Miten ampiaisista pääsee eroon? 6 luonnollista kotikonstia, joilla karkotat ampiaiset
Likaiset astiat kannattaa kantaa pois pihalta, sillä ne vetävät ampiaisia puoleensa.
Koti ja sisustus

Miten ampiaisista pääsee eroon? 6 luonnollista kotikonstia ampiaisten karkotukseen

Kesällä on mukavaa syödä kotipihan terasilla tai parvekkeella, mutta ruokapöydän ympärillä pörräävät ampiaiset voivat tehdä ruokailuhetkestä piinallisen. Kokeile helppoja kotikonsteja ampiaisten karkottamiseksi!
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kotipihalla, terassilla tai parvekkeella pörräävät ampiaiset voivat olla ärsyttävä riesa. Ampiaiset ovat jopa vaarallisia, jos niiden pistoille on allerginen. Ampiaisista on onneksi mahdollista päästä eroin muutamalla helpolla ja luonnollisella kotikonstilla.

Listasimme kuusi keinoa ampiaisten karkottamiseksi ilman niiden tappamista. Ampiaisista nimittäin on myös hyötyä, koska niiden ravintoa ovat muun muassa tuholaishyönteiset.

1. Älä houkuttele ampiaisia

Terassin pyödälle jääneet juomalasit ja ruoantähteet houkuttavat ampiaisia. Myös makeat tuoksut, kuten hajuvedet ja vartalovoiteet, vetävät ampiaisia puoleensa.

Kun viet likaiset astiat ja ruoantähteet heti pois ampiaisten ulottuvilta ja vältät hajusteita, ehkäiset ampiaisten saapumisen paikalle.

2. Vie kukkaruukut kauas ruokapöydästä

Tuoksuvat kukat kiinnostavat ampiaisia. Jos vain mahdollista, vie kukkaruukut pois terassin tai parvekkeen ruokailupöydän lähettyviltä. Näin voit välttää sen, että ampiaiset lentävät häiritsemään ruokailuhetkeäsi.

3. Korvaa kukat ampiaisia karkottavilla yrteillä

Kun olet vienyt kukkaruukut pois alueelta, jolle et halua ampiaisia, istuta kukkien tilalle yrttejä. Ampiaiset eivät pidä vihermintusta, eukalyptuksesta, sitruunatimjamista, korianterista ja koiruohosta.

4. Tee valepesä

Ampiaiset kunnioittavat toistensa reviirejä eivätkä halua rakentaa pesäänsä toisen pesän lähelle. Siksi oiva kikka ampiaisten karkottamiseen on valepesän rakentaminen.

Oikea ampiaispesä on väriltään harmaa ja materiaaliltaan paperimaista. Valepesän voi askarrella esimerkiksi paperi- tai suodatinpussista ja ripustaa roikkumaan parvekkeen kattoon tai sopivaan kohtaan terassilla.

5. Karkota hajuilla

Ampiaiset ovat herkkiä tietyille hajuille. Voit onnistua karkottamaan ampiaiset esimerkiksi piparminttuöljyn avulla. Tiputa kankaanpalalle muutama tippa piparminttuöljyä ja aseta se ampiaispesän tai ampiaisten kulkureitin lähettyville. Sama keino voi toimia tärpätillä.

Myöskään valkosipuli ei kuulu ampiaisten suosikkeihin. Aseta valkosipulinkynsiä sitruunaviipaleisiin ja jätä esille.

6. Houkuttele ampiaiset muualle

Jos haluat pitää ampiaiset pois ruokapöydästäsi, tee niille oma ruokailupaikka muualle. Tällöin ampiaiset eivät hakeudu yhtä herkästi sinun herkkujesi pariin.

Aseta sopivaan paikkaan astioita, joissa on jotakin makeaa, kuten hilloa tai kypsiä hedelmiä. Myös olut vetää ampiaisia puoleensa.

Lähteet: Hyönteismaailma, Natural Living Ideas, Suomen Luonnonsuojeluliitto, WikiHow

X