Reseptit

Makea peltileipä

Tällä reseptillä leivot 40 palaa eli uunipellillisen makeaa peltileipää.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 25 g hiivaa
  • 2 rkl lämmintä vettä
  • 2 munaa
  • 1.5 dl sokeria
  • 2 tl luonnonvaniljaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 3 dl maitoa
  • 1.5 dl voisulaa
  • 500 g vehnäjauhoja

mantelikuorrutus:

  • 150 g kuorineen jauhettua mantelia
  • 150 g fariinisokeria
  • 150 g voisulaa
  • 4 rkl vehnäjauhoja

Valmistusohje

 

Valmista makea peltileipä näin:

Kytke uuni 200 asteeseen.

Tee ensin taikinajuuri.
Sulata hiiva veteen ja desilitraan maitoa. Lisää 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita. Anna seistä huoneenlämmössä puoli tuntia.

Tee juuren kohotessa mantelikuorrutus:
Jauha mantelit karkeasti, suutuntumarouheita saa jäädä. Mantelit voi hakata veitsellä jollei ole teholeikkuria. Sekoita mantelien joukkoon fariinisokeri, lisää voi sulatettuna ja sekoita joukkoon vehnäjauho. Jätä kuorrutus odottamaan.

Jatka peltileivän taikinan tekoa.
Lisää juureen loppu maito eli 2 dl. Vaahdota munat ja sokeri ja mausta seos vaniljalla ja kardemummalla. Lisää vaahto hiivamaitoon. Sulata voi ja kaada liemeen. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita taikina kuten tavallista pullaa leipoessa.

Peltileivän taikina saa kuitenkin jäädä löysemmäksi ja voit valuttaa taikinan saman tien leivinpaperin päälle uunipellille. Nosta pelti lähelle liettä. Taikina saa hiukan kohota pellillä.

Levitä kuorrutus sitten taikinan päälle nokareina kahden lusikan avulla. Kypsennä peltileipää 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Leikkaa kypsä peltileipä pitkittäin neljään osaan ja poikittain kymmeneen. Näin saat 40 annosta kahvileipää.

X