Koti ja sisustus

Deodoranttitahra puserossa? Listasimme 6 tehokasta pesuvinkkiä deodorantin tahraamille vaatteille

Onko deodorantti tahrannut ikävästi lempipaitasi? Ei hätää! Kokosimme muutaman nokkelan puhdistusvinkin, jolla pelastat vaatteesi niin kiireessä kuin pyykkituvassakin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Deodorantti jättää herkästi valkoisia tai keltaisia tahroja vaatteisiin.

Onko deodorantti tahrannut ikävästi lempipaitasi? Ei hätää! Kokosimme muutaman nokkelan puhdistusvinkin, jolla pelastat vaatteesi niin kiireessä kuin pyykkituvassakin.

Deodorantti likaa vaatteet herkästi, etenkin, jos paidan sattuu kiskomaan päälle turhan nopeasti ennen deodorantin kuivumista.

Onneksi tahran puhdistamiseen löytyy konsti jos toinenkin, jolla tahraantuneen vaatteet saa pelastettua alta aikayksikön. Listasimme kuusi tehokasta pesuvinkkiä deodorantin tahraamille vaatteille

Deodoranttitahrojen pikapuhdistus:

Ei aikaa pyykinpesulle? Kokeile näitä nopeita tahranpoistovinkkejä:

1. Sukkahousut. Vedä toinen sukkahousujen lahje käteesi ja hankaa sukkahousulla deodoranttitahraa. Tämä keino auttaa etenkin valkoisiin deodoranttitahroihin.

2. Kosteusliinat. Kosteusliinat voivat puhdistaa paidan tuoreista deodoranttitahroista. Pyyhi tahraa liinalla ennen kuin tahra kuivuu paitaan kiinni.

Deodoranttitahrojen puhdistus pyykkikoneessa:

Pinttyneet ja vanhat deodoranttitahrat tarvitsevat usein konepesua. Nämä puhdistusvinkit vaativat hieman enemmän aikaa, mutta ovat myös tehokkaampia:

1. Kylmä vesi. Ennen kuin laitat vaatteen pyykkikoneeseen, huuhtele tahraa kylmällä vedellä. Kylmä vesi ehkäisee tahran pinttymisen.

2. Entsyymipitoinen pesuaine. Esikäsittele vaate entsyymipitoisella pyykinpesuaineella, jonka jälkeen laita vaate pyykkikoneeseen ja pese korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa.

3. Valkoviinietikka. Jos tahra ei lähde ensimmäisellä pesukerralla pois tai on päässyt pinttymään vaatteeseen, levitä tahran päälle valkoviinietikkaa. Tämän jälkeen hankaa tahraa hammasharjalla ja annan etikan vaikuttaa yön yli. Laita vaate seuraavana aamuna pyykkikoneeseen ja pese pesuohjeen mukaisesti. Toista tarvittaessa.

Vaihtoehtoisesti voit liuottaa vaatetta noin puolituntia etikkaliuoksessa, johon sekoitetaan 2 desilitraa etikkaa ja 10 litraa haaleaa vettä. Liuottamisen jälkeen vaate huuhdellaan ja pestään koneessa hoito-ohjeen mukaan.

4. Oksaalihappoliuos. Esikäsittele vaate oksaalihappoliuoksella. Valmista liuos sekoittamalla teelusikka oksaalihappoa desilitraan haaleaa vettä. Varmista, että vaate kestää käsittelyn kokeilemalla liuosta huomaamattomaan kohtaan.

Käsittelyn jälkeen huuhtele vaate ja pese koneessa pesuohjeen mukaisesti.

Deodoranttitahrat pois vaatteista nopeasti.
Ennen kuin deodoranttitahrat pääsevät pinttymään vaatteeseen, tahroja kannattaa huuhdella kylmällä vedellä.

Lähteet: Good Housekeeping, Martat 

Lue myös: 

Eroon hikiläiskistä! Näin poistat hikitahrat vaatteista kotikonstein

Älä pilaa juhlamekkoasi saippuakuplilla – näin saat pestyä pois hankalat saippuakuplatahrat

Näin saat pinttyneet kahvi- ja teetahrat irtomaan kupeista – helposti ja ilman myrkkyjä!

X