Mainos: HBO Max
Mainos | HBO Max

Nelikymppinen nainen ei piilottele seksihalujaan – estot katoavat ja rohkeus lisääntyy

Yli nelikymppisten naisten seksuaalisuus puhuttaa, niin mediassa kuin tuoreessa HBO Maxin alkuperäissarjassa Lust. Lääkäri Emilia Vuorisalmi kannustaa kuuntelemaan oman kehon viestejä ja muistuttaa, että seksuaalisuutta käsittelevät viihdesarjat tarjoavat parhaimmillaan vapauttavaa naurua ja vertaistukea.

Teksti:
Hbo Max
Teksti:
Hbo Max

Yli nelikymppisten naisten seksuaalisuus puhuttaa, niin mediassa kuin tuoreessa HBO Maxin alkuperäissarjassa Lust. Lääkäri Emilia Vuorisalmi kannustaa kuuntelemaan oman kehon viestejä ja muistuttaa, että seksuaalisuutta käsittelevät viihdesarjat tarjoavat parhaimmillaan vapauttavaa naurua ja vertaistukea.

Seksiä käsitteleviä tv-sarjoja on nähty monia, mutta kun ruutuun pärähtää pohjoismainen tuotanto, joka käsittelee yli 40-vuotiaiden naisten seksuaalisia suhteita, ollaan uuden äärellä.

Mistä me oikeastaan puhumme, kun puhumme yli nelikymppisten naisten seksielämästä – ja mikä tekee siitä kiinnostavaa?

Lääkäri Emilia Vuorisalmi muistuttaa, että nelikymppisten naisten elämässä moni asia on asettunut uomiinsa ja se luo myös seksille ja seksuaalisille tarpeille uuden tilanteen.

– Seksihalut voivat olla korkeammalla kuin koskaan, mutta seksin tarkoitus alitajuntaisesti muuttuu sen jälkeen, kun lapset on tehty eikä tarvitse enää etsiä lisääntymiskumppania. Silloin seksistäkin tulee enemmänkin rakkaudellinen lisä suhteeseen, Vuorisalmi taustoittaa.

Libidokäyrät muuttuvat iän mukana

Vuorisalmi muistuttaa, että halukkuus seksiin vaihtelee; ikä, hormonit ja yksilöiden erilaisuus vaikuttavat niin sanottuihin libidokäyriin.

– Jos katsotaan miten pelkkä ikä vaikuttaa libidokäyriin, niin miehillä seksuaalinen aktiivisuus on huipussaan parikymppisenä ja lähtee siitä laskuun. Sen sijaan naisten seksuaalinen halukkuus lähtee nousuun parikymppisenä ja siinä nähdään jyrkkää nousua 30-40 ikävuoden välillä.

Vuorisalmen mukaan tämä selittää osittain monta asiaa. Kuten puuma-ilmiön ja sen tarinan, jossa viisikymppinen mies ja kaksikymppinen nainen löytävät toisensa.

– Aina ei ajatella, että hyvin eri ikäisiä ihmisiä voi vetää puoleensa evoluutio; libidot kohtaavat, vaikka elämänvaihe muuten ei. Hormonit voivat sanella yllättävän monta asiaa, Vuorisalmi pohtii.

HBO Max Lust

Kokeilunhaluiset keski-ikäiset

YouGov-tutkimusinstituutin suorittaman tutkimuksen* mukaan yli 40-vuotiaista suomalaisista naisista 37% on kokeilunhaluisempia seksin suhteen nyt kuin nuorempana. Suomalaiset naiset ovat myös seksuaalisesti aktiivisimpia kaikista yli 40-vuotiaista naisista Pohjoismaissa.

– Hyvinvointi lähtee paljon oman minän ja elämäntilanteen hyväksymisestä ja siitä nauttimisesta, Emilia Vuorisalmi muistuttaa.

– Neljänkympin paremmalla puolella ollaan usein tilanteessa, jossa on viimeinkin aikaa kuunnella omaa sisäistä ääntä. Ja täytyy muistaa, että nuorempana hormonit vievät ihan hirveästi kaistaa – nelikymppinen on monesti paremmin tasapainossa itsensä kanssa.

Nelikymppisillä on usein takanaan myös pitkiä parisuhteita. Ja myös niissä vaikuttavat libidokäyrät.

– Kun pitkässä parisuhteessa libidot elävät omaa elämäänsä, eivät tarpeet ja halut aina kohtaa. Pariskunnalla voi hormonien ja iän sanelemana olla aivan erilaiset seksuaaliset tarpeet, vaikka molemmilla on halu olla yhdessä, Vuorisalmi toteaa.

Somea ja serotoniinia

Ikä on seksuaalisuudessa toki vain yksi faktori; ihmisen oma kasvu ja herääminen vaikuttavat seksiin ja seksuaalisuuden kokemukseen paljon. Parisuhteesta myös haetaan paljon muutakin kuin seksiä. YouGovin tutkimuksen mukaan vain kymmenen prosenttia yli nelikymppisistä naisista haluaisi nuoremman kumppanin.

– Seksikumppania voidaan hakea pelkästään libidokäyrien mukaan. Kun haetaan parisuhdetta, muutkin asiat painavat. Siksikin haetaan nimenomaan oman ikäistä kumppania, Vuorisalmi pohtii.

Kyselyn mukaan 42 % yli 40-vuotiaista suomalaisista naisista haluaisi harrastaa nykyistä enemmän seksiä ja lähes sama prosenttiosuus uskoisi enenevän seksin parantavan myös hyvinvointia. Seksi ei kuitenkaan lisäänny, jos sille ei ole tilaa ja tilausta. Emilia Vuorisalmi muistuttaa, että nykyään myös mielihyvää on tarjolla paljon ja nopeasti eri lähteistä.

– Kännykän kautta somevirta ja pelit tarjoavat kaikenlaista kiinnostavaa. Dopamiinin ja serotoniinin eritystä on tarjolla nopeasti ja ilman ihastumisia tai seksiä.

Myös stressi tuo oman lisänsä keitokseen.

– Kansankielellä sanottuna stressihormonit ja sukupuolihormonit tehdään samoista lähtöaineista. Jos on stressaantunut, naisilla estrogeenitasot voivat laskea ja se saattaa aiheuttaa haluttomuutta ja ärtyisyyttä. Samoin monenlaiset alhaiset tulehdukset ja infektiot lisäävät elimistön stressiä ja saattavat aiheuttaa haluttomuutta.

Tekijöitä halulle tai haluttomuudelle voi olla monia. Paras lääke on Vuorisalmen mielestä pysyä kartalla kehon ja mielen viesteistä.

– Silloin myös reagoi siihen, kun asiat ovat epätasapainossa ja voi tehdä korjausliikkeen. Harmillisesti elämme yhteiskunnassa, jossa ei usein kuunnella elimistön viestejä ja oireet laitetaan ”pelkän stressin” piikkiin.

HBO Max Lust

Vapautunutta vertaistukea

Kun 40+ -ikäryhmän naisten seksuaalisuudesta tehdään televisiosarja, voi tiedossa aina olla myös kulmakarvojen kohottelua. Vuorisalmen mielestä aihetta skannaavat televisiosarjat ovat kuitenkin tärkeitä.

– Ne tarjoavat parhaimmillaan vertaistukea, ymmärrystä, puhdasta viihdettä ja keveyttä. Ennen kaikkea ne voivat komedian keinoin tarjota hyviä oivalluksia seksin suhteen.

Viihteen samastuttavuus voi herättää paljon positiivisia tunteita.

– Kun näkee tämän tyyppisessä sarjassa hahmoja, jotka painivat samojen ongelmien kanssa kuin mitä itse kohtaa, se voi olla yllättävänkin vapauttavaa. Kun hankalillekin asioille on lupa nauraa, se voi tarjota aivan mieletöntä vertaistukea ja kokemuksen siitä, että hei, tämä onkin näköjään aivan normaalia.

*Kyselyn suoritti YouGov-tutkimusinstituutti. Yhteensä 1001 suomalaista 40–60-vuotiasta naista haastateltiin CAWI-metodologialla 10.–24.2.2022.

X