Reseptit

Omenainen sorsa

Omenalla täytetty sorsa valmistuu helposti yön aikana. Pitkä haudutusaika tuo nimittäin lihaan upeaa makua.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 sorsa
  • 4 omenaa
  • pari oksaa sitruunatimjamia tai 1 tl kuivattua timjamia
  • rosmariininoksa tai kuivattuja rosmariininneulasia
  • 2 kanelitankoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 5 dl omenatuoremehua tai omenaviiniä
  • vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä

kastike:

  • 1 dl paistolientä
  • 2 dl puolukkasiirappia tai puolukkasosetta
  • nokare voita

Valmistusohje

Lohko yksi omena ja täytä sillä linnun vatsaontelo. Lisää onteloon yrtit ja pala kanelia. Hiero pintaan suola ja aseta lintu uunivuokaan selälleen. Tue lintua kokonaisilla omenilla ja peitä yrteillä. Kaada vuokaan omenamehu tai viini. Lisää vettä sen verran, että lintu peittyy puoliksi. Valuta linnun päälle hunajaa ja öljyä. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja kypsennä uunissa alhaisessa lämmössä (100–170 astetta) kunnes liha irtoaa luista.

Sekoita desilitra paistolientä pariin desilitraan valmista puolukkasiirappia tai itse tehtyä puolukkasosetta. Kiehauta, kiillota voinokareella ja tarjoa linnun kanssa.

Lintupaistin kumppaniksi keitetään villiriisiä, tummaa kokojyväriisiä tai ohraa, jota saa kaupoista esikypsennettynä.

Vihje:

Isolle joukolle sorsat kypsennetään yölämmöllä. Isomman joukon sorsakestitys vaatii 3–4 sorsaa, joita kannattaa kerätä pitkin syksyä pakastimeen odottamaan.

Tarjoilua edeltävänä iltana otetaan sorsat pakkasesta. Niiden annetaan sulaa huoneenlämmössä sen verran, että vatsaonteloon saa sujautettua lohkottua omenaa (tai luumuja) ja mausteita. Sen jälkeen sorsat asetetaan uunipannulle kuten edellä. Esimerkiksi teräksinen peruslieteen mahtuva savustuslaatikko on mainio kypsennysastia. Tavallinen uunipannukin käy, kun se vuorataan foliolla. 100-asteisessa uunissa sorsavuoka saa hautua huoleti läpi yön.

X