaan huoneen tehokas pimentäminen onnistuu esimerkiksi erilaisilla pimennysverhoilla, pimentävillä rullaverhoilla tai vekkiverhoilla.

X