Reseptit

Kala-simpukkakeitto

Tämä simpukkakeitto syntyi rakkaudesta kalakeittoihin: sekä ranskalaiseen bouillabaisseen että suomalaiseen lohikeittoon, ja keitto onkin kermalisäyksineen yhdistelmä molemmista. Mukaan voi heittää myös perunoita, jolloin se muistuttaa enemmän kotoista lohisoppaa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 dl vettä
  • 4 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 2 kg simpukoita
  • yhteensä 1 kg fileoitua kalaa (lohta, siikaa, ahventa)
  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 3-4 dl kuohukermaa
  • 1/8 tl sahramia
  • cayennepippuria

Liemi:

  • 3 sellerinvartta
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 fenkoli
  • 2 porkkanaa
  • 2 prk säilyketomaatteja
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • simpukoiden keitinliemi
  • 2 l kalalientä
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 rosmariininoksa
  • 2 rkl hummerifondia

Lisäksi:

  • 1 iso nippu tilliä

Valmistusohje

1. Kuumenna vesi ja valkoviini kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää kalaliemikuutio ja suola sekä simpukat. Keitä kannen alla, kunnes simpukat avautuvat. Siivilöi liemi talteen.Irrota osa simpukoista kuoristaan, jätä loput lisättäväksi keittoon kuorineen. Pane simpukat jääkaappiin.

2. Valmista liemi: Silppua kasvikset ja kuullota niitä pari minuuttia kattilassa öljyssä fenkolinsiementen kanssa. Lisää simpukoiden keitinliemi, kalaliemi, laakerinlehdet, timjami, rosmariini ja hummerifondi. Keitä lientä hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi hyvin painellen toiseen kattilaan. Tähän asti voit tehdä keiton valmiiksi jo hyvissä ajoin.

3. Leikkaa kalafileet isohkoiksi paloiksi. Mausta kalat suolalla ja anna maustua astiassa parinkymmenen minuutin ajan. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää kerma, sahrami, cayennepippuri ja kalapalat. Kuumenna hitaasti kiehumapisteeseen ja lisää simpukat. Anna keiton kiehua hiljakseen pari minuuttia.

4. Peitä kattila kannella, nosta pois levyltä ja anna makujen tekeytyä hetki. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Ripottele tilli keiton pinnalle.

Vinkki: Jos kaipaat kala-simpukkakeiton makuun lisäpotkua, tarjoa sen kanssa chilillä ja valkosipulilla maustettua majoneesia tai ranskankermaa. Rapeakuorinen maalaisleipä kuuluu ehdottomasti keiton kylkeen.

X