Mainos: Yhteistyössä Tena
Mainos | Yhteistyössä Tena

Naisten tositarinat virtsankarkailusta: Pikkuhousut aina mukana laukussa

Virtsankarkailu on yleinen ongelma, mutta harva nainen puhuu siitä julkisesti. Riitta Väisänen ja TENA halusivat rohkaista naisia puhumaan vaietusta mutta tärkeästä aiheesta. Yli 200 rohkeaa naista kertoi kokemuksistaan. Julkaisemme nyt viisi tarinaa.

Yhteistyössä:
Tena

Virtsankarkailu on yleinen ongelma, mutta harva nainen puhuu siitä julkisesti. Riitta Väisänen ja TENA halusivat rohkaista naisia puhumaan vaietusta mutta tärkeästä aiheesta. Yli 200 rohkeaa naista kertoi kokemuksistaan. Julkaisemme nyt viisi tarinaa.

Pirkolla ilmeni virtsankarkailua, kun hän sain aivoinfarktin 49-vuotiaana. Pirkon toinen puoli vartalosta halvaantui, mikä vaikutti myös virtsarakon toimivuuteen.

– Muutaman housupyykkikerran jälkeen ymmärsin ostaa inkontinenssisuojia ja käytinkin niitä aina, kun piti lähteä kotoa.

Kun Pirkolla alkoivat vaihdevuodet, inkontinenssista tuli jokapäiväistä.

– Ei tämä minun elämääni haittaa sen enempää, kun ymmärrän, että tämäkin on yksi vaihe elämää, Pirkko kertoo.

Lue myös: Karkulaiset hallintaan – Riitta Väisänen kertoo vinkkejä inkontinenssiin 

Vaivan kanssa oppii elämään

Virtsankarkailu on vaivannut Jaanaa lähes koko hänen aikuisikänsä. Hän koki vaivan niin kiusalliseksi, ettei  puhunut asiasta tai hakenut siihen apua.

– Jouduin välillä tosi hankaliin tilanteisiin. Kun istuin pitkään ja nousin ylös, housujen kastumista ei voinut mitenkään välttää.

Jaana käytti päivittäin virtsankarkailusuojia. Hän uskaltautui puhumaan gynekologille vaivasta vasta vaihdevuosien alkaessa. Gynekologi määräsi Jaanalle virtsarakon toimintaa rauhoittavia tabletteja ja muutaman kokeilun jälkeen hän löysi oikeanlaisen tuotteen itselleen.

– Reissuun lähtiessäni laukussani on kuitenkin kaiken varalta mukana myös inkontinenssisuojia, kun vessaan pääsy on usein epävarmaa. Asian kanssa olen oppinut elämään ja hyvin selviytynyt seitsenkymppiseksi asti, Jaana kertoo.

Lue myös: Totta vai tarua? Riitta Väisänen vastaa virtsankarkailuun liittyviin myytteihin

Katso Riitan tsemppivideo ja lähde mukaan TENAn kolmen viikon ohjelmaan täältä.

Lue myös: Lantionpohjajumppa ennaltaehkäisee ikäviä vaivoja

Iloinen elämänasenne on plussaa

Virtsankarkailu voi lisääntyä vaihdevuosien jälkeen. Näin kävi muun muassa Maijalle, jolle yllättävät lirahdukset ovat tuttuja.

– Minulla on pikkuhousut aina mukana laukussa ja joskus pitkät housutkin.

Maija on löytänyt TENA-tuotteista itselleen sopivia suojia. Vaihdevuosiin on liittynyt myös unettomuutta, mutta hikoilulta hän on välttynyt.

– Näillä mennään. Olet Riitta rohkea, kun puhut näistä asioista! Kiitos!

Inkontinenssi tuli myös Paulalle tutuksi vaihdevuosien jälkeen.

– Menkat loppuivat ja alkoivat kuumat aallot. Oli todella kuuma tai kylmä. Ehkä vähän olin itkuherkkäkin. Liikkuminen ja puhuminen asiasta auttoi psyykkisesti.

Paula kertoo käyttävänsä päivittäin suojia. Matkustaessa hän tarkistaa aina, että WC on lähellä.

– Yritän ajatella jokaisesta päivästä hyvää, vaikka päivät ovat erilaisia keskenään. Iloinen elämänasenne on plussaa, Paula kertoo.

Virtsankarkailusta puhuminen on monelle naiselle vaikeaa. Rauli on saanut tukea rohkeasta TENA-kampanjasta.

– On hyvä, että Riitta Väisänen on antanut virtsankarkailulle ”kasvot”. Tiedämme, että vaiva on julkkiksellakin ja sitä ei tarvitse hävetä.

Anna-lehti ja TENA keräsivät heinäkuussa naisten kokemuksia virtsankarkailusta ja vaihdevuosista. Yli 200 naista jakoi oman kokemuksensa. Artikkelissa esiintyvien naisten nimet ovat muutettu.

X