Koti ja sisustus

Tahrasuola: Testasimme, miten myrkytön tahranpoistoaine toimii – katso, kuinka pinttymät irtosivat paidoista ja termospullosta!

Tahrasuola ei nimestään huolimatta ole oikeasti suolaa. Kyse on jauheesta, joka sisältää hapen vaikutukseen perustuvaa valkaisuainetta, natriumperkarbonaattia, sekä soodaa eli natriumkarbonaattia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Johanna Jantunen ja iStock

Tahrasuolaa voi käyttää sekä vaatteisiin että astioihin.

Tahrasuola ei nimestään huolimatta ole oikeasti suolaa. Kyse on jauheesta, joka sisältää hapen vaikutukseen perustuvaa valkaisuainetta, natriumperkarbonaattia, sekä soodaa eli natriumkarbonaattia.

Tahrasuolaa voidaan käyttää valkopyykin valkaisemiseen, kirkastukseen ja tahranpoistoon. Valmistajat kertovat sen sopivan myös kirjopyykille värien kirkastukseen. Vaatteiden lisäksi tuotetta voi käyttää myös esimerkiksi pinttyneiden tahrojen poistoon astioista. Tahrasuola sopii myös termospullon ja tiskialtaan puhdistamiseen.

Tarhasuola eroaa järeämmistä valkaisuaineista siinä, että se ei sisällä klooria tai petrokemian valkaisuaineita. Se on myös ympäristöystävällinen sekä herkkäihoisille ja allergisille sopiva vaihtoehto. Tahrasuolan vaikutus perustuu tuotteesta vapautuvaan aktiivihappeen.

Mutta miten myrkytön tahranpoistoaine oikeasti toimii? Päätimme testata tuotetta käytännössä.

Näin tahrasuola tehosi vaikeisiin tahroihin ja valkoiseen pyykkiin

Tahrasuolaa – tai toiselta nimeltään happipohjaista valkaisuainetta – löytyy usealta eri valmistajalta. Testiin valikoitui tuote, joka oli ostettavissa kivijalkakaupasta.

Lähdin ensin kokeilemaan, miten todella pinttyneet tahrat lähtevät happipohjaisella valkaisuaineella pois valkoisista tai vaaleista vaatteista. Tahrojen alkuperä ei ole tiedossa, mutta t-paidan kauluksessa sekä lapsen aluspaidassa on todennäköisesti tomaattikastiketta, lapsen yöpaidan kaulus on tummunut hien pinttyessä ja eläinkuvioisessa paidassa on erilaisia ruokatahroja.

Lue myös: Sappisaippua on kodin ihmetehoaine – näin käytät sappisaippuaa oikein

Ensiksi päätin valmistaa tahrasuolatahnaa, jota valmistajat vinkkaavat kokeilemaan hankalien tahrojen puhdistukseen. Tahna syntyi noin ruokalusikallisesta tahrasuolaa ja lorauksesta vettä. Tahna vaikutti ensin liian löysältä, mutta kiinteytyi nopeasti. Kostutin kankaan ja hieroin tahnaa tahran päälle. Tahrasuola kuitenkin kuivui nopeasti ja ikään kuin karisi pois vaatteen päältä. Näkyvää muutosta ei tapahtunut.

Seuraavaksi siirryin liotustaktiikkaan. Tuotteen ohjeessa kerrotaan, että liotusta suositellaan erittäin likaiselle pyykille.

Kaadoin vatiin noin kolme litraa lämmintä vettä ja lisäsin joukkoon 30 millilitraa tahrasuolaa. Annoin tahraisten paitojen liota vadissa yön yli. Aamulla tahrat näkyivät yhä, mutta vesi oli hyvin harmaata, eli likaa vaatteista oli kuitenkin irronnut.

Lopuksi pesin liotetut vaatteet pesukoneessa 60 asteen ohjelmalla, sillä käyttämäni tuote aktivoituu yli 50 asteen lämmössä. Tahrasuola lisätään annosteluohjeen mukaan pyykinpesuaineen joukkoon. Laitoin samaan koneeseen myös muuta valkoista, valkaisua kaipaavaa pyykkiä.

Kaikki tahrat eivät lähteneet pesussa, mutta ne selvästi haalistuivat. Kenties osa tahroista oli jo niin pinttyneitä tekstiilien kuituihin, että tehtävä oli tahrasuolalle mahdoton. Valkoinen t-paita myös mielestäni kirkastui aavistuksen verran.

Tahrasuola testissä: näin se toimi.
Yllä paidat ennen tahrasuolan käyttöä ja alla jälkeen. Vaatteissa oli ruoka- ja hikitahroja.

Lue myös Kotilieden juttu: Ruohotahran poisto: Samalla ohjeella lähtee myös voikukka pois vaatteista

Näin termospullo puhdistui tahrasuolalla

Kokeilin tahrasuolaa myös astianpesuun. Pinttyneitä kahvi- tai teekuppeja ei kotoani löytynyt, mutta niiden sijaan testasin tahrasuolan tehoa erittäin pinttyneeseen termospulloon.

Kaadoin termospullon täyteen kuumaa vettä ja lisäsin joukkoon teelusikallisen tahrasuolaa. Myöhemmin sain ohjeen, että puoli teelusikallistakin riittäisi.

Annoin tarhasuolaveden vaikuttaa termarissa useamman tunnin ajan. Kun vaikutusajan jälkeen kurkkasin termariin, huomasin heti, että vesi oli muuttunut ruskeaksi. Termospullo puhdistui tahrasuolalla aivan kirkkaaksi: pullo oli kuin uusi! Lopuksi huuhtelin pullon ja tiskasin sen vielä varmuuden vuoksi käsitiskiaineella.

Katso vielä alla olevalta videolta, kuinka tahrasuola tehosi pinttyneeseen termospulloon.

X