Koti ja sisustus

Sappisaippua on kodin ihmetehoaine – näin käytät sappisaippuaa oikein

Vaatteiden vaikeitakin tahroja voi yrittää poistaa sappisaippua avulla. Sappisaippua on edullinen ja helppokäyttöinen puhdistusaine, joka tehoaa lukuisiin eri tahroihin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Vältteletkö valkoisia vaatteita tahrojen pelossa? Älä suotta, sappisaippua poistaa lian tehokkaasti myös valkoisista tekstiileistä.

Vaatteiden vaikeitakin tahroja voi yrittää poistaa sappisaippua avulla. Sappisaippua on edullinen ja helppokäyttöinen puhdistusaine, joka tehoaa lukuisiin eri tahroihin.

Kahvitahra valkoisella paidalla tai punaviiniä paidan rinnuksella. Tällaiset tahrat ovat usein erittäin hankalia puhdistettavia, sillä tavallinen pesuaine ei välttämättä tehoa niihin tarpeeksi tehokkaasti.

Tahrojen poistamiseen on olemassa lukuisia konsteja ja kikkoja, mutta tiesitkö, että eräs perinteinen puhdistusaine poistaa lian tekstiileistä erittäin tehokkaasti.

Yllättävien vahinkojen varalta kodin siivouskaapista kannattaisikin löytyä purkki tai pala sappisaippuaa. Mäntysuovan tavoin sappisaippua on joka kodin pesuaine, jota on pitkään hyödynnetty eri tahrojen puhdistuksessa.

Mutta kuinka ja mihin sappisaippuaa tulisi käyttää? Jotta tahrojen poistaminen luonnistuisi seuraavan kerran mahdollisimman vaivattomasti, kysyimme Martoilta vinkit oikeaoppiseen tahranpoistoon sappisaippuaa hyväksi käyttäen.

Miten sappisaippuaa käytetään?

Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori Katariina Silasen mukaan sappisaippua on hyvä vaihtoehto tahranpoistoaineille. Sitä kannattaisikin kokeilla ennen kuin siirtyy vahvempiin puhdistusaineisiin.

Silanen ohjeistaa kostuttamaan vaatteen tahran kohdalta ennen sappisaippuan lisäämistä.

– Kostuttamisen jälkeen tahraa hangataan kostutetulla sappisaippualla. Saippuan annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen vaate huuhdellaan vedellä ja pestään hoito-ohjeen mukaan.

Mitä tahroja sappisaippualla voi puhdistaa?

Sappisaippua tehoaa useisiin eri tahroihin, kuten hedelmä-, rasva-, veri- ja ruohotahroihin, sekä värjäytyneisiin kauluspaitojen kauluksiin.

Silasen mukaan sappisaippua sopii sekä valkoisille että väriä päästämättömille kuiduille. Jos vaatteen tiedetään päästävän herkästi väriä pesussa, kannattaa sappisaippuan kanssa olla varovainen – käsittely voi nimittäin aiheuttaa silloin värien leviämisen.

– Sappisaippuaa kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan. Aroille materiaaleille, kuten silkille, sappisaippuaa ei kannata käyttää.

ruohotahrat
Esimerkiksi sinnikkäät ruohotahrat lähtevät sappisaippuan avulla vaatteista pois.

Mistä sappisaippua valmistetaan?

Sappisaippua valmistetaan Silasen mukaan saippuasta ja naudan sapesta. Markkinoilla on myytävänä esimerkiksi sappisaippuaa, jonka raaka-aineina on hyödynnetty palmuöljysaippuaa, kookosöljysaippuaa, tuoretta naudansappea, klorofyllia, suolaa ja natriumtiosulfaattia.

Lue myös: 

Näin puhdistat kiertoilmauunin oikein – 4 vinkkiä pinttyneen lian puhdistukseen

Älä pilaa juhlamekkoasi saippuakuplilla – näin saat pestyä pois hankalat saippuakuplatahrat

Sitruunahappo on monipuolinen ja ekologinen siivousaine – 7 tapaa käyttää sitruunahappoa

X