Koti ja sisustus

Mikä houkuttelee ampiaisia? Vältä näitä 8 asiaa ja ampiaiset vähenevät ympäriltäsi

Kesällä on ihana oleskella ja syödä ulkona. Ampiaiset saattavat kuitenkin pilata seesteisen kesähetken. Listasimme, mikä kaikki ampiaisia houkuttaa ihmisten lähettyville. Pienillä kikoilla voit vähentää itsesi ja ympäristösi houkuttavuutta ampiaisten silmissä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ampiaiset rakastavat sokerisia juomia.

Kesällä on ihana oleskella ja syödä ulkona. Ampiaiset saattavat kuitenkin pilata seesteisen kesähetken. Listasimme, mikä kaikki ampiaisia houkuttaa ihmisten lähettyville. Pienillä kikoilla voit vähentää itsesi ja ympäristösi houkuttavuutta ampiaisten silmissä.

Ampiaisen pisto voi olla allergiselle jopa hengenvaarallinen. Ikävältä se tuntuu ihan jokaisesta.

Älä kutsu ampiaisia luoksesi näillä houkuttimilla:

1. Tuoksut

Herkulliset, makeat tuoksut ovat kukista mettä keräävien ampiaisten mieleen. Ei liene yllätys, että erityisesti kukkaistuoksut ovat ampiaisten suosikkeja. Vältä siis tuoksuja niin hajuvesissä kuin esimerkiksi voiteissa ja saippuoissa. Myös hajustettujen pesuaineiden käyttöä kannattaa välttää.

2. Hajustettu aurinkovoide

Myös aurinkovoiteen tuoksu saattaa houkutella ampiaisia ihollesi. Pidättäydy siis hajusteettomassa aurinkovoiteessa, jos et halua joutua ampiaisten piirittämäksi.

3. Tuoksuva hiuslakka

Usein unohtuu, että myös hiuslakat saattavat olla melkoisia tuoksupommeja. Siksi hiuslakankin kannattaa olla pahimpaan ampiaisaikaan hajusteeton – tai jos tilaisuus on rento, hiuslakan voi jättää suosiolla kokonaan pois.

4. Kirkkaat ja tummat värit

Kirkkaat värit houkuttavat ampiaisia herkuttelemaan ja tummat värit puolestaan hyökkäämään. Jos et halua kääntää ampiaisten huomiota itseesi, kannattaakin pukeutua valkoiseen, pastellisävyihin tai muihin mahdollisimman neutraaleihin väreihin.

5. Kukkakuosit

Yllätys, yllätys: kukkakuosit ovat ampiaisten suosikkeja. Jotta ampiainen ei erehdy luulemaan vaatteesi kukkia ravinnon lähteekseen, vältä kukkakuosiin pukeutumista.

6. Hedelmät

Hedelmät houkuttelevat ampiaisia. Pidä hedelmät siis piilossa ennen niiden nauttimista. Älä jätä syötyjen hedelmien kuoria viereesi ampiaisia kutsumaan.

7. Sokeriset ruoat ja juomat

Ampiaiset rakastavat sokerisia ruokia ja juomia. Siksi sokeriset herkut kannattaa pitää peitossa ennen niiden syömistä. Limsojen ja muiden sokeristen juomien korkit ja mehukannujen kannet kannattaa pitää kiinni aina, kun juomaa ei juo. Jos juomasi on lasissa, katso lasiin aina ennen juomista. Mikäli mahdollista, tölkit kannattaa jättää kotiin. Niihin ampiaiset saattavat eksyä huomaamatta – ja kukaan ei halua ampiaista suuhunsa juoman siemailun seurauksena.

8. Roskat

Ampiaiset rakastavat ruoanjätteitä sekä esimerkiksi pahvimukiin, pulloon tai tölkkiin jääneitä limsa- ja oluttippoja. Älä siis jätä roskia ja ruoanrippeitä lojumaan ympäriinsä vaan kerää ne sellaiseen roskikseen, jonka saat suljettua mahdollisimman tiiviisti. Voit vähentää pullo- ja tölkkiroskiksen houkuttelevuutta huuhtelemalla pullot ja tölkit vedellä ennen niiden laittamista roskapussiin.

Haluatko lukea lisää ampiaisten karkottamisesta? Ampiaisten torjumiseen on monia kotikonsteja.

Lähteet: Magical Pest Control, ThoughtCo.com, TreeHugger

X