Lifestyle

Marseille-saippua on oikea ihmeaine ­– 7 tapaa käyttää hellävaraista ja tehokasta puhdistajaa

Aito oliiviöljysaippua on luonnonmukainen tuote, joka soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Sitä voi käyttää esimerkiksi ihon puhdistukseen, tahranpoistossa ja pyykinpesussa.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Marseille-saippua on riittoisa ja luonnonmukainen puhdistusaine, joka sisältää ainoastaan oliiviöljyä ja soodaa. Koska Marseille-saippua sisältää paljon rasvaa, se soveltuu hyvin esimerkiksi nahan ja villan puhdistukseen. Rasvaisuutensa ansiosta se ei poista materiaalien luonnollista rasvaa.

Perinteisen oliiviöljysaippuan tunnistaa vihreän rusehtavasta väristä ja siitä, että se on tehty Marseillessa, Ranskassa. Aito Marseille-saippua on myös vegaanista ja biohajoavaa.

Tarkista saippuan ainesosat

Joissain Marseille-saippuana myytävissä tuotteissa on oliiviöljyn sijaan käytetty kookos- tai palmuöljyä. Ne eivät ole yhtä monikäyttöisiä kuin oliiviöljypohjainen saippua. Lisäksi palmuöljy ei ole kovin eettinen tai ekologinen vaihtoehto.

Kookos- ja oliiviöljypohjaiset saippuat ovat valkoisia ja niitä kutsutaan myös kissasaippuaksi. Niissä voi olla myös synteettisiä ja eläinperäisiä ainesosia. Kissasaippua ei sovellu henkilökohtaiseen hygieniaan, vaikka muutoin sitä voi käyttää samaan tapaan kuin oliiviöljysaippuaa.

Näillä kaikilla tavoilla voit käyttää Marseille-saippuaa:

1. Yleispesuaineena

Monikäyttöisellä saippualla voit puhdistaa useat kodin pinnat yleispuhdistusaineen tapaan. Tee Marseille-saippuasta ja vedestä yleispuhdistusainetta raastamalla saippuaa ja liottamalla sitä kuumaan veteen. Lisää halutessasi eteeristä öljyä tuomaan raikkaampaa tuoksua.

2. Tiskaamiseen

Oliiviöljysaippua sopii myös astioiden käsin tiskaukseen. Astianpesunesteen voi valmistaa samalla tavalla kuin yleispuhdistusaineen.

3. Pyykinpesuun

Marseille-saippua sopii pyykinpesuun ja sillä voi pestä myös arempia materiaaleja, kuten vaikkapa villatekstiilejä. Käytä oliiviöljysaippuaa nyrkkipyykkäämisessä tai tee pyykinpesuliuos konetta varten samaan tapaan kuin aiemmitn mainitut yleispesuaineet ja astianpesunesteet, mutta lisää joukkoon myös pari teelusikallista ruokasoodaa.

Rasvaisuutensa ansiosta Marseille-saippua poistaa hyvin tahroja. Hiero saippuaa tahrakohtaan ja laita vaate pyykkikoneeseen pesuun. Saippuan sopivuutta tekstiilille kannattaa kuitenkin testata ensin huomaamattomaan paikkaan.

4. Nahan puhdistuksessa

Oliiviöljysaippualla voi puhdistaa esimerkiksi nahkakäsineet, -vaatteet, -sohvat, ja nahkaiset auton penkit.

Kostuta nahan pinta ja hiero siihen Marseille-saippuaa. Varo hankaamasta ja naarmuttamasta nahan pintaa. Pyyhi saippua pois ja anna kuivua. Käsittelyn jälkeen nahka voi tuntua hieman jäykältä, mutta se pehmenee käytössä.

5. Ihon puhdistuksessa

Aito oliiviöljysaippua on lempeä ja hellävarainen ihon puhdistaja. Sillä voi pestä myös kasvot.

6. Kokeile hiuksiin

Jotkut vannovat Marseille-saippuan nimeen myös hiustenpesussa. Kannattaa kokeilla, sopiiko oliiviöljysaippua omalle hiuslaadullesi.

7. Meikkisivellinten puhdistuksessa

Monen mielestä Marseille-saippua on paras keino puhdistaa meikkisiveltimet. Kostuta sivellin, pyörittele sitä varovasti saippuassa ja huuhtele.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Ruohonjuuri, Tolu, Perheestä-blogi, Saara Sarvas -blogi

Lue myös

Suosittelemme