Koti ja sisustus

Älä pilaa juhlamekkoasi saippuakuplilla – näin saat pestyä pois hankalat saippuakuplatahrat

Tiesitkö, että saippuakuplatahrat ovat erityisen haastavia poistaa? Ja mikä pahinta, niitä ei ensin edes huomaa. Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi neuvoo, miten voit kuitenkin yrittää pelastaa suosikkivaatteesi saippuakuplien jäljiltä.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Saippuakuplien puhaltaminen esimerkiksi häissä ei ole välttämättä hyvä idea.

Tiesitkö, että saippuakuplatahrat ovat erityisen haastavia poistaa? Ja mikä pahinta, niitä ei ensin edes huomaa. Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi neuvoo, miten voit kuitenkin yrittää pelastaa suosikkivaatteesi saippuakuplien jäljiltä.

Monissa kesäjuhlissa, kuten vaikkapa häissä, saatetaan puhallella saippuakuplia juhlan kunniaksi. Tämä voi olla kuitenkin varsin kohtalokasta – nimittäin juhlavaatteillesi. Jos pyykkipäivän jälkeen vaatteisiisi onkin ilmestynyt kummallinen läiskä, se saattaa olla erityisen hankalasti poistettava saippuakuplatahra. Tämä varsin epämieluisa yllätys selviää monille vasta pyykinpesun jälkeen.

– Saippuakuplatahra tulee näkyviin usein vasta konepesun jälkeen. Tahra on tyypillisesti väriltään sinertävänharmaa, Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi kuvailee.

Jos esimerkiksi lapset puhaltelevat leikeissään saippuakuplia, heille kannattaa pukea sellaiset vaatteet, joissa leikkien jäljet – ja mahdolliset saippuakuplatahrat – saavat näkyä. Häävieraiden kannattaa sen sijaan varoa saippuakuplia, jos he haluavat säästää juhla-asunsa ikäviltä tahroilta.

– Useiden saippuakuplis-pakkausten kyljessä mainitaan, että tuote saattaa värjätä. Niinpä suosittelen, että saippuakuplia puhalletaan sellaisissa paikoissa, joissa tekstiilien mahdollinen pysyvä tahriutuminen ei haittaa.

Lue myös: Marseille-saippua on oikea ihmeaine ­– 7 tapaa käyttää hellävaraista ja tehokasta puhdistajaa

Saippuakuplia ei kannata puhallella kaikista parhaimmissa vaatteissa – sillä jos huonosti käy, saippuakuplatahra voi pilata koko vaatteen.
Saippuakuplia ei kannata puhallella kaikista parhaimmissa vaatteissa – sillä jos huonosti käy, saippuakuplatahra voi pilata koko vaatteen. Saippuakuplien jättämät tahrat eivät välttämättä näy vielä pyykkiä koneeseen laitettaessa.

Saippuakuplatahra bongattu! Miten sen saa pestyä vaatteesta pois?

Mutta jos vahinko on jo tapahtunut, miten nämä kinkkiset saippuakuplatahrat saa sitten pestyä pois vaatteista ja muista tekstiileistä?

Paras apu on silloin sappisaippua.

– Mikäli saippuakuplia puhaltaessa vaatteisiin tulee tahroja, kannattaa vaatteet mahdollisimman pian huuhdella ennen tahrojen kuivumista ja vaatteen pesua pesukoneessa. Kun vaatteet laittaa pesukoneeseen, voi nestemäistä sappisaippuaa käyttää pesuntehostajana. Sappisaippua on tehokas tahranpoistoaine, joten tekstiilin värinpitävyys on syytä tarkistaa ennen pesua, Kalliojärvi muistuttaa.

Entä jos huomaakin vasta pyykinpesun jälkeen, että vaatteeseen on ilmestynyt ikävä saippuakuplatahra? Onko mitään enää tehtävissä?

– Sappisaippuaa voi kokeilla tahroihin myös myöhemmissä pesuissa, Kalliojärvi vinkkaa.

Muista muutoin noudattaa tekstiilin pesuohjeita – ja joskus toki voi käydä niinkin, ettei sappisaippuastakaan ole apua.

Lue myös:

Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

Totuus vaatteiden pesulämpötiloista – näin peset pyykit sähkölaskua säästäen

Totta se on: valkovuoto voi syövyttää alushousuja! Asiantuntija kertoo, miten haalistumista voi estää

X