Koti ja sisustus

Eroon hikiläiskistä! Näin poistat hikitahrat vaatteista kotikonstein

Ikävän näköiset hikitahrat syntyvät vaatteisiin hien ja alumiinipitoisen deodorantin sekoittuessa keskenään. Onneksi tahrojen poistaminen onnistuu helpolla kotikonstilla.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Hikitahrat näyttävät ikäviltä etenkin vaaleissa paidoissa.

Ikävän näköiset hikitahrat syntyvät vaatteisiin hien ja alumiinipitoisen deodorantin sekoittuessa keskenään. Onneksi tahrojen poistaminen onnistuu helpolla kotikonstilla.

Hikitarhat paidan kainaloissa ovat ikävä, mutta monelle tuttu ilmiö. Ne syntyvät vaatteisiin hien ja alumiinipitoisen deodorantin yhteisvaikutuksesta.

Näiden tahrojen puhdistaminen on työlästä, muttei mahdotonta. Tehokkain tapa poistaa keltaiset tahrat on kotitekoisella tahranpoistajalla. Tarvitset puhdistusaineeseen vain kaksi raaka-ainetta: vettä ja sitruunamehua.

Näin poistat hikitahrat omatekoisella sitruunavedellä

Hikitahrojen puhdistamisen salaisuus on vaatteiden liottaminen kotitekoisessa sitruunaseoksessa. Näin poistat hikitahrat vaatteistasi vaihe vaiheelta:

  1. Valmista sitruunavesi. Tarvitset seokseen sitruunamehua ja vettä. Lisää seokseen puolet sitruunamehua ja puolet vettä.
  2.  Liota tahraa seoksessa.
  3.  Jos tahrat ovat vaikeita puhdistettavia, lisää seokseen hieman merisuolaa.
sitruuna
Sitruunasta saa loihdittua tehokkaan tahranpoistajan, joka puhdistaa vaikeimmatkin hikipinttymät.

Etikka poistaa treenivaatteiden pinttyneen hienhajun

Joskus käy niin, että vaikka hikitahrat saisikin paidasta pois, hienhaju jää vaatteeseen yhä. Ongelmaan törmää erityisesti tekokuiduista valmistettujen vaatteiden, kuten treenivaatteiden, kohdalla.

Treenivaatteissa hien pinttymistä voi ehkäistä noudattamalla muutamia vaatteiden pesuun liittyviä ohjeita. Urheiluvaatteet kannattaa esimerkiksi pestä heti treenin jälkeen, jotta bakteerit eivät jää muhimaan niihin. Vaatteiden pesun yhteydessä kannattaa myös välttää pikaohjelmia – joskus treenivaatteen voi pestä jopa 60 asteessa.

Jos hienhaju vaivaa pesuyrityksistä huolimatta, voi treenivaatteeseen kokeilla niin sanottua etikkakikkaa. Silloin pahanhajuinen vaate kastetaan vedestä ja etikasta tehdyssä liuoksessa. Vaihtoehtoisesti hajua voi yrittää poistaa hajunpoistosuihkeella.

Lähteet: ShopAlike.fi:n Vaate ja tekstiiliopas, Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntijan Milja Nurminen 

Lue myös: 

Treenivaatteiden pesu onnistuu oikeilla kikoilla – näin peset pinttyneen hajun pois

Haiseeko pesukone? Näin puhdistat pyykinpesukoneen tehokkaasti

Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

X