Työ ja raha

Burnout voi varoittaa tulostaan näinkin – torju työuupumus ajoissa

Eivätkö aikataulut pidä? Oletko kyyninen tai ärtynyt? Burnout voi oireilla myös muilla kuin kaikkien tietämillä tavoilla. Tunnista piilevät työuupumuksen merkit ja torju uupumus ajoissa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
123 Rf

Eivätkö aikataulut pidä? Oletko kyyninen tai ärtynyt? Burnout voi oireilla myös muilla kuin kaikkien tietämillä tavoilla. Tunnista piilevät työuupumuksen merkit ja torju uupumus ajoissa.

Työuupumus alkaa yleensä näin: Uupunut ihminen käy ensin ylikierroksilla, ja työhön liittyvät asiat valtaavat mielen. Tulee nukahtamisvaikeuksia ja aamuyön heräilyä. Sitä seuraa väsyminen, joka ei enää väisty nukkumalla. Samalla ammatillinen itsetunto heikkenee ja riittämättömyyden tunne kasvaa. Nämä työuupumuksen oireet useimmat tuntevat. Mutta on myös muita, vähemmän ilmeisiä varoitusmerkkejä, joita kaikki eivät tunnista.

Psykologi, psykoterapeutti Heli Nurmi tunnistaa. Hän on kirjoittanut teoksen Työuupumuksen itsehoito – kuinka kierrän karikot, joka julkaistiin juuri.

Kun huomaat itsessäsi tai läheisessäsi näitä työuupumuksen varoitusmerkkejä, on jo kiire. Onneksi voit tehdä paljon tilanteen parantamiseksi myös itse. Heli Nurmen mukaan seuraavilla neuvoilla voi paitsi ehkäistä työuupumuksen myös toipua siitä ja estää uupumuksen uusiutumisen.

Lue lisää: Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat

Torju työuupumus näin:

1. Pysähdy.

Arvioi omaa jaksamistasi: Millainen se on parhaimmillaan ja millainen heikoimmillaan? Mihin jaksamisesi juuri nyt sijoittuu näiden ääripäiden välillä?

2. Mieti, tarvitsetko apua tai tukea.

Jos uupumusoireet haittaavat työ-ja toimintakykyä, kannattaa kääntyä työterveyshuollon puoleen. Myös kunnalliselta puolelta voi hakea tarvittaessa keskustelutukea, esimerkiksi depressiohoitajalta.

3. Tarkastele kuormitustekijöitäsi ja voimavarojasi.

Onko työtä liikaa? Onko työnkuva epäselvä? Oletko epävarma työn jatkuvuudesta? Huolestuttaako läheisen terveys? Oletko kokenut avioeron tai muita menetyksiä?

Voimavaroja voivat olla esimerkiksi perhesuhteet, lapset, lemmikkieläimet, jooga-harrastus, keskustelut läheisen ystävän kanssa, luonnossa liikkuminen, hyvä työporukka, ammattitaitoa vahvistava koulutus.

4. Mieti, mihin voit itse vaikuttaa ja mihin et.

Ideoi ratkaisuja esimerkiksi liialliseen työmäärään. Voisiko työn organisoida, priorisoida toisin niin, että aikaa jää riittävästi perustehtävän hoitamiseen? Olisiko hyvä rajata tavoitettavissa oloa esim. puhelinajan avulla? Olisiko hyvä keskustella esimiehen kanssa työnkuvasta? Valitse toimivin vaihtoehto ja aseta jokin tilannetta helpottava tavoite, jota kohti edettäessä ongelma saattaa helpottua.

Lue lisää: 10 syytä viettää sapattivuosi

5. Vaikuta työoloihin jos voit.

Keskustele tarvittaessa esimiehesi kanssa työnkuvasta.

6. Tutki omia ajattelu- ja toimintamallejasi.

Vaaditko itseltäsi liikaa tai onko sinulla taipumusta sivuuttaa omat tarpeesi?

7. Huolehdi omista tarpeistasi.

Lähde rauhalliselle kävelylle luontoon, soita ystävälle, ota vaahtokylpy, varaa itsellesi aika hierojalle, laita hyvää ruokaa perheen kanssa jne. Priorisoi palautumista, lepoa ja itselle mielekästä tekemistä arkeesi.

Lue lisää: Kun kriisi iskee, miten toimit – Oletko selviytyjä vai lamaantuja?

8. Harjoittele tarvittaessa rajojen vetämistä – myös suhteessa omiin odotuksiin.

Jämäkkyys tarkoittaa paitsi ”ei:n” sanomisen harjoittelua, myös toiveiden ja tarpeiden esiintuomista.

9. Opettele tunnistamaan ja käsittelemään huoliajatuksia.

Haasta näitä ajatuksia tarvittaessa. Harjoittele irtipäästämistä ja  tarkkaavaisuuden tuomista nykyhetkeen.

10. Harjoittele kohtaamaan ja hyväksymään tunteitasi.

Mikäli olet turhautunut jostain, harjoittele tunnistamaan, hyväksymään tunnetta ja havainnoimaan tunteen nousua ja laskua. Asteittain voi myös tuoda tarkkaavaisuutta nykyhetkeen ja antaa tunteen laantua.

11. Harjoittele suhtautumaan itseen myötätuntoisesti.

Kysy itseltäsi, mitä myötätuntoinen ihminen sanoisi juuri nyt sinulle. Etsi itsestäsi lempeä ja myötätuntoinen osa ja kysy, mitä tuo osa sinulle tässä haastavassa tilanteessa sanoisi. Mitä sanoisit parhaalle ystävällesi, joka olisi vastaavassa tilanteessa kuin sinä nyt olet?

X