Reseptit

Lohi taikinakuoren alla

Lohi muhii muhkean meheväksi ja maukkaaksi vuoassa rapean taikinakuoren alla. Lohen kaverina on meheviä anjovispyöryköitä.
Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lohi taikinakuoren alla:

  • 750 g lohta

Keitinliemeen:

  • 1 sitruuna viipaloituna
  • 4 1/2 dl vettä
  • 4 1/2 dl valkoviiniä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl maustepippuria
  • 1 kimppu tuoreita yrttejä

Taikinakuori:

  • 1 valmis voitaikina tai
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 1/2 tl sitruunamehua
  • 1 rkl smetanaa

Anjovispallerot:

  • 3 kovaksi keitetyn munan keltuaista
  • 9 anjovisfileetä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 50 g ruiskorppujauhoa (hapankorpusta)
  • 50 g pehmeää voita
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1 dl yrttiseosta, jossa on persiljaa, timjamia, rosmariinia ja saksankirveliä tai 2 tl yrttiseosta

Voiteluun:

  • munanvalkuaista

Valmistusohje

Lohi taikinakuoren alla tehdään näin:

1. Valmista ruoka ovaalin muotoiseen keraamiseen vuokaan. Ensin vuoka voidellaan hyvin. Seuraavaksi sekoitetaan voitaikina tai otetaan pakastettu valmis voitaikina huoneenlämpöön ja kaulitaan levyksi. Ota 1/3 taikinasta sivuun ja käytä kantena. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja siirrä jääkaappiin jähmettymään. .

2. Mittaa kattilaan keitinliemen ainekset. Kokoa ja niputa mausteyrtti. Leikkaa perattu ja fileoitu, ruodoton kala, huuhdo ja valuta. Kuumenna liemi ja keitä varovaisesti kala liemessä juuri ja juuri kypsäksi. Hauduta noin 15 minuuttia. Ota kala liemestä reikäkauhalla. Anna valua.

3. Tee anjovispallerotaikina: Koverra kypsät keltuaiset kovaksi keitetyistä munista. Murskaa haarukalla valutettujen anjovisfileiden kanssa, pehmennä seos oliiviöljyllä ja yhdistä ruisjauhojen kanssa. Hierrä joukkoon huoneenlämpöinen voi sekä yrtit. Seos on tahnamainen. Pyörittele tahnasta pieniä palleroita ja anna niiden odottaa kylmässä.

4. Lado kypsät kalapalat ja valmiiksi pyöritellyt anjovispallerot vuokaan lomittain. Anjovispalleroita saa säästää muutama koristeeksi kannelle. Kauli loppu taikina kanneksi ja aseta vuoan peitoksi. Pistä kanteen muutama höyryreikä ja voitele kansi munanvalkuaisella. Kypsennä kalavuokaa 190-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

5. Siivilöi kalan keitinliemi. Voit kostuttaa piirakkaa kuumennetulla liemellä höyryaukkojen kautta.

Katso myös: Kalapiiras

Katso myös Kotiliesi.fi:  Kainuulainen avokukko

 

X