Koti ja sisustus

Näin saat tahrat ja jäljet pois seinästä – Martta vinkkaa siivouskeinot erilaisille tahroille

Tahrat seinässä voivat joskus olla niin tiukassa, että seinän maalaus voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Tiettyjä niksejä kannattaa kuitenkin ensin kokeilla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Kodin seiniin voi pinttyä monenlaisia tahroja.

Tahrat seinässä voivat joskus olla niin tiukassa, että seinän maalaus voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Tiettyjä niksejä kannattaa kuitenkin ensin kokeilla.

Arjen tohinassa kodin seinät voivat ottaa osumaa. Seiniin saattaa päättyä muun muassa lasten piirustuksia, ruokatahroja ja huonekalujen jälkiä. Kysyimme Martoilta, millä keinoilla on mahdollista saada erilaiset tahrat pois maalatusta seinästä.

Kun haluat tahrat pois maalatusta seinästä, kokeile ensin mietoja keinoja

Tahranpoisto maalatulta pinnalta ei ole yhtä yksinkertaista kuin tahranpoisto esimerkiksi tekstiileistä tai lattiasta. Maalattu seinä ei kestä kaikkia tahranpoistotapoja.

– Tiukassa olevan tahran hankaus siivouskivellä tai hankaussienellä voi irrottaa maalia, ja myös kovat kemikaalit voivat liuottaa maalia pois, Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo.

Seinässä olevaa tahraa kannattaa alkaa puhdistaa ensin mahdollisimman miedolla menetelmällä, kuten nihkeällä rätillä ja yleispuhdistusaineella. Jos se ei tehoa, järeämpiin, hankausta sisältäviin keinoihin voi edetä vähitellen.

– Maalia on onneksi seinässä yleensä pari kerrosta. Jos pesuliuoksessa näkyy maalia, seinä ei välttämättä siis vielä ole pilalla. Mutta jos epäilyttää, että tahranpoistokeino voi vaikuttaa seinäpintaan, kannattaa sitä kokeilla ensin huomaamattomampaan kohtaan, Silander vinkkaa.

Mitä tahranpoistokeinoa sitten käyttääkään, tahraa on myös hyvä yrittää poistaa mahdollisimman paikallisesti, jotta se ei leviä isommalle alueelle.

– Yritä operoida vain tahran päällä tai etene ulkoapäin sitä kohti. Tahranpoistosta syntyvää pesuvettä voi myös imeyttää siivousliinaan tai talouspaperiin, jottei tulisi aiheuttaneeksi tahran leviämistä.

Näin voit saada erilaiset tahrat pois maalatusta seinästä

Erityyppiset tahrat seinässä vaativat erilaisia siivouskonsteja. Silander vinkkaa tahranpoistokeinot tyypillisiin tapauksiin.

Kynän jälkien puhdistus seinästä

  • Lyijykynä lähtee usein seinästä pyyhekumilla. Tarkista kuitenkin ensin, että pyyhekumi on siisti, jotta sen käyttö ei aiheuta uusia tahroja seinään.
  • Myös puuvärien ja väriliitujen jäljet voivat haalentua pyyhekumilla.
  • Vesiliukoisten tussien jäljet voivat lähteä seinästä nihkeällä rätillä pyyhkimällä. Jos huopakynä on seinässä tiukemmin kiinni, myös hiuslakkaa, suihkutettavaa deodoranttia tai denaturoitua spriitä voi harkiten kokeilla.

Ruoasta ja juomasta syntyneet tahrat pois maalatusta seinästä

  • Pyri puhdistamaan tahra mahdollisimman pian, sillä silloin se lähtee helpoiten pois. Tuore ruokatahra voi lähteä pois seinästä ihan vain nihkeällä tai kostealla rätillä pyyhkimällä.
  • Käsiastianpesuaine on hyvä tahranpoistoaine ruokatahroihin, sillä se irrottaa rasvaa, proteiinia ja muuta ruokalikaa. Voit tehdä käsitiskiaineesta ja vedestä liuoksen tai käyttää sitä sellaisenaan paikallisessa tahranpoistossa.

Huonekalujen ja lelujen jälkien puhdistus seinästä

Jos seinään jää jälki toisesta esineestä, kuten ruokapöydän tuolista tai lapsen lelusta, tahranpoisto voi olla hyvin haasteellista.

Pelkkä kostealla pyyhkiminen ei usein riitä, kun tahra on toisesta esineestä lähtenyttä maalia, vaan vaaditaan hankaavia keinoja. Tällöin on kuitenkin hyvä tiedostaa se, että seinän maalipinta saattaa kärsiä tahranpoistosta.

  • Huonekalusta tai esineestä seinään tulleeseen jälkeen voi kokeilla esimerkiksi puhdistuskiveä. Käytä sitä varoen, sillä seinäpintaa hankautuu usein myös vähän pois. Suosi pyörivää liikettä kovan ja edestakaisen hankauksen sijaan, jotta maalipinnan kulumisesta jäisi mahdollisimman huomaamaton jälki.
  • Myös ruokasoodasta ja vedestä sekoitetulla tahnalla voi kokeilla hangata jälkeä. Ruokasooda on vahva emäs, joten yleensä se tehoaa rasvalikaan. Toisaalta sillä on myös valkaiseva vaikutus, joten tarha saattaa ainakin haalistua.
  • Jos mekaanista menetelmää ei halua käyttää, maalattuun seinään tarttunutta toisen esineen maalia voi myös kokeilla liuottaa pois. Valitse tällöin tahranpoistaja, joka liuottaa juuri kyseistä maalia. Osa maaleista lähtee pois esimerkiksi puhdistetulla bensiinillä.
  • Voi olla hyvin vaikeaa saada tiukassa olevat tahrat pois maalatusta seinästä. Joskus auttaa vain seinän uudelleen maalaus.

Entä miten puhdistaa tahra tapetista?

Maalattu seinä kestää usein melko hyvin märkiäkin tahranpoistomenetelmiä, mutta paperitapettia ei voi kovin märällä putsata.

– Paperitapetti ei kestä märkää, ja tahra voi myös levitä. Nihkeällä rätillä sitä voi kuitenkin pyyhkiä. Lasikuitutapetti sen sijaan kestää vesipesuakin, Silander sanoo.

Myös erilaisia tahranpoistomenetelmiä on syytä käyttää tapettiin tulleeseen tahraan harkiten. Esimerkiksi tussin jälkeä ei kannata puhdistaa hiuslakalla, sillä tussi voi vain levitä rengasmaisesti tapettiin. Käsitiskiainetta sen sijaan voi uskaltaa kokeilla.

– Kun tahraa lähtee poistamaan tapetista, kannattaa viereen varata siivousliina, johon pesunesteen voi heti imeyttää, jotta lika ei pääse leviämään muualle tapettiin, Silander vielä vinkkaa.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tahra tapetissa? Näin poistat sen ja 4 muuta vinkkiä tapettiseinän hoitoon

X